Η επιστροφή του Joel Embiid έχει εκτινάξει τη ψυχολογία και την αποτελεσματικότητα των Philadelphia 76ers, που από μια ομάδα δίχως όρεξη και ταυτότητα έχουν εξελιχθεί στα δύο τελευταία παιχνίδια της σειράς σε μια που είναι άρρηκτα κυνική, σκληρή και λογική -κάτι που φυσικά έχει τουμπάρει τη σειρά (2-2).

Η επιστροφή λοιπόν του Καμερουνέζου center έχει επιφέρει και αλλαγές στην αμυντική φιλοσοφία του Miami, το οποίο από εκεί που πρόσεχε μόνο τον James Harden με physical άμυνα από την αρχή της κατοχής (PJ Tucker) μέχρι και το τέλος της ρισκάροντας -όπως είχε κάνει και με την Atlanta– τον άμεσο περίγυρό του, αναγκάζεται να αλλάξει τα πλάνα του για τον πιο dominant center του ΝΒΑ.

Αμυντικά, δεν τα πάει άσχημα στις δύο ήττες στη Philly δεδομένου και των πηγών του αντιπάλου.
Επιθετικά όμως, είναι τραγικό με μόλις 92.5 πόντους ανά βραδιά την ίδια στιγμή που επιτρέπει 32.5 πόντους κατά μέσο όρο από εκεί στους 76ers (fast break και λάθη). Δηλαδή το 30% των αντίπαλων πόντων προέρχεται από τη δική του επιθετική μετριότητα!

Ο οργανισμός της Florida δεν είναι και η καλύτερη shooting ομάδα του κόσμου, αλλά διαθέτει μερικούς εκ των πλέον ικανών σουτέρ στο ΝΒΑ όπως ο Tyler Herro, o Kyle Lowry, ο PJ Tucker και ο Max Strus, οι οποίοι στα πρώτα 7 ματς των Playoffs ήταν αρκετά εύστοχοι και έθεταν την ομάδα τους στην 12η θέση της ευστοχίας (35%) και την 4η σε προσπάθειες (37).
Ο Doc Rivers όμως, έχει πάρει την απόφαση να κλείσει προς τα μέσα και να ρισκάρει το αντίπαλο τρίποντο πάσει θυσία στα τελευταία 2 παιχνίδια -με τους Heat να είναι ανίκανοι να εκμεταλλευτούν αυτήν τη φιλοσοφία κολλώντας στο τραγικό από κάθε άποψη 22%.

Προχθές (9/5), οι φιλοξενούμενοι βρήκαν 33 ελεύθερα τρίποντα. Σκόραραν μόλις στα 6 από αυτά.
Στηρίχθηκαν πολύ στο drive n kick του Jimmy Butler, κυκλοφόρησαν τη μπάλα, είχαν μερικές πραγματικά τρομερές όψεις με καλούς σουτέρ αμαρκάριστους είτε σε γωνίες την ίδια στιγμή που το drop στα screen του Embiid χάριζε ακόμα περισσότερα ελεύθερα σουτ. Αλλά…

  • Ελεύθερα: 6-33
  • Μαρκαρισμένα: 0-3
  • Από πάσα: 6-29
  • Iso: 0-7
  • Drop “ψηλού”: 0-7

Σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο, η χρήση του Duncan Robinson, του ίσως πιο… φαρμακερού σουτέρ του ρόστερ, που μετράει λιγότερο από ένα λεπτό συμμετοχής στη σειρά κόντρα στους 76ers, φαντάζει ως η μοναδική επιλογή για να αλλάξει το μομέντουμ…