Οι Τορόντο Ράπτορς θα αγωνιστούν πρώτη φορά σε τελικούς NBA με τους Καναδούς να αντιμετωπίζουν μία από τις καλύτερες ομάδες που είδαμε στα παρκέ του NBA, τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Για το Τορόντο, πέρα από τον Καουάι Λέοναρντ, που έφερε την «νοοτροπία νικητή» στην ομάδα, η πιο σημαντική φιγούρα των τελικών της Ανατολής και αυτών που ξεκινούν σήμερα τα ξημερώματα, είναι ο Κάιλ Λάουρι.

Ο Λάουρι πέρασε από όλα τα στάδια της ομάδας από την κατακόρυφη άνοδο από την ανυποληψία χρόνων, στην κορυφή της Ανατολής και από τους απανωτούς οδυνηρούς αποκλεισμός στα playoff.

Την περασμένη σεζόν ο Λάουρι έκανε με διαφορά τις καλύτερες εμφανίσεις του σε παιχνίδια playoff αλλά οι Ράπτορς βρήκαν ξανά μπροστά τους την «νέμεση» τους, Λεμπρόν Τζέιμς. Ο «Βασιλιάς» έκανε απίθανες εμφανίσεις και οδήγησε τους Καβς στο να σκουπίσουν την ομάδα του Τορόντο στον 2ο γύρο της postseason.

Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ο ίδιος παίκτης και ίδια ομάδα πέταξε εκτός το σύνολο του Ντουέιν Κέισι με 4-2 με την χρονιά να θεωρείται επιτυχημένη όμως τα «σύννεφα» για τους δύο σταρ της ομάδας(Λάουρι, ΝτεΡόζαν) να κάνουν την εμφάνιση τους και πάλι.

Ο Λάουρι ναι μεν είχε ρεκόρ καριέρας σε μέσο όρο πόντων(19 ανά παιχνίδι) αλλά σούταρε με πολύ «άσχημα» ποσοστά(39% στα εντός παιδιάς και 30% στα τρίποντα). Οι σειρές με Πέισερς και Χιτ κρίθηκαν στα 7 παιχνίδια στους πρώτους δύο γύρους, ενώ στον αποκλεισμό στους τελικούς της Ανατολής οι 4 ήττες που έκαναν οι Ράπτορς έγιναν με «κάτω τα χέρια»(17 πόντους διαφορά μέσο όρο).

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της αναδρομής, ο Λάουρι έζησε και τις απογοητεύσεις των πρώτων δύο συμμετοχών του στα playoff με την φανέλα των Ράπτορς. Την πρώτη χρονιά(2013-2014) Γκαρνέτ και Πιρς όντας στα «βαθιά γεράματα», απέκλεισαν στα 7 παιχνίδια του Καναδούς.

Παράλληλα, την επόμενη χρονιά(2014-2015) οι Ουίζαρντς τους «σκούπισαν» στο πρώτο γύρο.

Στο ξεκίνημα των φετινών playoff o «εφιάλτης» επέστρεψε για τον έμπειρο γκαρντ. Οι Ράπτορς έχασαν το πρώτο παιχνίδι απέναντι στους αδύναμους Μάτζικ με τον 33χρονο σταρ των Ράπτορς να μην βάζει καλάθι και να μένει στους μηδέν πόντους.

Η παρουσία του Λέοναρντ και των υπολοίπων οδήγησε την ομάδα του στον δεύτερο γύρο με 4-1. Εκεί περίμενε η Φιλαδέλφεια με τον Λάουρι να μην κάνει αισθητή την παρουσία του στις μεγάλες στιγμές και τον Καουάι να «κουβαλάει» σχεδόν μόνος του την ομάδα στους τελικούς της Ανατολής(με την αρωγή του Σιάκαμ) μετά από ένα τρελό φινάλε στο 7ο παιχνίδι.

Απέναντι στους Μπακς, που είχαν το βάθος και ένα απόλυτα υγιή σούπερσταρ στο πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Κάιλ έπρεπε να δώσει το παρών. Δεν το έκανε όμως στα πρώτα δύο παιχνίδια και αυτό οδήγησε σε 2 ήττες όμως ο all-star του Τορόντο έδειξε το «μέταλλο» του στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια.

Ο γκαρντ των Ράπτορς είχε +20 συνολικό plus/minus σε αυτά πετυχαίνοντας 17,5 πόντους, μοιράζοντας 6,3 ασίστ και μαζεύοντας 5,3 ριμπάουντ. Στις τέσσερις νίκες της ομάδας του, ο Λάουρι εκτελούσε με 51,3% στα εντός παιδιάς και 44% στα τρίποντα.

Στα τρία παιχνίδια που έγιναν στο Τορόντο, οι Ράπτορς είχαν +8.9 net rating πετυχαίνοντας 117 πόντους ανά 100 κατοχές και δέχονταν 108,1 πόντους ανά 100 κατοχές. Οι εντός έδρας αγώνες ήταν οι καλύτεροι για τον Λάουρι καθώς είχε επίσης 79,6% true shooting percentage(υπολογίζει το ποσοστό του παίκτη μαζί σε τρίποντα, δίποντα και βολές) και effective FG% της τάξεως του 73,2%(κλίμακα που ξεχωρίζει δίποντα από τρίποντα και δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότητα ενός σουτέρ ανεξαρτήτως απόστασης).

Ο Κάιλ Λάουρι τα κατάφερε να βρεθεί σε τελικούς NBA για πρώτη φορά στην καριέρα του. Το ίδιο έκαναν και οι Ράπτορς για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι οποίοι ακολούθησαν παράλληλη πορεία μέσα από απογοητεύσεις και συντριπτικές ήττες.

Η αντίδραση του 33χρονου πόιντ γκαρντ μετά το τέλος του 6ου παιχνιδιού των τελικών της Ανατολής πρακτικά είναι η αντίδραση μίας ομάδας και μία πόλης.

Ο δρόμος της εξιλέωσης του Λάουρι περνάει μέσα από τους παντοδύναμους Ουόριορς. Ο Λέοναρντ δεν θα μπορέσει μόνος να πάρει 4 παιχνίδια από τους πρωταθλητές, θα χρειαστεί οπωσδήποτε την βοήθεια των υπολοίπων και κυρίως του 2ου all-star της ομάδας.

 

 

 

*Στατιστικά NBA.com