Μια ημέρα σαν τη σημερινή, την 26η του Ιανουαρίου του 2020, ο Kobe Bryant και η κόρη του, Gigi, μαζί με πολλές ακόμα αθώες ψυχές, θα άφηναν την τελευταία τους πνοή μετά την καταστροφική σύγκρουση του ελικοπτέρου που τους μετέφερε -σκορπώντας απέραντη θλίψη στον αθλητικό και όχι μόνο κόσμο…
Ωστόσο, όσο ήταν ακόμα εν ζωή, ο σπουδαίος «Black Mamba» πρόλαβε να αφήσει με ζωντάνια το στίγμα του στο ΝΒΑ και το παγκόσμιο μπάσκετ, όντας ο άνθρωπος που έφτασε όσο κανείς άλλος κοντά στον Michael Jordan.

Πέραν της αναντίρρητης αξίας του και της κατάκτησης όλων των διαθέσιμων ατομικών και ομαδικών επαίνων, υπάρχει μονάχα ένα δίλημμα για την θρυλική του καριέρα.
Ήταν καλύτερος φορώντας το 8 ή το 24 στην πλάτη;

Γιατί φόρεσε το 8

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο ΝΒΑ, επιλεγόμενους από τους Charlotte Hornets στο νούμερο 13 του Draft του 1996 πριν καταλήξει στους αγαπημένους του Los Angeles Lakers, ήθελε δυνητικά 2 αριθμούς.

  • Το 33, το οποίο είχε αποσυρθεί προς τιμήν του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών Kareem Abdul Jabbar, καθώς ήταν το νούμερο που φορούσε στις prime σεζόν του στο Lower Menion.
  • To 24, το οποίο φορούσε ήδη ο George McCloud, καθώς ήταν το πρώτο νούμερό του στο High School.

Η επόμενη επιλογή του ήταν το… 143, το οποίο κοσμούσε τη φανέλα του στα εφηβικά του χρόνια στα camps της Ιταλίας, όπου ο πατέρας του, Joe Bryant, έβγαζε το ψωμί του ως μπασκετμπολίστας.
Φυσικά, με το όριο του 99 να τον δεσμεύει αποφάσισε να προσθέσει τα ψηφία, κάτι που επέφερε και το 8.

Όπως θα δήλωνε αργότερα και ο ίδιος, όταν μπήκε στη λίγκα όντας ακόμα παιδί, ήθελε να αποδείξει κάπως το ποιος είναι αλλά και το τι μπορεί να κάνει, με την εν λόγω επιλογή να ενώνει κατά μια έννοια τον θρύλο που έχτισε στο σχολικό επίπεδο με τους στόχους του στο ΝΒΑ και το Χόλιγουντ.

 

 

Γιατί φόρεσε το 24

Μπορεί οι περισσότεροι να θυμόμαστε την τρομερή 60άρα που πέτυχε στο τελευταίο του παιχνίδι με τους Utah Jazz ή τα πρωταθλήματα τη διετία 2009-2010, αλλά η αλήθεια είναι πως τα πρώτα χρόνια του μετά τη φυγή του Shaquille O’ Neal το 2004 δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά, με τους «Λιμνανθρώπους» να μετρούν μια αποτυχία εισόδου στα Playoffs και δύο αποκλεισμούς στον πρώτο γύρο της Δύσης στις τρεις σεζόν πριν την έλευση του Pau Gasol.

Η αλλαγή των Lakers όμως θα ερχόταν λίγο νωρίτερα από την αναβάθμιση με τον Ισπανό!

Το 8 είχε παλιώσει στην πλάτη του Kobe.
Η αθλητικότητα, τα νιάτα, η ενέργεια και τα περιθώρια που είχε στα πρώτα του χρόνια στη λίγκα έχουν πλέον υποχωρήσει σθεναρά, ενώ παράλληλα δεν έχει να αποδείξει το παραμικρό σε κανέναν.

Επομένως, ήρθε η ώρα για μια αλλαγή, μια μεγάλη μεταβολή, με τον θρύλο του παγκόσμιου μπάσκετ να αποφασίζει εν μια νυκτί το 2006 να φορέσει το 24, την επιλογή του ήδη από το Draft του 1996 -δέκα χρόνια πριν δηλαδή!

Γιατί;
Γιατί είχε αλλάξει, όπως λέει και ο ίδιος. Πλέον ήταν πιο έμπειρος και πιο ώριμος, ήταν οικογενειάρχης, ήταν άλλος αν και αυτός.
Και το ελεύθερο πλέον 24 ήταν η κατάλληλη αφορμή για να ξυπνήσει το θηρίο.

 

 

 

Πώς τα πήγε με το 8:

Χρόνια: 10
Αγώνες: 707

Πόντοι: 16.866
Πρωταθλήματα: 3
All Star Games: 8

Πώς τα πήγε με το 24:

Χρόνια: 10
Αγώνες: 639

Πόντοι: 16.777
Πρωταθλήματα: 2
All Star Games: 10