Μπορεί το φετινό Draft του ΝΒΑ να μας αποχαιρέτησε ήδη εδώ και μερικές ώρες έχοντας αφήσει πλήθος συγκινήσεων αλλά και ευρωπαϊκή κυριαρχία, αλλά το… aftermath της δεξαμενής και των όσων έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της εν λόγω βραδιάς είναι αυτό που προκαλεί φυσικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο φίλαθλο κοινό των εκάστοτε ομάδων.

Όπως είναι λογικό, κάποιες απ’ αυτές ξεχώρισαν με τις πολύ καλές τους ενέργειες και αποφάσεις. Ωστόσο, κάποιες άλλες ξεχώρισαν για μερικές πολύ κακές επιλογές…
Τo basketblog.gr σχολιάζει τους νικητές και τους χαμένους του φετινού Draft.

ΝΙΚΗΤΕΣ

New York Knicks

Τα τελευταία χρόνια, οι Knicks σπάνια ξεκινούν και ολοκληρώνουν κάτι με επιτυχία, ωστόσο χθες έβαλαν τις βάσεις για ένα αισθητά καλύτερο μέλλον αποκτώντας με πυγμή σχεδόν από το πουθενά 3 picks 1ου γύρου για επερχόμενα Draft!

Αν εξαιρέσουμε μάλιστα αυτό του 2025 που είναι από το Milwaukee -αν οι Bucks μπορεί να έχουν πάψει να είναι υποψήφιοι πρωταθλητές σε 3 χρόνια από σήμερα-, τα άλλα δύο picks είναι από τους Detroit Pistons και Washington Wizards για την επόμενη κιόλας σεζόν, με τη Νέα Υόρκη να επιλέγει λογικά δις στην πρώτη -περίπου- δεκάδα του 2023. Κι όλα αυτά – + ότι κράτησε το δικό της pick- ενώ έδωσε μόλις μερικά picks 2ου γύρου και τον εδώ και καιρό εκτός rotation Kemba Walker.

Houston Rockets

Αν η χθεσινή βραδιά είχε όνομα για τους Rockets αυτό θα ήταν το “θείο δώρο“.

Προφανώς, ο Paolo Banchero είναι αυτό που λέμε έτοιμος παίκτης, δεμένο κορμί, μπασκετικός, ξέρει τι και πως θέλει να γίνει κάτι.
Αλλά, θεωρώ, ότι ο Jabari Smith Jr έχει να δώσει πολλά περισσότερα σε βάθος χρόνου σε μια ομάδα και στο ίδιο το ΝΒΑ.

Και το να αποκτήσει κανείς από το πουθενά το φημολογούμενο νο. 1 pick εδώ και τόσο καιρό, δε γίνεται να μην είναι νίκη…

Philadelphia Sixers

Ένας οργανισμός που έχει κολλημένα τα μάτια του στο πρωτάθλημα, δεν πρέπει απαραίτητα να είναι ανταγωνιστικός και στο Draft, με τους 76ers να σκέφτονται περισσότερο το παρόν τους πάρα το άμεσο μέλλον τους αποκτώντας τον De’ Anthony Melton από τους Grizzlies αντί του επιλαχόντα χθες David Roddy.

Έχω τονίσει πολλάκις την “αγάπη” μου για αυτά που προσφέρει ο Melton εντός των 4 γραμμών, με την άμυνα, το μέγεθος, την αθλητικότητα και το τίμιο σουτ να προστίθενται άρτια στο σύνολο της Philly, που χρειάζεται επειγόντως μια σπίθα για να βάλει φωτιά στο ΝΒΑ.

Minnesota Timberwolves

Αν και μπήκαν στο… χορό με μόλις ένα pick πρώτου γύρου, στο τέλος της βραδιάς οι Timberwolves έφευγαν από το Barclays Center με δύο.

Το ακόμα πιο σημαντικό;
Για γεννήσουν ένα παραπάνω pick έδωσαν απλά ένα pick 2ου γύρου!

Μπορεί τα picks της αυτά να είναι από το 20 και μετά (22 και 29, αντίστοιχα), αλλά το γεγονός πως επιτέλους η Minnesota επιδεικνύει θάρρος και τολμάει είναι ίσως το πιο πολύτιμο σημείο που μπορεί να κρατήσει κανείς.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Oklahoma City Thunder

Οι Thunder προφανώς και έχουν περίσσευμα αναφορικά με την ποσότητα των picks τους για την επόμενη πενταετία, αλλά η αλήθεια είναι πως το να… χαρίσουν χθες το βράδυ 3 pick πρώτου γύρου για χάρη ενός δεν ήταν και ιδιαίτερα σοφό…

Προφανώς, προκειμένου να αποκτήσεις μια επιλογή κοντά στη δεκάδα του γεμάτου φετινού Draft απαιτεί θυσίες, αλλά θεωρώ πως το ρίσκο απόκτησης του νο. 11 για χάρη των picks πρώτου γύρου από Detroit (Rebuilding), Washington (Rebuilding) και Denver Nuggets δεν άξιζε…

Ταυτόχρονα, αν και ο Chet Holmgren μοιάζει και είναι η ιδανική επιλογή, θέλει ιδιαίτερη αφοσίωση από πλευράς Oklahoma στον τρόπο με τον οποίο θα μπει στο παιχνίδι του ΝΒΑ.

Detroit Pistons

Η χθεσινή βραδιά αποτελείται από δύο σημεία για τους Pistons, ένα θετικό και ένα αρνητικό -τουλάχιστον στα μάτια μου.

Από τη μια μεριά, απλά με ένα pick πρώτου γύρου των Bucks για το 2025 -που μπορεί να μην είναι contenders εκείνη την περίοδο, αλλά για το παρόν είναι ένα δίκαιο deal- πήραν το νο. 13 του φετινού Draft.
Από την άλλη, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την κοινή σύμπλευση των Cade Cunningham και Jaden Ivey. Δύο facilitators πρώτης γραμμής για τα δεδομένα του νεανικού Detroit, που απαιτούν συνεχώς τη μπάλα στα χέρια τους για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί…

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην πρώτη του κιόλας σεζόν στο ΝΒΑ ο Cunningham ήταν στο Top-25 των USG ενώ ο Ivey άγγιξε το 29% USG στο κολέγιο πέρυσι.

Memphis Grizzlies

Θεωρητικά, οι Grizzlies ξεκίνησαν με 2 picks πρώτου γύρου τη βραδιά και την έκλεισαν με τον ίδιο αριθμό. Ωστόσο, κατάφεραν να διώξουν τις επιλογές τους στο νο. 22 και 29, αντίστοιχα, και να ανέβουν στο 19 και το 23.

Ειδικά όμως από τη στιγμή που αποχώρησε και ο Melton, το ερώτημα παραμένει για τις “Αρκούδες“.
Θέλουν να μείνουν για πάντα νέες; Θέλουν να είναι ξανά να διεκδικήσουν την πρώτη τετράδα της Δύσης; Θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω φέτος και να φτάσουν στους Τελικούς Περιφέρειας;

Γιατί αν η απάντηση του Memphis είναι οι δύο τελευταίες, η απόκτηση δύο νεαρών παιδιών που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία ακόμα στο ΝΒΑ ίσως να μην ήταν και η κατάλληλη επιλογή για άμεση επιτυχία. Και δυστυχώς, οι μικρές αγορές την έχουν ανάγκη…