Εδώ και λίγες ώρες, έχει γίνει γνωστή η επιστροφή του Kyrie Irving στην αγωνιστική δράση του ΝΒΑ μετά από 6 μήνες απραξίας, με τον γεννημένο στην Αυστραλία guard να είναι έτοιμος να λάβει μέρος στα εκτός της Νέας Υόρκης ματς των Brooklyn Nets -καθότι στην εν λόγω πόλη δεν επιτρέπεται η είσοδος στους μη εμβολιασμένους αθλητές της λίγκας.

Αυτή τη χρονική στιγμή η αρμάδα του Steve Nash μοιάζει κάλλιστα με… νοσοκομείο, αφού τόσο οι Kevin Durant και James Harden όσο και σημαντικά γρανάζια όπως οι Paul Millsap, LaMarcus Aldidge και Joe Harris έχουν τεθεί εκτός είτε για λόγους ξεκούρασης είτε ελέω του γνωστού σε όλους πρωτοκόλλου της λίγκας για τον κορονοϊό από τον σημερινό (19/12) αγώνα κόντρα στους Orlando Magic -κάτι που με ορισμένες προσθαφαιρέσεις θα συνεχίσει σαφώς και στην επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι και τη νέα χρονιά, οι Nets αναμένεται να δώσουν 3 παιχνίδια μακριά από το Barclays Center αρχής γενομένης από τις 24 Δεκεμβρίου και τον αγώνα τους στο Portland κόντρα στους Blazers, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι δύο με τις ομάδες του LA, Lakers και Clippers, μέχρι και τις 28 του ίδιου μήνα.
Μετέπειτα, μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσει δηλαδή ένα νέο σερί εκτός έδρας αναμετρήσεων, θα δώσουν τα 7 από τα 9 παιχνίδια τους (σε 20 ημέρες) στο Brooklyn -όπου ο πάλαι ποτέ σταρ των Cavaliers δεν έχει καμία πρόσβαση.

Ουσιαστικά λοιπόν, από σήμερα και για ένα μήνα, οι Nets θα ζήσουν με τον Irving για 5 από τα 14 ματς τους.
Αν λοιπόν, το πρόγραμμα ήταν διαφορετικό, το νούμερο 1 του Draft του 2011 ενδεχομένως να προσαρμοζόταν σε ένα σύνολο λειψό και γυμνό από τις απουσίες στον ball hog και εγωιστικό παικτικά εαυτό του πολύ πιο εύκολο από το ρεαλιστικό σενάριο που ισχύει -με τον μισό χρόνο αποχής από τα παρκέ της κορυφαίας λίγκας του κόσμου να αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της ομάδας του.

Η ατομική ικανότητά του δεν ήταν ποτέ το ζήτημα για τον Irving, με την επίδρασή του στα οικοσυστήματά του να είναι εκείνα που τον έχουν μετατρέψει από σούπερ σταρ σε ιντερνετικό meme από το 2017, όταν αποφάσισε πως θέλει δηλαδή να χτίσει κάτι δικό του ως πρώτος αντί να ζήσει ως ο Ρόμπιν του Μπάτμαν LeBron James στο Cleveland.

Στη Βοστόνη πήγε ως πρώτος αλλά αποφάσισε να αποχωρήσει φοβούμενος ενδεχομένως την εκτόξευση των Jayson Tatum και Jaylen Brown -με τους Celtics να αναγκάζονται να μειώσουν δραματικά το playing time του Terry Rozier III (τον οποίον και εν τέλει έχασαν από τους Charlotte Hornets), του βασικού δηλαδή PG τους στα Playoffs του 2018 όταν ο Kyrie ήταν ξανά τραυματίας, προκειμένου να μην καταρρακωθεί η ψυχολογία του σταρ τους -για χάρη του οποίου αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τον Isaiah Thomas 2 χρόνια πριν.

Από τη στιγμή που έφυγε από τους Κέλτες, στους οποίους είχε υποσχεθεί πως θα ανανεώσει σε δημόσια θέα, η καριέρα του έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Όχι στατιστικά, αφού οι 27 πόντοι (50%, 40%, 92%), τα 5 ριμπάουντ και οι 6 ασίστ στη θητεία του στη Νέα Υόρκη μόνο αμελητέα ποσότητα δε μπορούν να χαρακτηριστούν.
Λειτουργικά όμως, παραπαίει -με την άποψή του για τον εμβολιασμό να είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου και όχι ο μυτερός κορμός που τσάκισε τον Τιτανικό των Nets.

Συνολικά, σε 2.5 χρόνια μετράει 74 εμφανίσεις στην κανονική διάρκεια, έχοντας χάσει τα 52 από τα 72 παιχνίδια το 2020, τα 18 από τα 72 το 2021 και όλα τα 29 φετινά -κάτι που ποσοστιαία μεταφράζεται με 57% στον βαθμό απουσίας του…
Σε αυτό το διάστημα, έχει προλάβει να παίξει μόλις 27 ματς στο πλευρό του Kevin Durant και άλλα τόσο στο πλευρό του James Harden -με τους οποίους δεν έχει αναπτύξει καμία χημεία παρά τους αριθμούς, τις νίκες ή κάποια σόου κόντρα σε σαφώς πιο αδύναμους από μια big 3 αντιπάλους -με το τελευταίο πάντως να είναι ένα προσόν που θα συναντήσει και φέτος- ενώ μετράει παράλληλα και μόλις 18 παρουσίες στα Playoffs από το 2018 (από τα διαθέσιμα 44 ματς)…

Αυτή τη στιγμή, ο Patty Mills κάνει εξαιρετική δουλειά ως ο offball shooter ή το floor spacer playmaker που σκοράρει άκοπα.
Αυτή τη στιγμή, ο Kevin Durant παίζει το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του, σκοράροντας όπως και όσο θέλει, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί τρομερά και ως facilitator με τις νεανικές πεντάδες του Nash.
Αυτή τη στιγμή, ο James Harden είναι μεν μέτριος αλλά επιδεικνύει ιστορική ωριμότητα κάνοντας εν ολίγοις πίσω για να αναδειχθεί περισσότερο ο KD.
Αυτή τη στιγμή, οι Bembry και Brown λειτουργούν άψογα ως cutters και πεντάρια μεσαίου διαστήματος, χαρίζοντας πολλά και ικανά screens στους σουτέρ και τους σταρ της ομάδας.

Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλά που δεν έγιναν πέρυσι στα Playoffs -όπου η απουσία του «Μούσια» ήταν αυτή που στέρησε πολλά από τους Nets-, με την επιστροφή ενός εγωιστικού παιδιού που ενδιαφέρεται μονάχα για τον εαυτό του, όπως αποδείχθηκε και στη στάση του με το εμβόλιο παρά τις προσπάθειες των συμπαικτών του που ξέρουν πως δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες για ένα δαχτυλίδι.

Ο Kyrie Irving είναι ασταμάτητος επιθετικά, κάτι που θα τον κάνει πάντα να χωράει σε κάθε rotation ως 2ος, 3ος ή 4ος καλύτερος παίκτης του.
Ωστόσο, η παρουσία του δεν κάνει περισσότερο καλό παρά κακό στους Nets, που με την επιστροφή του -εύκολα πρώτοι προς το παρόν στην Ανατολή– κινδυνεύουν να χάσουν το μομέντουμ και τον χαρακτήρα που τους διέπει ακόμα και με τόσες απουσίες.