«Πιστεύω στο αίμα, στον ιδρώτα και τα δάκρυα.
Πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψεις με την τεχνική σου σε βάθος χρόνου, για να ελέγξεις τη μοίρα σου».

Από τις σκληρές γειτονιές του Σικάγο, στους κρύους χειμώνες του Καναδά, αλλά και τις ζεστές ημέρες λιακάδας της Τάμπα της Φλόριντα.

 

Ο Fred VanVleet έζησε κάθε εμπειρία που θα μπορούσε ποτέ να ζήσει κάποιος

 

Μεγάλωσε δύσκολα, με μια οικογένεια που είχε εντρυφήσει στον στρατό και την αστυνομία, αλλά και με μια οικογένεια που ο πατέρας του ήταν drug dealer.

Πέρασε τη φτώχια, πέρασε μια μέτρια οικονομική κατάσταση, φέτος θα περνάει και τα πλούτη.

Ο Fred δεν ήξερε ποτέ πως να φερθεί σωστά.

Όταν ήταν ο κορυφαίος μαθητής της τάξης του στο Λύκειο, αποφάσισε να μη διαβάζει πια, γιατί δεν ήθελε να είναι το «σπασικλάκι» και το «φυτό» του σχολείου.
Όταν ήταν ο κορυφαίος παίκτης στο Λύκειό του, έκανε bullying στους συμπαίκτες του, τους έβριζε, τους προκαλούσε, τους υπονόμευε.

Ποτέ δεν ήρθε κοντά με τον πατέρα του.
Όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μιας παράνομης νύχτας, παρακαλούσε τον χρόνο να γυρίσει πίσω και να τα κάνει όλα διαφορετικά.

Δεν είχε ποτέ αυτήν την ευκαιρία, αλλά έπλασε ο ίδιος τον δρόμο για να μην έχει ανάγκη το παρελθόν πια, όσο αυτό είναι δυνατόν.

 

Αγάπησε πολύ το μπάσκετ, και το μπάσκετ αγάπησε αυτόν

 

Νύχτες, μεσημέρια, πρωινά. Δεν υπήρχε πλέον ρολόι στις ώρες που δούλευε για το κορμί του, για το σουτ του, για τις πάσες του.
Προσπαθούσε να δουλεύει όλη μέρα, για να πείσει μια ομάδα του ΝΒΑ, να τον επιλέξει στο επερχόμενο Draft.

Δεν τον επέλεξε καμία.
Γιατί ο ίδιος δεν άφησε να τον επιλέξουν.

Εκείνη τη βραδιά, με τα νούμερα να τρέχουν γρήγορα το ένα μετά το άλλο, ο Fred κατάλαβε πως αν επιλεχθεί, αυτό θα ήταν προς το απόλυτο φινάλε της δεξαμενής. Δεν το ήθελε αυτό. Προτίμησε να δείξει αλλιώς την ικανότητά του.

Ενημέρωσε τις ομάδες πως δεν θέλει να τον διαλέξουν.

Οι Toronto Raptors θέλησαν να του δώσουν μια ευκαιρία, και τον υπέγραψαν με σκοπό να τον στείλουν στη G League, όπου θα είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει ποιος είναι και ποιος θα μπορούσε να γίνει.

Σε αυτό το διάστημα, δε σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται. Ποτέ.

Πήγαινε πρώτος στις προπονήσεις, έφευγε τελευταίος.
Δεν παραπονιόταν για τα συνεχή transactions από το ΝΒΑ στη θυγατρική, και από εκεί πίσω στο ΝΒΑ.
Ήξερε πως όλα είναι δρόμος.
Και ο δικός του δεν ήταν στρωμένος, και θα έπρεπε να βάλει ο ίδιος την άσφαλτο για να τον περπατήσει.

Πρωτάθλημα στη G League, ένας από τους καλύτερους παίκτες της, που ήταν τόσο προικισμένος που δε μπορούσε να χωρέσει πια στα στενά όρια του πρωταθλήματος.

Οι Raptors, όπως πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά, έχουν εξελίξει σχεδόν άπαντες από τον βασικό τους κορμό στη θυγατρική τους ομάδα.

Αλλά ο πρώτος που έκανε αυτό το τόσο τεράστιο βήμα ήταν ο VanVleet.

Μέσα σε λίγα χρόνια, θεωρείται ένας από τους καλύτερους guards στο ΝΒΑ, ένας από τους καλύτερους σουτέρ του, ένας από τους πιο υποτιμημένους αμυντικούς του, ένας από τους πιο μαχητικούς του παίκτες.

Ο Fred VanVleet ήρθε στη ζωή μας από το πουθενά, και δε θα φύγει ποτέ.

 

Χθες, εκτέλεσε τους Orlando Magic με 54 ολόκληρους πόντους, επίδοση που αποτελεί τόσο το προσωπικό του career high όσο και των Καναδών, αλλά και των παικτών που δεν επιλέχθηκαν ποτέ στο ετήσιο draft.

Ο Fred VanVleet είναι undrafted, είναι underappreciated, είναι unbelievable, όπως συνήθιζαν να φωνάζουν οι fans των New York Knicks στις απαρχές της περασμένης δεκαετίας για τον Jeremy Lin, συμπρωταθλητή του πρωταγωνιστή μας το 2019, στο μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία μη αμερικάνικης ομάδας.

Πλέον, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, είναι και ο ίδιος πατέρας, σε μια κίνηση που ενδεχομένως να εκτόξευσε την καριέρα του από ρολίστας σε σταρ.

Δεν έχει σημασία αν θα γίνει ποτέ All Star.
Δεν έχει σημασία αν θα μπει ποτέ σε κάποια All NBA team.
Δεν έχει σημασία αν θα πανηγυρίσει ακόμα ένα πρωτάθλημα.

Σημασία έχει πως ποτέ δε φοβήθηκε να πέσει, πως δε φοβήθηκε ποτέ να ματώσει.

Είναι άτρωτος, είναι οργισμένος, είναι παθιασμένος.

Είναι ο Fred VanVleet.

Και είμαστε τυχεροί που παίζει μπροστά στα μάτια μας.