Πριν από 4-5 ημέρες, ο Patrick Beverley καλωσόριζε ξανά τον Reggie Jackson στους Los Angeles Clippers, στους οποίος πίστευε πως θα αγωνιζόταν για 5η συνεχή χρονιά.
Λίγες ώρες μετά όμως, ανταλλάχθηκε 2 φορές και από το LA βρέθηκε σε Memphis και Minnesota, εκεί όπου λογικά θα μείνει μέχρι και το τέλος της σεζόν, σε μια εξαιρετική κίνηση για τους τοπικούς Timberwolves!

Τι προσφέρει άμεσα ο Bev;

 

Αλλεργία στην ήττα

 

Για να είσαι με διαφορά η χειρότερη ομάδα της περασμένης δεκαετίας στο ΝΒΑ δεν αρκεί μονάχα να έχεις μέτρια ρόστερ και τραγικές επιλογές στα ετήσια Drafts, αλλά και μια γενικότερη άτυπη συνήθεια στην ήττα και την μη ανάληψη ευθυνών.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού όμως, που μετράει 63% επιτυχία στο ΝΒΑ, το αλλάζει άμεσα αυτό!

Μπορεί να έχει βρεθεί σε πολύ καλές regular season ομάδες που τον έλκουν σε περισσότερες νίκες από ότι θα είχε υπό άλλες συνθήκες, αλλά ο Pat είναι από τους ανθρώπους που δεν αντέχουν να χάσουν και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αποτρέψουν.

Ακόμα και το physical -όχι αντιαθλητικό- καλούπι του και η ειρωνική του στάση απέναντι στα μεγαθήρια της λίγκας πάρα το υψομετρικό του μειονέκτημα λέει πολλά για το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του σε ένα νεανικό ρόστερ, το οποίο δεν έχει μάθει ακόμα να κερδίζει πάρα την ποιότητά του.

 

Ταιριάζει άρτια

 

Ο Beverley είναι ένας από τους πλέον τίμιους παίκτες στο ΝΒΑ όχι μόνο για τις εξαιρετικές του αμυντικές επιδόσεις για το ύψος του (37% τρίποντο, 44% γενικά οι αντίπαλοί του), αλλά και επειδή δε χρειάζεται πολλές επαφές επιθετικά για να είναι αποδοτικός.

Μπορεί να μην είναι εν γένει ο καλύτερος σουτέρ του κόσμου, αλλά έχει εξελιχθεί στον… PJ Tucker των “κοντών”, αφού η ικανότητά του στο corner 3 (49%) δύναται να δυσκολέψει κάθε ομάδα, καθώς θα κληθεί άμεσα να επιλέξει είτε να αφήσει έναν αλάνθαστο σουτέρ από εκείνη τη θέση ελεύθερο είτε να μη δώσει βοήθεια σε ένα ενδεχόμενο drive.

Αυτό το συστατικό είναι ιδιαίτερα καίριο για μια αρμάδα όπως οι Wolves, που διαθέτουν 3 παίκτες με τεράστιο USG% (Towns, Russell, Edwards) και ταυτόχρονα λίγους καλούς σουτέρ δίπλα τους, καθότι χαρίζει σε αυτούς τόσο spacing ή ελεύθερη όψη αν τα βρουν σκούρα όσο και περιθώριο να κάνουν το παιχνίδι τους χωρίς να τρακάρουν μεταξύ τους.

Έτσι, μια πεντάδα με Russell, Beverley, Beasley, Edwards και Towns γίνεται ιδιαίτερα φονική στο range, καθότι θα διαθέτει άρτιο spacing (Russell, Beasley, Towns), ελεύθερες όψεις και καλούς corner specialists (Beverley, Russell, Beasley).

 

 

 

Σύγχρονα σχήματα

 

Ταυτόχρονα, το γεγονός πως η Minnesota έχει μόλις 11 διαθέσιμους ως επί το πλείστον “κοντούς” αθλητές για τη νέα σεζόν σε συνδυασμό με την άδεια σχετικά πλέον FA δημιουργούν την εντύπωση πως το small ball θα δίνει και θα παίρνει.
Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν, ο Bev αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο αφού ουσιαστικά δεν έχει θέση στο παρκέ, όπως άλλωστε και πολλοί ακόμα παίκτες των Wolves!

Μπορεί το σώμα του (1.85 μέτρα) να μην του επιτρέπει να ανέβει στο παραδοσιακό -όπως το έχουμε στο μυαλό μας δηλαδή- 3 και 4, αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει μονάχα ως σκέψη.

  • Επιθετικά, συνήθως ακροβολίζεται στη δεξιά γωνία περιμένοντας τη μπάλα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και χειριστής μισού γηπέδου με άνεση και μοιράζει πολλά off ball screens στους σουτέρ.
  • Αμυντικά, μαρκάρει σχεδόν πάντοτε τον κορυφαίο (1-3.5) σκόρερ του εχθρού, ενώ η όρεξη και η ενέργειά του του δίνουν τη δυνατότητα να είναι ένας από τους καλύτερους rebounders στα guards (3 πέρυσι, 4 καριέρα).

Έτσι, γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως συνδυάζει πάνω του περισσότερες από μία παραδοσιακές θέσεις, με το ύψος του να είναι περισσότερο αυτό που φράζει την πολυπραγμοσύνη του πάρα θέληση/ ικανότητά του.

 

Εμπειρία και mentoring

 

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο παιδί.
Σίγουρα ξεφεύγει πολλάκις, όπως στην πρόσφατη σπρωξιά στον Chris Paul.

Αλλά το γεγονός πως ένας ικανότατος βετεράνος -στα 33 του χρόνια- θα βρεθεί σε ένα σύνολο όπου ο μεγαλύτερος παίκτης πριν από αυτόν ήταν μόλις 27 ετών (!) μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Εκτός των ήδη σφυρηλατημένων Towns, Beasley και Russell, υπάρχουν ακόμα 7 νέοι αθλητές στον οργανισμό της Minneapolis (23 ετών μ.ο), που “παρακαλούν” να τους βάλει στη φτερούγα του ένας έμπειρος μέντορας, ο οποίος θα τους ωθήσει στο επόμενο επίπεδο.

Αυτό της κατανόησης του ρόλου και την ελευθερία στον υπόλοιπο κορμό, στοιχεία που διαθέτει ο Patrick Beverley από την πρώτη στιγμή που πάτησε στον κόσμο του ΝΒΑ!