Η ευρωπαϊκή δύναμη έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ, με όλο και περισσότερους αθλητές της Γηραιάς Ηπείρου να καταφθάνουν στις ΗΠΑ και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, ωθώντας ταυτόχρονα και τον υπόλοιπο κόσμο να μεταβαίνει σταδιακά στην κορυφαία λίγκα, με πιο τρανό παράδειγμα μέχρι στιγμής τους Joel Embiid και DeAndre Ayton.

Μαζί με τους Ευρωπαίους, και η πιο τρανή τους διοργάνωση, η EuroLeague, λειτουργεί πλέον ως ένα τεράστιο σκαλοπάτι για αθλητές κάθε χώρας προκειμένου να πατήσουν γερά και να πάρουν την κατάλληλη φόρα για το επόμενο επίπεδο, με τους Λατινοαμερικάνους Facundo Campazzo και Gabriel Deck να αφήνουν την Real Madrid φέτος για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ΝΒΑ, ενώ αναφορικά με τις ελληνικές ομάδες, οι περιπτώσεις τον Mike James, PJ Tucker (όχι EuroLeague) και Khem Birch είναι οι πιο κραυγαλέες αναφορικά με την κατάληξη από την ήπειρό μας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι Oklahoma City Thunder μάλλον το παρακάνουν με την απόκτηση παικτών από τα ευρωπαϊκά ύδατα!

Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές τις περασμένης δεκαετίας, έχουν αποκτήσει 12 παίκτες που είχαν προηγουμένως αγωνιστεί στην Ευρώπη, με πιο χαρακτηριστικά και οικεία παραδείγματα την προσαρμογή του Aleksej Pokusevski αλλά και την αρπαγή του Deck από την Ισπανία, παρά το γεγονός πως τα playoffs της EuroLeague βρίσκονται προ των πυλών!

 

Επομένως, το basketblog.gr σας παρουσιάζει κάθε παίκτη ο οποίος αγωνιζόταν στην Ευρώπη μέχρι τότε που απέκτησαν οι Thunder.

 

1) Nenad Krstic/ 2008-2010

Μετά από μια πολύ δυνατή εκκίνηση καριέρας με τη φανέλα της Partizan, o Σέρβος «ψηλός» πήρε την απόφαση να δηλώσει συμμετοχή για το Draft του 2002 -όπου επιλέχθηκε 24ος- και 2 χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των New Jersey Nets.

Μετά από 4 άκρως ποιοτικά ατομικά χρόνια στη Νέα Υόρκη, υπέγραψε με τους Oklahoma City Thunder, όπου παρέμεινε για 2.5 χρόνια μετρώντας 8.5 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 169 ματς (152 ως βασικός).

Τότε, ανταλλάχθηκε στους Boston Celtics, όπου έκλεισε την τελευταία του σεζόν πριν γυρίσει ξανά στην Ευρώπη (CSKA Moscow, Efes Anadolu).

 

2) Kyle Singler/ 2014-2018

Όντας ένας εκ των καλύτερων παικτών στη σύγχρονη ιστορία του Duke, με το οποίο κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα NCAA, o Singler, αν και επιλέχθηκε στο ετήσιο Draft από τους Detroit Pistons, αποφάσισε να παίξει για 1 σεζόν στην Ισπανία και την Real Madrid, όπου μέτρησε 8 πόντους και 4 ριμπάουντ στην EuroLeague.

Μετά από 2.5 χρόνια στο ΝΒΑ, ανταλλάχθηκε στους Τhunder, όπου βρήκε ποιοτικό χρόνο συμμετοχής μονάχα την πρώτη σεζόν τη σεζόν 2014-15 (17.5 λεπτά).

Έκτοτε, μέχρι και το 2018, αγωνίστηκε μόλις σε 110 παιχνίδια σε 3 χρόνια, και αποφάσισε έτσι να επιστρέψει στην ισπανική ACB και τις Οbradorio και Tenerife.

 

3) Alex Abrines/ 2016-2019

Ακόμα ένας παίκτης που κατέφθασε από την ACB στο ΝΒΑ ήταν ο Alex Abrines, ο οποίος μετά από 5 χρόνια στην Ισπανία και τις Malaga και Barcelona αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο πλευρό των Russell Westbrook και -αργότερα- Paul George.

Δυστυχώς, αν και ήταν αρκετά θετικός (37% τρίποντο, 88% βολές) αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ισπανία εξαιτίας ενός προσωπικού του προβλήματος.

 

 

 

4) Joffrey Lauvergne/ 2016-2017

Μετά από 6 σεζόν στα ευρωπαϊκά ύδατα (Γαλλία, Ισπανία, Σερβία), ο 23χρονος τότε Γάλλος center αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ΝΒΑ με τους Denver Nuggets, όπου παρέμεινε 2 χρόνια, μετρώντας 7 πόντους και 4 ριμπάουντ. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως στην ομάδα του Κολοράντο πήγε μέσω ανταλλαγής την ημέρα του Drafr (2013) για χάρη του Kώστα Κουφού!

Μετέπειτα, ανταλλάχθηκε εκ νέου με προορισμό την Οκλαχόμα, όπου μέτρησε 6 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 50 αναμετρήσεις, πριν σταλθεί στους Chicago Bulls και στη μετριότητα.

 

5) Timothé Luwawu-Cabarrot/ 2018-19

Ο Γάλλος νυν παίκτης των Brooklyn Nets πέρασε από την Οκλαχόμα πριν από κάποια χρόνια, χωρίς ωστόσο να προλάβει να δείξει τρανά δείγματα γραφής (6 λεπτά ανά αγώνα) στο πλευρό του Russell Westbrook.

Το σουρεαλιστικό είναι ότι στο πλευρό των πάλαι ποτέ φίλων και συμπαικτών του Russ, Kevin Durant και James Harden, αγωνίζεται 19 λεπτά και μετράει 7 πόντους ανά αγώνα.

 

 

 

6) Dennis Schröder/ 2018-2020

O Γερμανός PG ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες των Oklahoma City Thunder κατά την περσινή σεζόν, όταν και έφτασαν μέχρι και τα playoffs της «φούσκας» της Φλόριντα.

Πριν να μεταβεί στο ΝΒΑ ωστόσο, είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Phantoms Braunschweig, όπου πέρασε 3 χρόνια μετρώντας 12 πόντους, 3 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ την τελευταία του σεζόν εκεί, πριν επιλεχθεί από τους Atlanta Hawks.

Πλέον, αγωνίζεται στους Los Angeles Lakers εξαργυρόντας στο έπακρο της τρομερή περσινή χρονιά του.

7) Danilo Gallinari/ 2019-2020

Ο έρωτας του Ιταλού με την Armani Milano δεν κρύβεται, αφού έχει δηλώσει πολλάκις πως επιθυμεί να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα όπου τη γέννησε.

Στους ισόβιους πρωταθλητές Ιταλίας, ο νυν forward των Atlanta Hawks αγωνίστηκε 4 χρόνια και αρίθμησε 15 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 18 παιχνίδια στην EuroLeague τις σεζόν 2007-08 και 2011-12.

Στην Οκλαχόμα μετέβη πέρυσι εξαιτίας του trade που έστειλε τον Paul George στους LA Clippers, και αναβάθμισε την καριέρα του όντας ένας εκ των καλύτερων σουτέρ στο ΝΒΑ.

 

 

 

8) Darius Miller/ 2020-2021

Μετά από μια θρυλική καριέρα στο φημισμένο Κentucky, τα πράγματα δεν εκτυλίχθηκαν πολύ καλά στο ΝΒΑ για τον Αμερικάνο, που είναι ο δεύτερος της εν λόγω λίστας που αποφάσισε να κάνει και το ταξίδι ΗΠΑ- Ευρώπη αλλά και το Ευρώπη- ΗΠΑ.

Συνολικά, παρέμεινε στην EuroLeague για 2 σεζόν -μετρώντας 11 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ με τη φανέλα της Brose Bamberg- και είναι περισσότερο γνωστός στο ελληνικό κοινό για το χαμένο σουτ που πιστοποίησε τη μεγάλη νίκη- ανατροπή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Γερμανία τη σεζόν 2016-17 (11-0 σερί στα τελευταία 3 λεπτά).

 

 

 

9) Sviatoslav Mykhailiuk/ 2020-2021

Πριν από μια άκρως λαμπρή καριέρα στο κολέγιο του Κansas, ο Ουκρανός sharpshooter είχε εκκινήσει την καριέρα του στην Cherkaski Mavpy της χώρας του, όπου είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις για την ηλικία του.

Εδώ και έναν περίπου μήνα, αγωνίζεται με τους Thunder (10 πόντοι σε 24 λεπτά), ενώ νωρίτερα είχε περάσει 2.5 χρόνια σε Lakers και Pistons.

 

10) Aleksej Pokusevski/ 2020-2021

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό prospect από τον Luka Doncic ήταν αναμενόμενο πως θα βρισκόταν αργά ή γρήγορα στο ΝΒΑ, με τους Thunder να τον «ψαρεύουν» στο νούμερο 17 του περασμένου Draft.

Ο Σέρβος πρώην forward του Ολυμπιακού μετράει φέτος 8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 τάπα, εκτελώντας με 29% από το τρίποντο.

Ωστόσο, στα τελευταία 5 ματς είναι εξαιρετικός και αριθμεί 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 τάπα ανά 31 αγωνιστικά λεπτά.

 

 

 

11) Theo Maledon/ 2020-2021

Ο έτερος Ευρωπαίος στο φετινό ρόστερ της Οκλαχόμα, ο Maledon, πέρασε 3 σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα με την ομάδα της καρδιάς του, την ASVEL Villeurbanne, όπου μέτρησε συνολικά 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Από φέτος, αγωνίζεται στο πλευρό του Pokusevski και μαζί σφραγίζουν την ευρωπαϊκή νότα της ομάδας.