Για έκτη συνεχόμενη φορά θα βρεθεί σε τελικούς του NBA o ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στο εμφατικό 113-87 στο Τορόντο επί των Ράπτορς, και με συνολικό σκορ 4-2 είδε τους Καβς να κατακτούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της Ανατολικής περιφέρειας, περιμένωντας έναν εκ των Θάντερ και Ουόριορς στον τελικό.

Για το παιχνίδι, τα 10/15 τρίποντα των νικητών, σε σχέση με τα 2/12 των Ράπτορς στο πρώτο ημίχρονο, λένε όλη την ιστορία, με την διαφορά να πιάνει τους 20 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο (55-75), και να μην αλλάζει η κατάσταση παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μειώσουν ως το -10 (76-86) το ξεκίνημα της 4ης περιόδου.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς σκόραρε 33 πόντους (13/22 σουτ, 11 ριμπ.) και εμφανώς συγκινημένος, ευχαριστώντας το κοινό του Τορόντο για το χειροκρότημα δήλωσε: «Έπρεπε να κάνω το παιχνίδι μου. Έπρεπε να είμαι από την αρχή σε «attack mode» και να εμπιστευτώ το σουτ μου. Από την στιγμή που τα σουτ ξεκίνησαν να μπαίνουν, προσπάθησα να βάλω και τους συμπαίκτες μου στο παιχνίδι. Ακόμα πιστεύω πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας μέχρι στιγμής στα πλέι οφ, αλλά αυτό που κάναμε είναι φοβερό. Τα παιδιά και το τεχνικό τιμ είναι απίστευτα. Φέτος θα εκτιμήσω πολύ το γεγονός πως είμαστε στους τελικούς».

Στη συνέχεια, ο Λεμπρόν τόνισε: «Είμαι πολύ περήφανος για τον Ίρβινγκ και τον Λοβ. Πέρσι βρέθηκαν στον πάγκο στη μεγαλύτερη διάρκεια της post season, και τους πήρε καιρό να επιστρέψουν στο παρκέ. Έχουν κάνει μεγάλες εμφανίσεις, είμαι πολύ περήφανος γι’αυτούς.

Όταν ρωτήθηκε για το σπουδαίο επίτευγμα των έξι συνεχόμενων τελικών, ο Λεμπρόν συγκινήθηκε και τόνισε: «Δεν ξέρω τι να πω γι’αυτό. Είμαι πολύ ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ και μπορώ να βγαίνω έξω στο παρκέ για τους φιλάθλους. Είναι πολύ συγκινητικό το συγκεκριμένο ρεκόρ, σημαίνει τα πάντα για εμένα».

Συγκεκριμένα, οι «big three» πέτυχαν μαζί 83 πόντους, με τον Κάιρι Έρβινγκ να έχει 30 πόντους (12/24 σουτ, 9 ασίστ) και τον Κέβιν Λοβ 20 πόντους (4/8 τριπ., 12 ασίστ). Για το Τορόντο, το οποίο προσπάθησε, ισοφαρίζοντας την σειρά σε 2-2, η δυάδα των Κάιλι Λάουερι (35 π., 11/22 σουτ) και ΝτεΜάρ ΝτεΡοζάν (20 π., 9/18 σουτ) είχε μαζί 55 πόντους, με τους υπόλοιπους να μην μπορούν να σταθούν αντάξιοι για ένα τέτοιο παιχνίδι.