Η κραυγή του αμέσως μετά το τέλος του 2ου Τελικού και του θριάμβου των Καβς στο Γκόλντεν Στέιτ είναι κάτι που αποτελεί ήδη higlight ισάξιο του εκπληκτικού τριπλ-νταμπλ του! Ο ΛεΜπρον Τζέιμς πέτυχε 39π.-16ριμπ.-11ασ. στο 5ο «τρισδιάστατο» παιχνίδι του σε Τελικούς, έχοντας πλέον τρία λιγότερα από τον κορυφαίο του είδους, Μάτζικ Τζόνσον, που μετρά 8 τριπλ-νταμπλ σε Τελικούς! Ο σταρ των Καβς είχε μεν 11/34 σουτ και δεν πέτυχε καλάθι στα τρία τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας και στα πέντε της παράτασης, όμως η στατιστική του ήταν ιστορική. Ο ΛεΜπρον έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία με τριπλ-νταμπλ σε Τελικούς με +39π., μετά τον θρυλικό Τζέρι Ουέστ. Επίσης, έφτασε τα 13 τριπλ-νταμπλ στα πλέι-οφς και είναι πάλι δεύτερος στη λίστα, πίσω από τον Μάτζικ, που έχει… 30!!! Η «παράσταση» του Τζέιμς ήταν η 7η σε Τελικούς με +30π.-+10ριμπ.-+10ασ. και είναι 2ος, απέχοντας μόλις μία από τον σπουδαίο Όσκαρ Ρόμπερτσον, που έχει 8! Ο ΛεΜπρον δεν θέλησε να αναφερθεί στα προσωπικά του επιτεύγματα και στην συνέντευξη Τύπου τόνισε πως «είμαστε ομάδα με τσαμπουκά! Δεν είμαστε… χαριτωμένοι. Αν περιμένετε να παίξουμε σέξι μπάσκετμπολ, δεν θα το δείτε από εμάς». Καταλήγοντας ότι «όλοι στην ομάδα λατρεύουν το γεγονός ότι μας έχουν ξεγράψει. Το να βγαίνω εκεί έξω, στη μεγαλύτερη σκηνή, και να δημιουργώ φάσεις για τους συμπαίκτες μου είναι το υπέρτατο συναίσθημα για μένα». Ο «LBJ» δεν αναφέρθηκε στους 41,5π. μ.ο. που έχει στη σειρά, ενώ αυτοί οι 83π. που μετρά στους 2 πρώτους Τελικούς είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία τους, μαζί με τον Σακίλ Ο’Νιλ, που είχε ισάριθμους στα 2 πρώτα ματς Λέικερς-Πέισερς το 2000.Κορυφαία επίδοση παραμένουν οι 94π. του Τζέρι Ουέστ πόντους στους 2 πρώτους Τελικούς Λέικερς-Σέλτικς, το 1969.

Για να πετύχουν το 1-1 οι Καβαλίερς, ώστε να πετύχουν την παρθενική νίκη τους σε Τελικούς (το 2007 ηττήθηκαν με 4-0 από τους Σπερς) και να υποχρεώσουν τους Ουόριορς μόλις στην 4η φετινή εντός έδρας ήττα σε 51 παιχνίδια(!). δεν χρειάστηκε μόνο το μεγάλο ματς του Τζέιμς. Ο «Βασιλιάς» είχε άξιο συμπαραστάτη τον Μάθιου Ντελαβεντόβα, οποίος δεν έχει πρόβλημα να ακούει πως είναι «βρώμικος» και στο Όκλαντ είχε την δική του προσωπική εξέδρα(!) και εξελίχθηκε σε παίκτη-«κλειδί» του 2ου Τελικού. Ο Αυστραλός πέτυχε 9π. με 1/6τριπ., αλλά… «κλείδωσε» τον Στεφ Κάρι, τον οποίο υποχρέωσε σε 0/8 σουτ και 4 λάθη σε παιχνίδι 5 εναντίον 5! Ο «Delly» έλαβε εντολή να ακολουθεί τον MVP της σεζόν ακόμη και στα… τάιμ-άουτ και δεν έδινε καμία βοήθεια στην αδύνατη πλευρά, ώστε να μην τον χάσει από τα μάτια του. Ο Ντελαβεντόβα ολοκλήρωσε το «αριστούργημά» του όταν μετά τις (νικητήριες) 2/2βολ. του στα 10,1” της παράτασης, ανάγκασε τον Κάρι σε έρμπολ! Ο ΛεΜπρον αποθέωσε και πάλι τον αντικαταστάτη του τραυματία Κάιρι Ίρβινγκ, λέγοντας ότι «είναι μοναδικός με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Οι πιθανότητες δεν ήταν ποτέ με το μέρος του. Τις έχει καταρρίψει τόσες πολλές φορές. Ο κόσμος του έλεγε ότι είναι κοντός, ότι δεν είναι γρήγορος, ότι δεν σουτάρει καλά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως είναι ο πιο σκληρός παίκτης μας!». Την καλύτερη παρομοίωση, πάντως, την έκανε ο πάντα γλαφυρός Τζέι-Αρ Σμιθ, που δήλωσε ότι «ο ”Delly” είναι σαν μία ενοχλητική μύγα στο… ”μπάρμπεκιου” του Γκόλντεν Στέιτ»!!!

Αυτή η «μύγα» τριγύριζε συνεχώς γύρω από τον Στεφ Κάρι, που είχε συνολικά 5/23 σουτ, αλλά παραμένει γεμάτος αυτοπεποίθηση και σχολίασε ότι «δεν θα αφήσω ένα παιχνίδι να χαλάσει τη συγκέντρωσή μου ή την πεποίθηση ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη σειρά». Ο γκαρντ των Ουόριορς πρόσθεσε πως «αστόχησα σε σουτ που φυσιολογικά βάζω, γιατί ήξερα τη στιγμή που η μπάλα έφευγε από το χέρι μου ότι θα έβρισκαν σίδερο. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως. Σε μηχανικό επίπεδο, δεν ξέρω εάν υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό, απλά δεν είχα ρυθμό και δεν τον βρήκα σε ολόκληρο το παιχνίδι». Ο σταρ του Γκόλντεν Στέιτ κατέρριψε το αρνητικό ρεκόρ για άστοχα τρίποντα σε Τελικό, καθώς είχε 2/15 και «ξεπέρασε» τον Τζον Σταρκς των Νικς, που στον 7ο Τελικό του 1994 στο Χιούστον είχε 0/11τριπ…. Ο κόουτς των Ουόριορς, Στιβ Κερ, πάντως, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ηγέτης της ομάδας του θα βρει τον ρυθμό του, εξηγώντας πως «είχε απλά μία άσχημη βραδιά. Δεν έχει σημασία αν είσαι ο σταρ ή ένας ρολίστας. Ουδείς είναι αδικαιολόγητος για μία κακή βραδιά». Συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε έναν επίπεδο με δύσκολα ματς. Το περιμέναμε ότι θα είναι δύσκολοι. Είχαμε μία κακή βραδιά και πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να μάθουμε από αυτήν και να βελτιωθούμε. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε στο Κλίβελαντ».