Ο Michael Jordan είναι σύμβολο, μύθος, θρύλος. Όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσατε δεν θα μπορέσει να αποτυπώσει και να περιγράψει επ’ ακριβώς το μεγαλείο του. Είναι μια κατηγορία μόνος του. Κάποιοι λένε ότι δεν είναι απλά ο GOAT του ΝΒΑ, αλλά είναι και ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών. Πίσω όμως, από τα λαμπερά φώτα της ζωής και της διαδρομής του στον αθλητισμό, κρύβεται και το σκοτάδι. Ο μύθος του μπάσκετ έχει και πολλές σκοτεινές πλευρές στο βιβλίο της ζωής του.

Η στάση του κατά καιρούς και οι ιστορίες που αφηγούνται κάποιοι που τον έζησαν από κοντά, δείχνουν ότι πως πίσω από τα ολόλαμπρα χρώματα της πορείας του υπήρχε και το έντονο… μαύρο. Και η επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μέσα από τον πάταγο που κάνει το Last Dance έχει ξαναφέρει στην επιφάνεια τις παλιές του κόντρες,

Η υπόθεση Rodney King και ο φίλος που έγινε εχθρός Craig Hodges

Ενας από τους πρώτους που μίλησε για την σκοτεινή πλευρά του ήταν ο συμπαίκτης του, ο Craig Hodges.

Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1991, πριν από το πρώτο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ ανάμεσα σε Bulls και Lakers. Ο ακτιβιστής Craig Hodges προσπάθησε να πείσει τον Jordan, αλλά και τον σταρ των Lakers, Magic Johnson, οι δυο ομάδες να κάνουν μποϊκοτάζ, για να υποδείξουν σε όλη την αμερικανική κοινωνία την αστυνομική βία κατά των Aφροαμερικανών με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του Rodney King από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στο Λος Αντζελες τρεις  μήνες νωρίτερα, σε μια υπόθεση που είχε συνταράξει τις ΗΠΑ.

Όπως έγραψε ο Craig Hodges στο βιβλίο του: «Οι θρίαμβοι και οι δυσκολίες ενός πολεμιστή της Ελευθερίας του ΝΒΑ», ο Jordan του είπε πως είναι «τρελός», ενώ ο Magic χαρακτήρισε «πολύ ακραίο» το εγχείρημα.

Τον Οκτώβριο του 1991 οι Bulls ήταν καλεσμένοι στον Λευκό Οίκο από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush.

Ο Craig Hodges έγραψε ένα γράμμα για τον «πλανητάρχη», ενώ πήγε στην προεδρική κατοικία ντυμένος με μια αφρικανική παραδοσιακή ενδυμασία.

Ο Jordan άρχισε να τον βάζει στο σημάδι. Στις 29 Απριλίου του 1992 οι αστυνομικοί που είχαν σπάσει στο ξύλο τον Rodney King αθωώθηκαν. Ο Jordan εκείνη την μέρα έβαλε 56 πόντους απέναντι στο Miami. Μετά το ματς ρωτήθηκε για τον King από δημοσιογράφους. Εκανε την… πάπια: «Πρέπει να μάθω περισσότερα, για να μπορέσω να μιλήσω…».

Δεν τον άφησε να βρει ομάδα στο ΝΒΑ

Ο Craig Hodges του άσκησε κριτική επειδή δεν πήρε ποτέ θέση για το θέμα. Στο τέλος εκείνης της σεζόν οι Bulls τον άφησαν ελεύθερο τον Hodges. Δεν έβρισκε όμως, με τίποτα ομάδα στο ΝΒΑ.

Όπως είπε μετά ο Jordan και ο ατζέντης του, David Falk του έκαναν πόλεμο. Δεν τον ήθελαν στο ΝΒΑ και με τη δύναμη που είχαν επηρέασαν τις ομάδες και καμία δεν του άνοιγε την πόρτα.

Ο Craig Hodges «ξαναχτύπησε» τον Τζόρνταν προ ημερών με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Last Dance» και είπε για κάποιες σκηνές με πάρτι παικτών των Bulls: «Εβλεπα το πρώτο επεισόδιο και ήμουν τόσο θυμωμένος για το τσίρκο της κοκαΐνης. Με ενόχλησε επειδή τα αδέλφια μου σε εκείνη την ομάδα έπρεπε να εξηγήσουν στις οικογένειές τους αυτό που παρακολουθούσαν σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Jordan. Να δώσουν εξηγήσεις στα 12χρονα παιδιά τους. Δεν ήταν σωστά αυτά που έκανε».

Η… χολή του Jabbar

Τα εξ αμάξης έχει σύρει κατά καιρούς στον MJ και ο Kareem Abdul Jabbar για την στάση του να τα… βλέπει όλα με εμπορικό μάτι. Πριν λίγες μέρες ο θρυλικός σέντερ είπε για τον Jordan: «Δεν γίνεται να φοβάσαι μήπως χάσεις τις πωλήσεις των παπουτσιών σου, εάν σε ανησυχεί ο πολιτισμός σου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έβαλε το εμπόριο πάνω από τη συνείδησή του. Είναι άτυχο για εκείνον, αλλά πρέπει να ζήσει με αυτό».

Το βιβλίο «Jordan Rules», που τον «ξεφωνίζει»

Ενας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Jordan είναι ο ρεπόρτερ των Bulls στην εφημερίδα «Chicago Tribune» την περίοδο της παντοκρατορίας τους, o Sam Smith. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, που έζησε από κοντά όλη τη δυναστεία των «Ταύρων», έβγαλε ένα βιβλίο το 1992 το περίφημο «Jordan Rules», που για πρώτη φορά έδειξε την άλλη όψη του MJ και την κάκιστη συμπεριφορά που είχε απέναντι στους συμπαίκτες του. Μάλιστα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου οι Bulls έκλεισαν την πόρτα των προπονήσεων για τους δημοσιογράφους.

Οι πικρόχολες και σκληρές ατάκες του Jordan προς τους συμπαίκτες του

Ο Jordan προσέβαλε πολλές φορές τους συμπαίκτες του. Ελεγε ότι το έκανε για να τους… αγριέψει και να τους κάνει καλύτερους. Κάποια από τα «κραξίματα» ανέφερε στο «Jordan Rules» ο Smith. 

«Βρίσκομαι στο γήπεδο με τέσσερις σκουπιδιάρηδες», είπε κάποια στιγμή.

«Ο τύπος είναι ο μοναδικός πάουερ φόργουορντ, χωρίς… πάουερ», είπε για τον King.

Στον John Paxson φώναξε: «Αν τολμήσεις να πασάρεις στον Bill Cartwright, δεν ξαναπαίρνεις την μπάλα από μένα».

Κάποια στιγμή χτύπησε τον Will Perdue και είπε: «Γιατί ποτέ στον αγώνα δεν μου δίνεις ένα καλό σκριν»;

Όταν ο Jordan «έκοψε» τον Isiah Thomas από την Dream Team

Μυθικές κόντρες είχε ο MJ και με τον Isiah, (είχαν δώσει σκληρές μάχες σε αγώνες και τελικούς, όπου ο MJ είχε… φάει πολύ ξύλο από την άμυνα των «κακών παιδιών» του Detroit). Με τον Thomas (φωτό) είχαν έρθει και στα χέρια σε ματς. Ο  Jordan του την φύλαξε.

Πίεσε και ο Τόμας δεν κλήθηκε στην πρώτη Dream Team που πήγε στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Ο παίκτης των Pistons μάλιστα είπε τελευταία για το όλο θέμα: «Πλήρωσα το τίμημα. Δυστυχώς συνέβη…».

To τέλος της φιλίας με τον Barkley και το φαγητό του Grant

Με τον Barkley ο Jordan ήταν αυτοκόλλητος όταν έπαιζαν στο ΝΒΑ. Όταν όμως, ο «Air» ανέλαβε την διοίκηση των Charlotte Bobcats, ο «Sir» του άσκησε κριτική. Ο Jordan το κράτησε «μανιάτικο» δεν του ξαναμίλησε ποτέ από τότε.

Με τον Horace Grant έπαιζαν μαζί στους Bulls και είχαν καλές σχέσεις. Όπως αποκάλυψε όμως, ο Sam Smith, ο MJ πήρε το φαΐ του Grant μέσα στο αεροπλάνο μετά από ένα ματς και δεν τον άφησε να φάει, επειδή δεν είχε παίξει καλά!

 

Ο ISIAH THOMAS ΡΙΧΝΕΙ ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ JORDAN

 

O KAREEM ABDUL JABBAR EXEI ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ… ΚΑΚΟ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «AIR»

 

Ο MJ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΞΕΦΩΝΙΖΕΙ ΤΟ «JORDAN RULES»

 

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ «AIR», Ο SAM SMITH ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ
LAST DANCE»