Μαύρη θα ξημέρωνε για τους φίλους του μπάσκετ παγκοσμίως η 26η Ιανουαρίου 2020. Θυμάμαι ήμασταν έξω με παρέα, κάπου εκεί χτυπάει το κινητό,Φήμες ότι ο Κobe είναι νεκρός σε ατύχημα με ελικόπτερο λέει το Tweet του BBC. Αρχίζουν τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα η μόνη σκέψη που κυριαρχούσε ήταν απλά να ήταν ακόμα ένα Fake News...μακάβριο μεν…αλλά το είδωλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων θα ταν ακόμα εδώ. Λίγα λεπτά μετά έρχεται η επιβεβαίωση ο Kobe Bryant δεν είναι πια ανάμεσα μας.

Πως μας την έκανες έτσι ρε Kobe?Ναι πάντα αιφνιδίαζες τους αντιπάλους σου με μια καινούργια κίνηση ή κάποιο νέο σουτ που δεν περίμεναν αλλά αυτή την προσποίηση δεν την έχουμε κάνει ούτε καν στην προπόνηση και δεν την περιμέναμε από εσένα. Ένας χρόνος κλείνει σήμερα που ενας από τους πιο ταλαντούχους παίχτες και ενας από τους καλύτερους όλων των εποχών μας άφησε και τράβηξε για καλύτερα μέρη να παίζει σουτάκια και να δείχνει νέες κινήσεις στην αγαπημένη του κόρη Gigi που ήταν μαζί του στο ελικόπτερο της αποφραδα εκείνη μέρα μαζί ακόμα με 7 άτομα.


Kobe Begins

Ο Kobe γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1978 στην Philadelphia και από νωρίς ειχε μια ιδιαίτερη αγάπη για την πορτοκαλί θεά. Πολλές φορές ξαγρυπνούσε κάνοντας σουτακια στην αυλή του σπιτιού του κρατώντας τους γονείς του και όλη την γειτονιά στο πόδι με τον ήχο της ντρίμπλας και της στεφάνης. Παρότι έφυγε από την Αμερική για κάποια χρόνια και μεγάλωσε σε στρατιωτική βάση στην Ιταλία η αγάπη του για την “σπυριάρα” δεν ξεθώριασε ποτέ του ίσα ίσα μεγάλωνε καθημερινά. Γυρνώντας στην Αμερική πηγε στο Lower Merion High School της Pennsylvania. Ο Kobe έδειξε με το καλημέρα της δυνατότητες του και για αυτο και θεωρήθηκε ένα top-high school prospect. Η δίψα του να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους τον οδήγησε στο Draft του 1996 μετά από την Senior χρόνια του στο Λύκειο απορρίπτοντας την ιδέα του κολεγίου καθώς θα τον καθυστερούσε από τον στόχο του. ΤΟ ΝΒΑ.

The Early Years In The League

Ο Mamba επιλέγεται στο νούμερο 13 από τους Charlotte Hornets οι οποίοι έρχονται από μια κακή σεζόν και θέλουν επειγόντως έναν έμπειρο ψηλό. Οι Lakers τότε είχαν στους τάξεις τους τον Vlade Divac. Με το που χτύπησε το τηλέφωνο του τότε GM των Lakers και παλιού θρύλου της ομάδας Jerry West εκείνος έδωσε με την μια το τελικό οκ και πραγματοποίησε μια ανταλλαγή που θα άλλαζε την ιστορία του Franchise. Ο Kobe την rookie του χρονιά δείχνει πως έχει αρκετά μεγάλο potential καθώς σε μόλις 15.5 λεπτά που αγωνίζεται ανά μέσο όρο σκοράρει 7.6 πόντους έχοντας πολύ καλά ποσοστά αφού είχε ποσοστό της τάξης του 41.7%(37.5% στο τρίποντο,43.7στο δίποντο). Η αντίληψη του σε συνδυασμό με τον γρήγορο και θεαματικό τρόπο παιχνιδιού του του δίνουν το εισιτήριο για το πρώτο του All-Star Weekend στο οποίο θα συμμετέχεις στο Rising Stars Game αλλά και στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Ο Kobe δείχνει ότι ακόμα και μια γιορτή σαν αυτή την παίρνει στα σοβαρά και την αντιμετωπίζει σαν κανονικο αγώνα. Σκοράρει 31 στο Rising Stars Game και βγαίνει MVP ενώ παράλληλα κερδίζει τον διαγωνισμό καρφωμάτων και κάπως έτσι όντας ένας από τους θεαματικότερους παίχτες στην Λίγκα γρήγορα κάνει το όνομα του γνωστό.

The Big Bang
Στην δεύτερη σεζόν του τα νούμερα του ανεβαίνουν.Ο χρόνος που παίζει πάει στα 26 λεπτά ανά αγώνα και σουτάρει πια με 43% εντός πεδιάς και σκοράρει 15.4 πόντους ερχόμενος μάλιστα από τον πάγκο. Έχοντας στο πλευρό του πλέον έναν από τους πιο Dominant Center που έπαιξαν ποτέ τον Shaquille O’Neal ο οποίος άφησε τις παραλίες της Florida και τους Orlando Magic για να πάει στις παραλίες της California ώστε να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Οι δυο τους συνεργάζονται τρομερά στο παρκέ σκορπώντας τρόμο. Οι Lakers παίζουν πολύ ωραίο μπασκετ ακόμα και εν τη απουσία του γίγαντα Shaq που εξαιτίας ενός προβλήματος στο στομάχι έπρεπε να κάτσει εκτός για 20 αγώνες. O Kobe θα κληθεί στο πρώτο του All-Star Game όντας μολις 19 χρονών δείχνοντας ότι εχει ότι χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει κι είναι μέλος της 1st All-NBA Team στο τέλος της σεζόν. Παρόλα αυτά οι Lakers θα αποκλειστούν στους τελικούς της περιφέρειας από τους Utah Jazz με 4-0 και τα όνειρα για ένα δαχτυλίδι κόβονται άδοξα.


Αρχή το ήμισυ του παντός
Ο Kobe έχοντας βιώσει ακομα έναν αποκλεισμό στα playoffs την χρόνια 98-99 θέλει εδώ και τώρα να οδηγήσει την ομαδα του στη Γη της Επαγγελίας. Μαζί με τον Shaq και τον Coach Phil Jackson οδηγούν τους Lakers στους Τελικους του NBA. Ο Kobe την σεζόν αυτή δείχνε πόσο πεινασμένος είναι για διάκριση έχοντας 22.5 πόντους ανα αγώνα και σουτάροντας με 47% εντός πεδίας ξέρει τι πρέπει να κάνει για να πάρει η ομάδα του το πρωτάθλημα σπίτι της. Και το κάνει και με το παραπάνω μαζί με τον Shaq θα αποκλείσουν με 3-2 τους Kings στον 1ο γυρο, 4-1 τους Suns στον 2ο και θα φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Περιφέρειας όπου θα συναντήσουν τους Blazers των Pippen και Wallace οι Lakers θα πάρουν την σειρά με 4-3 με τον Kobe και τον Shaq να δημιουργούν μια από τις πιο αξιομνημόνευτες φάσεις 

τους αυτή του Alley-Oop στο game 7. Οι Lakers στους Τελικους θα κερδίσουν τους Pacers με 4-2 και ο Kobe θα φορέσει το πρώτο του δαχτυλίδι.

It’s a Dynasty

Οι Lakers παίζουν απόλυτο μπασκετ και κυριαρχούν απέναντι σε όλους τους αντιπάλους τους. Ο Mamba σκοράρει 28.5 και 25.2 πόντους ανα αγώνα τις επόμενες δύο χρονιές που έρχονται και παρά τα όποια προβλήματα με τον Shaq μέσα στο παρκέ έχουν ο ένας την πλάτη του άλλου. Αποτέλεσμα αυτού οι Lakers να πάρουν ακόμα δυο πρωταθλήματα πραγματοποιονντας μάλιστα την χρόνια 2000-2001 ένα από τα καλύτερα playoffs runs στην ιστορία με 15-1(3-0 τους Blazers στον 1ο γυρο, 4-0 τους Kings στον δεύτερο, 4-0 τους Spurs στον 3ο, 4-1 τους Sixers στους Τελικους). Τα τρία δαχτυλίδια ομως ειναι λίγα μπροστά στις φιλοδοξίες και τις βλέψεις του Kobe

Η αρχή του τέλους του ντουέτου
Τα προβλήματα μεταξύ Kobe και Shaq όσο η ομάδα κέρδιζε κρύβονταν κάτω από το χαλί. Όταν η ομάδα έχανε όμως τότε παραφαινόντουσαν. Τρανταχτό παράδειγμα η σεζόν 2003-2004 με τους Lakers να αποκτούν τους Garry Payton και Karl Malone και μαζι με τους άλλους δύο σουπερσταρ να είναι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο. Οι Pistons όμως των Billups και Wallace ήταν και πιο σκληροί και πιο δεμένοι σαν ομάδα και κατάφεραν να νικήσουν με 4-1 το πρωτάθλημα ρίχνοντας στο καναβάτσο τους Lakers και ραγίζοντας μιας για πάντα το γυαλί στις σχέσεις μεταξύ Kobe και Shaq.

Μοναχικός Καβαλάρης
Ο Kobe με την φυγή του Shaq έμαθε να επιβιωνει μόνος του αλλά και να κερδίζει μόνος του. Αν και η επόμενη της φυγης του Shaq χρονια τον βρήκε εκτός Playoffs εκεινος δεν το έβαλε κατω. Ως αποτέλεσμα τις επόμενες δύο χρονιές σκοράρει 35.4 και 31.2 πόντους αντίστοιχα και κερδίζει το βραβείο του πρώτου σκορερ της λίγκας δυο σερί χρονιές αλλά the best are yet to come. Η εμφάνιση του απέναντι στους Raptors και οι 81 πόντοι που υπερκερνάει την ομάδα του Toronto δείχνουν σε όλους πως δεν πρέπει να τον ξεγράψουν και πως και χωρίς τον Shaq εκείνος είναι εδώ και δηλώνει παρών.

Kobe and Pau

Ο Kobe βρήκε το ταίρι του πάλι σε ψηλό αλλά αυτή την φορα στο Ισπανό Pau Gasol. Kobe και Pau θα οδηγήσουν τους Lakers σε 3 συνεχόμενους τελικούς NBA και 4 συμεχόμενους περιφέρειας κερδίζοντας 2 δαχτυλίδια Back-To-Back το 2009 απέναντι στους Magic του Dwight Howard και το 2010 απέναντι στους Celtics των Rondo,Garnett,Pierce και Allen οι οποίοι ήταν οι ίδιοι που το 2008 στην μοναδική MVP 

χρόνια του δεν τον άφησαν να χαρεί και το πρωτάθλημα.


 

Η αρχή του τέλους

Τα επόμενα χρόνια οι Lakers δυστυχώς κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τον Kobe να εχει γύρω τους νεους ελπιδοφόρους μπασκετμπολίστες πλαισιωμένους ενίοτε από κάποιους βετεράνους. Η ρήξη αχίλλειου τένοντα στο παιχνίδι με τους Warriors είναι για εκείνον το σημάδι που δείχνει ότι σιγά σιγά πλησιάζει το τέλος. Παρότι προσπαθεί πολύ δεν επιστρέφει στο πρωτύτερα εαυτό του παρόλο αυτά αυτός ο γέρος λύκος έχει ακόμα ένα παιχνίδι στο μανικι του. Στο τελευταίο του παιχνίδι σε ένα κατάμεστο λες και παίζονταν Game 7 των Τελικών Staples Center ο Κοbe δίνει στον κόσμο αυτπ που ήθελε ένα show. Τελειώνει τον αγώνα με 60 πόντους και αποχαιρετά το αγαπημένο του Staples Center και τους Lakers με το στυλ που άρμοζε.


Η ζωή μετά το μπάσκετ

Ο Kobe αφιερώνει χρονο στην οικογενεια του και ιδρύει παραλληλα την Mamba Sports Academy και μεταλαμπαδευει τις γνώσεις του γύρω από το μπάσκετ σε μικρά παιδιά. Συγγραφει την δική του σειρά παιδικών βιβλίων με θέμα την μαγεία και το μπάσκετ και αποδεικνύει πως αν κάποιος είναι νικητής σε έναν τομέα της ζωής του ειναι παντού. Κερδίζει το Oscar για το καλύτερο Animated Movie με τίτλο Dear Basketball που ειναι ένα γράμμα του στο Basket. Παράλληλα οι Lakers αποσύρουν και τα δυο νούμερα που φόρεσε στα 20 χρονια που έπαιξε για εκείνους σε μια υπέρλαμπρη τελετή.