Σ’ αυτή τη φάση της σειράς, με τους Boston Celtics να έχουν κερδίσει δύο σερί ματς με blow out και τους Miami Heat να ταλαιπωρούνται τόσο με τραυματισμούς όσο και με τα κενά στο ρόστερ τους, η κατάσταση μοιάζει να έχει τελειώσει.
Αν ήμουν στη θέση σας όμως, δύσκολα θα κατέληγα σ’ αυτό το συμπέρασμα…

Προφανώς, η επίθεση του Miami χωρίς τον Tyler Herro παρόντα είναι πέρα για πέρα τραγική, αφού τόσο η προσοχή που του χαρίζει η αντίπαλη άμυνα όσο και η ικανότητά του σε shot creation και σκοράρισμα είναι μοναδική στο σύνολο του Eric Spoelstra. Όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα αν και το κυριότερο.

Από τους εναπομείναντες σταρ και ρολίστες, σχεδόν κανείς δεν είναι αυτός που πρέπει στα τελευταία δύο ματς -κάτι που αποτυπώνεται πλήρως φυσικά από τους μόλις 162 πόντους με 33% ευστοχίας εντός πεδιάς και 28% από την περίμετρο. Το spacing είναι τραγικό και από τη στιγμή που τα μακρινά σουτ δεν βρίσκουν στόχο σε κανένα σημείο της μονομαχίας οι Celtics κλείνουν με το big ball τους ακόμα πιο πολύ προς το καλάθι, ενώ η φαντασία των Jimmy Butler και Kyle Lowry -ειδικά του πρώτου- μοιάζει αρκετά περιορισμένη πια, με τα πολλά και διαφορετικά κορμιά της Βοστόνης που πέφτουν πάνω του να τον φθείρουν σταδιακά.
Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο τραυματισμός του στο πόδι σε μια σειρά με ματς ανά δύο ημέρες είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος.

 

 

 

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν οι Celtics έχουν καταφέρει να ζήσουν μέσα στη σκληρή τους άμυνα περιορίζοντας τα λάθη και τα επιτρεπόμενα Transition, οι Heat δεν έχουν πεθάνει ακόμα. Και ο κυριότερος λόγος δε μπορεί να είναι άλλος από το μακρινό σουτ.

Στο Game 4, σούταραν απίστευτα ελάχιστα από την περίμετρο. Το πρόβλημα αυτό διορθώθηκε αισθητά χθες προσπαθώντας να τιμωρήσουν το gap των Κελτών.

 

 

 

Πώς τα πήγαν;

1ο ημίχρονο:

Ελεύθερα τρίποντα: 0-6
Τελείως ελεύθερα τρίποντα: 3-13

2ο ημίχρονο:

Ελεύθερα τρίποντα: 2-13
Τελείως ελεύθερα τρίποντα: 1-6

Παρόλα τα επιθετικά ριμπάουντ και τις νέες κατοχές ή την πολύ καλή δουλειά των Celtics στο navigate και την πρόληψη στα screen, το 6-38 στα ελεύθερα τρίποντα -στα εύκολα θεωρητικά σουτ για τύπους όπως οι Duncan Robinson, Lowry και Max Strus– είναι μια απίθανα τραγική επίδοση που προφανώς ελλοχεύει άσχημα αποτελέσματα.

Για πόσο καιρό θα χάνουν τα σήμα κατατεθέν τους σουτ;

 

Πόσο τραγική είναι η επίθεση των Heat;

Αναφέρθηκε νωρίτερα άλλωστε πως οι Heat δε βιώνουν και την καλύτερη περίοδό τους επιθετικά, με την τρανή αστοχία των δεινών τους σουτέρ, την απουσία του Herro και των όσων εκείνος προσφέρει στο παρκέ δημιουργικά και εκτελεστικά αλλά και την κοινή σύμπλευση των Butler και Lowry να αποτελούν τους κυρίαρχους λόγους για τις δύο διαδοχικές άνετες ήττες από τους ψυχωμένους Celtics.
Τα νούμερα που παρουσιάζουν όμως στο παρκέ είναι πέρα για πέρα τραγικά για το επίπεδο της κορυφαίας λίγκας του κόσμου και πάρα την ατυχία ή την τρομερή άμυνα των Κελτών δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία στο δρόμο για τους Τελικούς του ΝΒΑ.

Έχουμε τονίσει ξανά πως το κύριο επιθετικό όπλο του Miami δεν είναι άλλο από την άμυνα, αφού τόσο η ισοπέδωση των κυρίων όπλων του εκάστοτε “εχθρού” όσο και οι πολλοί πόντοι που γεννιούνται από τα κλεψίματα ή τα deflections τους χαρίζουν ασφάλεια σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ -κρύβοντας γρήγορα γρήγορα τυχόν ατυχίες κάτω από το χαλάκι.

Μέχρι πρότινος λοιπόν, στα φετινά Playoffs, ο οργανισμός της Florida είναι 2ος σε πόντους από λάθη (19 ανά βραδιά) 10ος σε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (11 ανά βραδιά), ενώ παράλληλα είναι 2οι σε deflections (15.5 ανά βραδιά) και δυσκολεύουν 45 σουτ κατά μέσο όρο.
Στη σειρά με τους Celtics μόνο, μετρούν 17 πόντους από λάθη αντιπάλου και 11 πόντους στο transition ανά βραδιά.

Το κακό για αυτούς;
Αν βγουν από την εξίσωση τόσο αυτά τα νούμερα (28 πόντοι) όσο και οι πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες (14 πόντοι), αποδεικνύεται πως στο σετ παιχνίδι πετυχαίνουν μόλις τους 56 από τους 98 πόντους που μετρούν κατά μέσο όρο κόντρα στους Κέλτες -δηλαδή το 43% των συνολικών πόντων τους προέρχεται από την άμυνα και τα επιθετικά ριμπάουντ!

Γενικότερα δε, χρειάζονται 110 κατοχές για να σκοράρουν 98 πόντους -κάτι που σημαίνει πως μετρούν μόλις 0.9 πόντους ανά κατοχή…

Πόντοι από λάθη και transition/ κατοχές:

  • Game 1: 19 και 13/ 118 πόντοι σε ~109 κατοχές
  • Game 2: 9 και 8/ 102 πόντοι σε ~111 κατοχές
  • Game 3: 33 και 8/ 109 πόντοι σε ~107 κατοχές
  • Game 4: 7 και 12/ 82 πόντοι σε ~108 κατοχές
  • Game 5: 17 και 5/ 80 πόντοι σε ~113 κατοχές

Τους Celtics δε γίνεται να τους κερδίσει κανείς έτσι…