Πολλοί τον κατηγορούν ότι συχνά μιλά δίχως να «βουτήξει» πρώτα τη γλώσσα του στο μυαλό του. Ο Metta World Peace, όμως είναι απλώς άνθρωπος που του αρέσει να ομιλεί με βάση τις παραστάσεις του. Και τα ξημερώματα της Κυριακής (11/10) αποφάσισε να αποκαλύψει μία ακόμη άποψή του, «βουτώντας» στο μπασκετικό παρελθόν του. Ο 36χρονος φόργουορντ που επέστρεψε προ ημερών στους Λέικερς (με μη εγυυημένο συμβόλαιο) στάθηκε μπροστά στα μικρόφωνα μετά την προπόνηση της ομάδας του Λ.Α. και κατέκρινε την… έλλειψη σκληράδας στο ΝΒΑ. Αναφέροντας ότι «όταν μπήκα στη Λίγκα το 1999, ήταν ένα πρωτάθλημα για άνδρες. Τώρα είναι απλώς για παιδιά!». Ο «MWP» εξήγησε ότι «οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί πια με τα παιδιά τους. Κάθονται και κλαίγονται στους προπονητές των παιδιών τους όταν παίζουν στο γυμνάσιο ή το κολέγιο. Και κάθονται και φωνάζουν στους διαιτητές ότι ”αυτό είναι φάουλ”, σε φάσεις με τα παιδιά τους».

Ο παίκτης που ήταν άλλοτε γνωστός με το όνομα Ρον Αρτέστ είναι γνωστός για τις αυθόρμητες δηλώσεις του και συμπλήρωσε πως «εύχομαι συχνά όλοι αυτοί οι γονείς να έμεναν σπίτι και να μην έρχονταν στα ματς. Κι αυτό γιατί τώρα όλα αυτά τα παιδιά, των οποίων οι γονείς παρακολουθούσαν τα παιχνίδια τους και φώναζαν σε κόουτς και ρέφερι, είναι πλέον παιδιά που παίζουν στο ΝΒΑ. Και αυτό είναι πρόβλημα, γιατί παραμένουν παιδιά. Βλέπεις ένα σωρό… ”μωρά” που παίζουν επαγγελματικά μπάσκετμπολ παντού! Δεν συζητάμε πλέον για παιχνίδι για άνδρες, αλλά για παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συναντάς σοφτ παίκτες. Όλοι είναι ”μαλακοί”. Κανείς δεν είναι σκληρός και, επομένως, το μόνο που κάνεις είναι να το υπομείνεις όλο αυτό και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα».

Ο πάντα σκληροτράχηλος «MWP», άλλοτε παίκτης των Μπουλς, Πέισερς, Κινγκς, Ρόκετς, Νικς, με θητεία και σε Σιτσουάν (Κινά) και Καντού (Ιταλία), τόνισε πάντως ότι υπάρχει ένας νεαρός παίκτης που είναι η εξαίρεση στον «κανόνα» των… «μωρών». Δηλώνοντας ότι ο νέος συμπαίκτης του, Τζούλιους Ραντλ, «είναι ο μοναδικός από τους ρούκι ή τους δευτεροετείς του ΝΒΑ που είναι άνδρας! Ο ένας και μοναδικός. Ο σπουδαίος Ρ-Α-Ν-Τ-Λ, του οποίου το μικρό όνομα είναι Τ-Ζ-Ο-Υ-Λ-Ι-Ο-Υ-Σ. Το ”ταβάνι” του είναι τόσο ψηλό όσο το πεπρωμένο! Δεν ξέρουμε πόσο ψηλό είναι επειδή είναι μόλις 20 ετών. Δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον του, επειδή θα του συμβούν πολλά καλά πράγματα μέχρι να γίνει 30 ετών». Προ ημερών και ο αρχηγός των Λέικερς, Κόμπι Μπράιαντ, αποθέωσε επίσης τον απόφοιτο του Κεντάκι. Λέγοντας πως «ο Τζούλιους (σ.σ.: που έχασε όλη την περσινή σεζόν με τραυματισμό στην πρεμιέρα της κανονικής περιόδου) μπορεί να κάνει τα πάντα! Είναι παίκτης με το μυαλό του Λαμάρ Όντομ, στο κορμί του Ζακ Ράντολφ. Δεν είναι φυσιολογικό να κινείται τόσο καλά και γρήγορα ενώ είχε τόσο ύψος και μέγεθος»