Mολις χθες, Chicago Bulls, Portland Trail Blazers και Cleveland Cavaliers συμμετείχαν σε ακόμα μια τριπλή ανταλλαγή στο τρέχον καλοκαίρι, η οποία είναι ίσως η πιο κερδισμένη για κάθε μια πλευρά της φετινής off-season, με τις 3 ομάδες να χάνουν κάτι αρκετά μικρότερου βεληνεκούς από αυτό που εν τέλει απέκτησαν -χωρίς αυτό να είναι πάντα έμψυχο υλικό.

 

Αναλυτικά τα μέρη της συμφωνίας:

 

  • Bulls: Derrick Jones Jr., 1 pick πρώτου, 1 pick δεύτερου
  • Cavs: Lauri Markkanen
  • Blazers: Larry Nance Jr.

 

Cleveland Cavaliers

 

Με την έλευση του Evan Mobley και την κοινή του συνύπαρξη για τα επόμενα χρόνια με τον επίσης εξελίξιμο Jarrett Allen, η παρουσία ενός μέτριου σε εκτέλεση και σουτ “ψηλού” που φωνάζει ταυτόχρονα για αρκετά λεπτά συμμετοχής -του Larry Nance Jr.- ήταν σχετικά αχρείαστη και σε βάθος χρόνου αρνητική για τους Cavs.

O Lauri Markkanen από την άλλη, μπορεί να μην έχει ούτε τα αθλητικά προσόντα ούτε την αμυντική συνέπεια του Nance -που είναι γενικότερα πολύ πιο χρήσιμος παίκτης ομάδας- αλλά μπορεί να προσφέρει άμεσα range και scoring σε ένα νεανικό κορμό που χρειάζεται μια έξτρα πηγή πόντων άμεσα.

O Φινλανδός ταιριάζει και με τους 2 ως ένα 4αρι που θα χαρίζει spacing και θα ξεγυμνώνει το ζωγραφιστό από βοήθειες, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι Cavaliers τόσο με PnR και drives όσο και με εν γένει κυριαρχία σε second chances, με το πιο σημαντικό του στοιχείο να είναι το γεγονός πως δε χρειάζεται τόσες πολλές επιθέσεις για να είναι αποτελεσματικός (14 πόντοι-10 σουτ πέρυσι, 16 πόντοι- 12.5 σουτ καριέρα).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως είναι τα εξής:

Α) Θα μπορέσει σε έναν περίγυρο με Sexton, Garland και Mobley + prospects να βρίσκει 12 επιθέσεις ανά βραδιά;

Β) Θα είναι υγιής;

Όσο και αν δεν μπορώ να απαντηθεί το δεύτερο πάρα το γεγονός πως έχει απωλέσει το 28% των έως τώρα αγώνων του, θεωρώ ότι οι πάμπολλες ελεύθερες όψεις που θα έχει (43% σε 4 wide open απόπειρες πέρυσι), ανεβάζουν επίπεδο το Cleveland, που βρίσκει έναν Love των φτωχών, μοτίβο παίκτη που χρειάζεται κάθε ομάδα με 2 και 3 “σταρ”.

 

 

Portland Trail Blazers

 

Οι αθόρυβοι νικητές της εν λόγω συμφωνίας, αφού έδωσαν έναν “αδιάφορο” για αυτούς παίκτη με μηδαμινή επιθετική συνεισφορά -άμεσα ή έμμεσα- και έφεραν στο Oregon έναν αθλητικό playmaker ρακέτας, που θα γίνει το ιδανικό back up του Jusuf Nurkic.

Μπορεί στατιστικά να μην προσπεράσει την περσινή σεζόν του Enes Kanter και τη μανία του στα “σκουπίδια”, αλλά δίνει στους Blazers τη δυνατότητα της διαφορετικότητας στη θέση 5, αφού με αυτόν ως Center σε small ball καταστάσεις, το Portland θα καταφέρει να βρει επιτέλους έναν μη ξύλινο “ψηλό”, που θα μπορεί και να αλλάξει, και να προστατεύσει τη ρακέτα, και να χαρίσει deflections και κλεψίματα, και να λειτουργήσει ως help defender κλπ.

Μέχρι πρότινος, Nurkic και Kanter απλά υποχωρούσαν στα συνεχή screens του εχθρού ρισκάροντας ένα αμαρκάριστο σουτ, αφού γνώριζαν πως στα πόδια κάθε κοντύτερος guard έχει εύκολη λεία απέναντί τους.

Πλέον, αυτό αλλάζει!

Επίσης, η ραγδαία άνοδος της αυτοπεποίθησής του από μακρινή απόσταση (3 απόπειρες πέρυσι, 1 μ.ο καριέρα), μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν περίγυρο που τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει σε 5αρια με μηδαμινό tendency από την περίμετρο, ακόμα και αν δεν είναι εξαιρετικός ή σταθερά καλός σουτέρ (38% σε 3 wide open σουτ).

 

 

 

Chicago Bulls

 

Σίγουρα, όταν χαρίζεις το prospect που είχες αποκτήσει για χάρη του Jimmy Butler… απλά για τον Derrick Jones Jr., είναι κάτι που δε μοιάζει με νίκη.

Ωστόσο, οι “Ταύροι” αποκτούν έναν πρόθυμο και αθλητικό αμυντικό στο πλευρό των “αλλεργικών” στα μετόπισθεν LaVine και DeRozan, και πετυχαίνουν μια ομαλότητα στο ήδη χαοτικό τους ρόστερ.

Εκτός του ανασταλτικού ρόλου του, επιθετικά σίγουρα δεν τρομάζει ούτε ως σουτέρ ούτε ως slasher, αλλά είναι ένας ρολίστας που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει να κάνει (49% ευστοχία, 5 επιθέσεις πέρυσι) χωρίς να κλέβει κατοχές από τους σταρ ή να τους μπερδεύει.

Ανοίγεται τακτικά στο τρίποντο, δίνει off ball screens, κόβει στην πλάτη της άμυνας και καραδοκεί πάντοτε για το επιθετικό ριμπάουντ.

Και όταν σε έναν οργανισμό κυριαρχούν οι παίκτες που δεν θέλουν να τσαλακωθούν, τότε ένας που δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκτεθεί γίνεται άμεσα σημαντικότατος X Factor.