Ο Domantas Sabonis είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικά παίκτες σε όλο το ΝΒΑ, με το ρεπερτόριό του στο αντίπαλο post να τον μετατρέπουν σε μια σταθερή πηγή “θανάτου” κάθε άμυνας χάρη στη δυναμική και το IQ του.
Ωστόσο, στο παρκέ κάνει πολλά περισσότερα από όσα βλέπει ο περισσότερος κόσμος και η συνηθισμένη στατιστική υπηρεσία!

 

Επίθεση

 

Ο Λιθουανός, έχοντας για πατέρα έναν από τους πιο τρανούς Ευρωπαίους που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στις ΗΠΑ, δε θα μπορούσε φυσικά να μην δει τα στοιχεία της δυναμικής και της σβελτάδας του νου να μεταλαμπαδεύονται σε αυτόν.

Ατομικά, δεν είναι μόνο οι 20 πόντοι που μετράει ανά βραδιά που τον μετατρέπουν σε ανεπιθύμητο “εχθρό”, αλλά η τρομακτική του λειτουργικότητα δίχως να χρειάζεται πολλές κατοχές (14 επιθέσεις και 2.5 ταξίδια στη γραμμή), η δυσκολοκατάβλητη παρουσία του στο ζωγραφιστό (2.5 κερδισμένα φάουλ για βολές) αλλά και η ακατανίκητη αποτελεσματικότητά του στις επιλογές του (60% TS%).
Ομαδικά, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο πρόθυμους/ ικανούς “ψηλούς” πασέρ της λίγκας, μετρώντας 7 τελικές πάσες ανά βραδιά την περσινή χρονιά -σε μια επίδοση (12η καλύτερη γενικά/ 3η καλύτερη στους “ψηλούς”) που χαρίζει τουλάχιστον 14 ακόμα πόντους στους Pacers.

Αυτές οι ασίστ δεν είναι οι κλασικές ενός PF/ C όμως.

Δε στηρίζεται δηλαδή στο hand off ή την αναγκαιότητα σε σπάσιμο της μπάλας σε καταστάσεις double team, αλλά λειτουργεί άψογα ως point center -ως ένας Playmaker ρακέτας δηλαδή- που θέλει τη μπάλα στα χέρια του και προσαρμόζεται ανάλογα με τους συμπαίκτες του (cuts, wide open) και όχι μονάχα ανάλογα με την άμυνα.

 

 

Ταυτόχρονα, η ομαδική του συνεισφορά στο playstyle της Indiana δε σταματάει εκεί, με τον Sabonis να είναι και ο καλύτερος screener στο πρωτάθλημα, αριθμώντας 6.5 screen assists ανά αγώνα -κάτι που μεταφράζεται σε 15 πόντους- λειτουργώντας ιδανικά ως ο size protector που χρειάζονται παίκτες με έφεση στο PnR ή που θέλουν λίγο χρόνο για να εκτελέσουν (LeVert, Brogdon).

Συνολικά λοιπόν, ο απόφοιτος του τετραπέραντου Gonzaga συμμετέχει σε 20 δικούς του πόντους, σε 14 (τουλάχιστον) από ασίστ του αλλά και σε ακόμα 15 από screen assist, σε μια αναλογία που καλύπτει το 42% των εν γένει πόντων της ομάδας του!

 

 

 

Άμυνα

 

Το φόρτε του σίγουρα δεν είναι στο αμυντικό γίγνεσθαι, με την επιλογή των διαφόρων coaches των Pacers να τον βάζουν στο 4 να τον εκθέτει πολλάκις εξαιτίας της υψομετρικής πτώσης του μπάσκετ και της smallforwardοποίησης των PFs.
Ωστόσο, όπως έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, η θέση του είναι το 5.

Λειτουργικά, αυτό έχει πολλά θετικά για την Indiana (πιο πολλά wings aka αθλητικότητα, προσαρμοστικότητα στη μόδα του Small ball) αλλά και για τον ίδιο τον Sabonis, που μπορεί να προσαρμόζεται πολύ καλύτερα ως Center.

Συγκεκριμένα, το μέγεθός του (2.11/ 108 κιλά) του επιτρέπει να έχει μια ικανή παρουσία στο ζωγραφιστό, κάτι που μετουσιώνεται τόσο σε ριμπάουντ (9.5 αμυντικά) όσο και σε rim protection.

Μπορεί να μετράει μόλις 0.5 τάπα ανά βραδιά, αλλά συνολικά αναγκάζει τα προσωπικά του match ups σε 11 contested σουτ (14η καλύτερη επίδοση) και 8 στο paint (13η καλύτερη επίδοση), καταφέρνοντας να κρατάει μόλις στο 43% στο ζωγραφιστό -ίδια αποτελεσματικότητα δηλαδή με τον φημισμένο shot blocker Myles Turner.