To Δεκέμβριο του 2009 σύσσωμος ο κόσμος του ΝΒΑ είχε συγκλονιστεί από το πολύ σοβαρό επεισόδιο που είχε λάβει χώρα στο στρατόπεδο των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και συγκεκριμένα ανάμεσα στον τότε σούπερ σταρ της ομάδας, Γκίλμπερτ Αρίνας και τον φέρελπι γκαρντ, Τζαβάρις Κρίτεντον

Οι δυο τους είχαν εμπλακεί σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί σκηνή από “western”, φτάνοντας στο σημείο να στρέψουν όπλο ο ένας ενατίον του άλλου και όλα αυτά.. στα αποδυτήρια της ομάδας.  Το συμβάν για αρκετό διάστημα, παρά την βαριά τιμωρία που δέχτηκαν οι δύο αθλητές, παρέμενε κάπως “θολό” σε ότι αφορούσε την εξέλιξη και τα αίτια που το προκάλεσαν. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις εύλογες απορίες έρχεται για να μας το λύσει ο Καρόν Μπάτλερ, ο οποίος στο βιβλίο-αυτοβιογραφία που πρόσφατα εξέδωσε, μας δίνει μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες για το επεισόδιο ανάμεσα στον Αρίνας και τον Κρίτεντον. Ο ίδιος ως παίκτης τότε τον Ουίζαρντς έζησε από κοντά το περιστατικό, με την συμβολή του μάλιστα να αποδεικνύεται καθοριστική. Ο Μπάτλερ, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του, τόνισε πως παρόλο που ο ίδιος έχει μεγαλώσει στους δρόμους και έχει δει με τα μάτια του αμέτρητα σκηνικά τρόμου, έχοντας μάλιστα βρεθεί με όπλο στα χέρια του σε ηλικία μόλις 11 ετών μιας και μεγάλωσε στους “κακόφημους” δρόμους του Γουισκόνσιν, το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο συμπαίκτες του τα ξεπερνούσε όλα, θυμίζοντας ταινία της “Άγιας Δύσης”.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αποκαλύπτει ο βετεράνος πλέον παίκτης των Σακραμέντο Κίνγκς, όλα ξεκίνησαν από μια χαμένη παρτίδα πόκερ κατά την διάρκεια μιας πτήσης, όπου ο Αρίνας έχασε 1100 δολάρια, τα οποία αρνήθηκε να δώσει στον Κρίτεντον. Οι δυο τους άρχισαν να μιλούν σε έντονο ύφος, με τον Κρίτεντον να λέει στον Αρίνας:”Bάλε τα λεφτά πίσω στο τραπέζι”, με τον Αρίνας να αρνείται λέγοντας:“Πάρτα όπως ο Τάισον πήρε τον τίτλο, πολέμησε με ή κάνε ότι άλλο χρειάζεται για να τα πάρεις. Διαφορετικά, δεν παίρνεις τίποτα πίσω” . Ο Αρίνας έβαλε τα χρήματα στο πορτοφόλι του και ενώ ο Κρίτεντον ήταν έτοιμος να του “ορμήξει”, την τελευταία στιγμή η παρέμβαση του Αντουάν Τζέιμισον απεσόβησε τα χειρότερα. Παρόλα αυτά, οι δύο παίκτες συνέχισαν να λογομαχούν και μετά την προσγείωση της αποστολής.“Θα σε δω στην προπόνηση και ξέρεις τί κάνω έτσι;” , είπε ο Αρίνας φεύγοντας, με τον Κρίτεντον να απαντά: “Τι εννοείς, ξέρω τί κάνεις;”“Παίζω με όπλα” , του απάντησε ο σούπερ σταρ των Ουίζαρντς, με τον νεαρό γκαρντ να δίνει συνέχεια στον καβγά τους: “Ε λοιπόν και γω παίζω με όπλα”. Το συμβάν σταμάτησε κάπου εκεί τονίζει ο Μπάτλερ. Την επόμενη μέρα η ομάδα είχε ρεπό και την μεθεπόμενη πλέον, 21 Δεκεμβρίου, οι παίκτες επέστρεψαν στις προπονήσεις στο Verizon Center. Η προπόνηση ήταν προγραμματισμένη για τις 10 π.μ και όπως ήταν λογικό όλοι έφτασαν νωρίτερα, προκειμένου να προετοιμαστούν. Στα αποδυτήρια όμως τους περίμενε μια.. έκπληξη, καθώς η “κοκορομαχία” Αρίνας-Κρίτεντον θα είχε και συνέχεια . Η αφήγηση του Καρόν Μπάτλερ είναι “ανατριχιαστική”:

“Όταν μπήκα στα αποδυτήρια νόμιζα ότι κάποιος με είχε μεταφέρει πίσω στα παιδικά μου χρόνια στους δρόμους του Γουισκόνσιν. Ο Γκίλμπερτ στεκόταν μπροστά από τα δύο ντουλάπια του, τα ίδια ακριβώς που πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούσε  Μάικλ Τζόρτνταν, με τέσσερα όπλα σε κοινή θέα. Ο Τζαβάρις στεκόταν μπροστά από την δική του ντουλάπα, έχοντας γυρισμένη την πλάτη του στον Αρίνας.

Εμπρός λοιπόν, διάλεξε ένα” , είπε ο Γκίλμπερτ στον Τζαβάρις, καθώς του έδειχνε τα όπλα. “Θα σε φυτέψω με ένα από αυτά” , συνέχισε. “Δεν χρειάζεται να με πυροβολήσεις με κάποιο από αυτά”,  απάντησε ο Κρίτεντον, γυρνώντας αργά προς το μέρος του. “Έχω αυτό εδώ”, καθώς εμφάνιζε το δικό του όπλο, το οποίο ήταν ήδη οπλισμένο και σημάδευε το κεφάλι του Αρίνας.

Οι υπόλοιποι συμπαίκτες μας άρχισαν να γελάνε και να αστειεύονται, όμως μετά από λίγα δευτερόλεπτα κατάλαβαν ότι αυτό που συνέβαινε ήταν πραγματικότητα. Στην συνέχεια όλοι πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν να φύγουν. Εγώ προσωπικά παρέμεινα ψύχραιμος γιατί έχω ζήσει και χειρότερα και η όλη κατάσταση μου φάνηκε σαν κάτι συνηθισμένο. Μίλησα ήρεμα στον Τζαβάρις και του εξήγησα πως όλη του η καριέρα, αλλά και η ζωή του κρέμονταν από αυτή την σκανδάλη. Κοίταξα τον Γκίλμπερτ, ο οποίος παρέμεινε άφωνος και στην συνέχεια αποχώρησε από το σημείο. Ο Κρίτεντον χαμήλωσε σιγά-σιγά το όπλο και το περιστατικό  έληξε τελικά κάπου εκεί”.

Ένα στοίχημα 1100 δολαρίων κόστισε τελικά στον Αρίνας περίπου 7.5 εκατομμύρια δολάρια από το συμβόλαιο του ως ποινή, ενώ άλλα 670.000 δολάρια κόστισε στον Κρίτεντον. Η χρονιά για τους Γουίζαρντς ουσιαστικά καταστράφηκε μετά το συγκριμένο περιστατικό, με τον Αρίνας να πηγαίνει με ανταλλαγή στο Ορλάντο και τους Μπάτλερ και Τζέιμισον να οδηγούνται επίσης μέσω ανταλλαγής σε Ντάλας και Κλίβελαντ, περίπου ένα μήνα μετά το επεισόδιο. Ο Κρίτεντον, αφού πρώτα τιμωρήθηκε με επιτήρηση ενό έτους με αναστολή για την συμμετοχή του στο περιστατικό, έμεινε τιμωρημένος και για όλο το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου και ουσιαστικά δεν ξαναγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στην Κίνα επέστρεψε εκ νέου στις Η.Π.Α και πλέον εκτίει 23ετή κάθειρξη για ανθρωποκτονία, ενώ παράλληλα είχε συλληφθεί ως ύποπτος για λαθρεμπόριο κοκαΐνης. Από την άλλη, ο Γκίλμπερτ Αρίνας  κατηγορήθηκε για παράνομη οπλοκατοχή που είναι αδίκημα στην Ουάσινγκτον και κατέληξε με ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, καθώς και με 30 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό. Πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, απολαμβάνοντας τα 110 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε από το συμβόλαιο του το 2008.

Δείτε σε βίντεο την μαρτυρία του Καρόν Μπάτλερ:

 

Παπαδημητρίου Δημοσθένης