Ο Σλοβένος “μάγος” των Dallas Mavericks Luka Doncic δεν είχε γεννηθεί ακόμα τότε που ο Mark Cuban έφτιαχνε μια διαδικτυακής ροής εταιρεία, με όνομα broadcast.com. Ήταν Ιούλιος του 1998 όταν έκανε την αρχική δημόσια προσφορά για την ομάδα. Βέβαια, η προσφορά αυτή αυξήθηκε κατά 250% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και εκείνος συνέχισε κανονικά παρά το γεγονός πως η επιχείρησή του είχε χάσει ήδη κάποια εκατομμύρια. Ο Doncic ακόμα τότε ήταν βρέφος και συγκεκριμένα τον Απρίλη του 1999, όταν ο Cuban πούλησε την επιχείρηση στο Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές. Για αυτό λοιπόν το λόγο, όταν ρωτήθηκε ο ίδιος ο Σλοβένος γκαρντ Luka Doncic για το εάν θυμάται το πότε άκουσε πρώτη φορά το όνομα του Mark Cuban, εκείνος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Πιθανώς από το Shark Tank”. 

Άλλωστε, ο Doncic δεν είναι ο μόνος που δεν γνώριζε την ιστορία του Cuban. Και ο Maxi Kleber, που υπέγραψε στους “Mavs” το 2017 ως Free Agent από την Γερμανία, παραδέχθηκε το ίδιο:

“Γνώριζα πως ήταν ένα μεγάλο όνομα στο χώρο του αθλητισμού. Είναι γνωστός στο μπάσκετ προφανώς, και είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος. Ήξερα ότι είναι επιχειρηματίας. Έχω δει το Shark Tank στην τηλεόραση”, είπε ο Kleber όσον αφορά το νέο του εργοδότη, προ τριών ετών.

Το μερίδιο του Cuban στη συμφωνία του 1999 με το Yahoo ήταν αντάξιο με δεκαψήφιο αριθμό. Αυτό δηλώνει πως ξαφνικά ο ίδιος βρέθηκε σε θέση να απαντήσει σε ένα φλέγον ερώτημα, το οποίο είναι πολύ γνωστό σε όλους τους ονειροπόλους επιχειρηματίες εκεί έξω: “Τι θα κάνατε αν είχατε ένα δισεκατομμύριο δολάρια”;

Ο Cuban το σκέφτηκε και προέβη στις εξής τρεις κινήσεις. Αρχικά, αγόρασε μια μεζονέτα 2.000 και παραπάνω τ.μ. Στη συνέχεια αγόρασε μέσω διαδικτύου ένα ιδιωτικό τζετ Gulfstream V. Τέλος, προέβη στην κίνηση να αγοράσει και μια ομάδα του ΝΒΑ και από εκεί ξεκινάει η ιστορία του με τους Dallas Mavericks. Η τύχη στη συνέχεια του χαμογέλασε, αλλά όχι για πολύ καιρό, αφού τα αποθέματά του στο Yahoo έπεσαν στη μισή τιμή λόγω του dot-com

Ένα σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και λίγες ώρες πριν το πρώτο παιχνίδι των Dallas Mavericks, που είχαν αλλάξει σελίδα στην ιστορία τους ήδη με τον Mark Cuban, o ίδιος καθόταν σε ένα σκούρο δερμάτινο καναπέ μέσα στο American Airlines Center. Εκεί, ο ίδιος έχει έναν ιδιωτικό χώρο και πίνει μπλε μαρτίνι και ποτήρια κρασί, μέσα σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο στα γούστα του. Έχοντας τρία υπνοδωμάτια στο διαμέρισμά του εκεί κοντά και καθαρές θήκες που περιέχουν πράγματα υπογεγραμμένα από τον Michael Jordan και τον Julius Erving, ο ίδιος πλέον ζει τη ζωή που είχε φανταστεί. Μετά την αγορά των Mavericks ο ίδιος σπαταλάει πολλά λεφτά σε αρκετά πράγματα και το παραδέχεται αλλά επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ποιος τα μετράει μωρέ;”

Πριν την αγορά των Mavericks o Cuban πάλευε πολύ να γίνει αυτό που είναι τώρα. Μέσα από πολύ αγώνα και απογοήτευση στην αρχή της καριέρας του, πλέον βρίσκεται στην κορυφή. Έχει ήδη κατακτήσει μια φορά τον τίτλο της κορυφής του ΝΒΑ  Επίσης διαχειρίζεται το θέμα franchise με εξαιρετικό τρόπο. Παράλληλα, έχει φτάσει στο σημείο να διαχειρίζεται και μεταγραφές παικτών εξίσου καλά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση του Kristaps Porzingis από τους Νew York Knicks.

Όπως αναφέρει βέβαια και η Newsday για τον Mark Cuban, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τις πράξεις-κινήσεις του. Δεν γίνεται άλλωστε να αρέσει σε όλους. Μάλιστα, σε σχέση με άλλους ιδιοκτήτες άλλων οργανισμών στο ΝΒΑ, ο Cuban αρέσκεται στο να τους πιέζει και να τους φτάνει στα όριά τους με τις κινήσεις που πραγματοποιεί. Ωστόσο, παρά την κατάκτηση του τίτλου το 2011, οι “Mavs” κυνηγούν κάτι αντίστοιχο εδώ και 10 χρόνια. Πολλοί αναφέρουν πως είναι η ευκαιρία με το φετινό ρόστερ και φυσικά την προσθήκη του Σλοβένου “μάγου” Luka Doncic. Για χρόνια άλλωστε προσπαθεί να το κάνει αυτό ο Cuban και να αλλάξει το παιχνίδι. 

Ήταν ακόμα στην αρχή του “rebuilding” oι Dallas Mavericks όταν τους ανέλαβε ο Mark Cuban. Μάλιστα δεν είχαν φτάσει καν στα Playoffs του ΝΒΑ για μια δεκαετία και δεν είχαν φτάσει ποτέ στους τελικούς του. Αυτό στη συνέχεια άλλαξε. Έχουν βρεθεί δύο φορές σε τελικούς, τη μία το 2006 απέναντι στους Miami Heat, όπου έχασαν τη σειρά των τελικών με σκορ 4-2, και τη δεύτερη το 2011, όπου πήραν το “αίμα τους πίσω” από τους Heat και τους πήραν τον τίτλο “μέσα από τα χέρια” σε μια εξαιρετική σεζόν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο (4-2 στους τελικούς). Χαρακτηριστικό της σταθερότητας των Mavs είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, play-off δεν έχουν μπει μόλις τις πέντε φορές. Ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να… παραπονιέται που και που ότι η ενασχόληση του με την ομάδα του κοστίζει πολλά χρήματα, αλλά σύμφωνα με το Forbes, αν συνυπολογίσεις τα έσοδα της ομάδας, του Amazon και της τηλεόρασης, καταλήγεις σε ένα ποσό της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων!

Για το γεγονός αυτό, ο Cuban τονίζει ωστόσο:

“Ποτέ δεν πίστευα πως θα γίνω τόσο πλούσιος. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Ειλικρινά δεν θα μπορούσε κανείς όμως να τα ξοδέψει όλα, οπότε υποθέτω πως θα μπορούσα να αγοράσω περισσότερες αθλητικές ομάδες και να επενδύσω μάλιστα εκεί”. 

Μετά από λίγο καιρό ιδιοκτησίας της ομάδας, ο Cuban πήρε την πρωτοβουλία να τους αγοράσει ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Τοποθέτησε DVD player στα αποδυτήρια και τα μετέτρεψε σε έναν χώρο που έμοιαζε με “παλάτι”. Μάλιστα ασχολήθηκε και με την ατομική τους βελτίωση, προσλαμβάνοντας παραπάνω προπονητές που θα ασχολούνται εκτενώς μόνο με αυτό. Οι Mavericks άλλωστε είναι η ομάδα που έχει προσλάβει τους περισσότερους βοηθούς προπονητή σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα στη Λίγκα. Στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, όμως η ομάδα του Dallas είναι αυτή που το έκανε πρώτη. Το ίδιο ίσχυσε και με τους αναλυτές των στατιστικών.

O Cuban ήταν αυτός μάλιστα που “ανάγκασε” και τους παίκτες του να ασχολούνται με το διαδίκτυο και τα social media τους, έτσι ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον των φιλάθλων της ομάδας αμείωτο. Ο ίδιος άλλωστε το έκανε ήδη με μεγάλη επιτυχία. Είχε γίνει ο αγαπημένος ιδιοκτήτης ομάδας σε όλους τους φίλους του ΝΒΑ. Ωστόσο, κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του όπως είναι για παράδειγμα ο αυθορμητισμός, δεν του βγήκαν πάντα σε καλό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 3 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει δώσει σε πρόστιμα στο ΝΒΑ. Ένα από αυτά συμπεριλαμβάνει το γεγονός πως έκανε “trash talking” στον Kenyon Martin για την μητέρα του.

Μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα του που βγαίνει ξεκάθαρα προς τα έξω είναι πως “δένεται” με ανθρώπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο προπονητής της ομάδας Rick Carlisle που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι της από το 2008, αλλά και ο άσσος των “Mavs”, J.J. Barea που υπηρετεί το σύλλογο από το 2006 και όπως ο ίδιος ο Πουερτορικανός δηλώνει για τον Cuban: “Είμαι το παιδί του”. Οι μόνοι προπονητές που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο σαν τον Carlisle στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι ο Greg Popovic με τους San Antonio Spurs, αλλά και ο Erik Spoelstra των Miami Heat. Για τον ίδιο, εξαιρείται ο Dirk Nowitzki που εκτός από το γεγονός πως βρισκόταν ήδη στο σύλλογο, είχε προσφέρει τόσα που δεν ήθελε κανείς να φύγει ο Γερμανός “θρύλος” από τον οργανισμό των Dallas Mavericks. Όσον αφορά την περίπτωση του Nowitzki, πολλές ομάδες τον προσέγγισαν, ωστόσο εκείνος σύμφωνα με τον Cuban δεν συζητούσε το ενδεχόμενο φυγής του. Ο Γερμανός σταρ θα έμενε στο Dallas για πάντα, όπως και έγινε.

Ωστόσο, ο χρόνος πέρασε και ο Nowitzki μεγάλωσε. Ευτυχώς για τους Mavericks την περίοδο απόσυρσής του, είχαν βρει ήδη το “next big thing” τους, τον Luka Doncic. O νεαρός Σλοβένος γκαρντ ήταν το νούμερο 3 του Draft του 2018. Στην αρχή αποκτήθηκε από τους Atlanta Hawks και στην πορεία έγινε trade για τους Dallas Mavericks και τα “γεράκια” πήραν ως αντάλλαγμα τον Trae Young. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε συμβεί ποτέ αυτή η ανταλλαγή, ωστόσο οι “Mavs” είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία του Doncic

Εν ολίγοις λοιπόν ο Mark Cuban είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά στρώματα, ψάχνοντας απεγνωσμένα τη μεγάλη κίνηση στην καριέρα του που θα τον επωφελήσει οικονομικά. Γεννημένος στο Pittsburgh της Pennsylvania στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όντας ένα μικρό παιδί με εξαιρετικό μυαλό ποτέ του δεν θα φανταζόταν αυτή την κατάληξη. Πλέον, στα 61 του χρόνια έχει κατακτήσει τα πάντα όσον αφορά τις οικονομικές του απολαβές, είναι ένας δισεκατομμυριούχος, και είναι ιδιοκτήτης μιας εκ των πιο ισχυρών ομάδων στο “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ, τους Dallas Mavericks. Πάλεψε στη ζωή του και με σύμμαχο το εξαιρετικό επιχειρηματικό μυαλό που διαθέτει συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του ΝΒΑ όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των συλλόγων.

Mark Cuban λοιπόν…