Κατά πάσα πιθανότητα, ο κύριος λόγος που ο Kyrie Irving… ξεστόμισε πως θέλει να επανενωθει με τον LeBron James μετά το κοινό τους απολύτως θρυλικό πέρασμα από το 2014 μέχρι και το 2018 στους Cleveland Cavaliers -όχι στους Los Angeles Lakers, όπως ακούγεται έντονα εδώ και ένα χρόνο σε διαφορετικές περιστάσεις- αλλά στους Dallas Mavericks, είναι μια κίνηση αποσυμπίεσης του εαυτού του από την όλη προσοχή που θα αντλήσει πάνω του όντας Free Agent ήδη από το πέρας της κανονικής διάρκειας και τον αποκλεισμό των Τεξανών από την postseason.

Ωστόσο, μήπως έχουν μεγαλύτερη βάση τα λεγόμενά του από ό,τι φαίνεται σε μια πρώτη ματιά;

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της εν λόγω είδησης δια στόματος Shams Charania ήταν εξαιρετικά αρνητική στο εν λόγω Trade καθότι σε μια αρχική ματιά φαίνεται πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οικονομικά ανταλλαγματα για να μπορέσει να λάβει σάρκα και οστά ένα ενδεχόμενο deal. Και όμως, υπάρχουν, με τον ελεύθερο Christian Wood να είναι το κλειδί σε κάθε σενάριο.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά trades που οικονομικά τουλάχιστον μπορούν στα στηθούν από πλευράς Dallas προκειμένου να πλησιάσουν το συμβόλαιο του James (47 εκ του χρόνου), με τον άλλοτε center των Houston Rockets να παίζει τον κύριο λόγο σε κάθε ένα από αυτά.

Επί της ουσίας, βάσει πάντοτε της λογικής, μετά και τις μεστες ατομικά σεζόν του τα τελευταία χρόνια, ο Wood θα αξιώσει ένα καινούριο συμβόλαιο με απολαβές άνω των 20 εκ. δολ. ανά σεζόν. Έτσι, υπογράφοντας το συμβόλαιο της επιθυμίας του και γινόμενος Sign&Trade άμεσα στους Lakers θα έχει την ευκαιρία να βρει στην πραγματικότητα τα χρήματα που δεν είναι τόσο πρόθυμοι να του προσφέρουν εξ ολοκλήρου στο Τέξας για να τον κρατήσουν.

Ταυτόχρονα, τα 18 και 17 εκ. δολ. των Tim Hardaway Jr. και Davis Bertans θα είναι οι προσθήκες στα δύο ξεχωριστά trades.

Τα ερωτήματα φυσικά πολλά… 

  1. Στο Sign&Trade, η πρώτη βάση των διαπραγματεύσεων εκκινεί πάντα από τη συμφωνία του παίκτη με την ομάδα στην οποία θέλει να αγωνίζεται από τη νέα σεζόν. Σε ένα ΛΑ με τον Anthony Davis παρόντα, δίχως LeBron και με μεγάλη οικονομική στενότητα δύσκολα θα συμφωνούσε ο Wood.
  2. Οι Mavericks είναι πρόθυμοι μετά το αποτυχημένο τους πείραμα με έναν ball hog σταρ στο πλευρό του Luka Doncic όχι μόνο να διατηρήσουν τη σχέση τους αλλά να τη γεμίσουν ακόμα πιο ασφυκτικά με τον Βασιλιά;
  3. Οι Lakers επιθυμούν να χάσουν έναν από τους καλύτερους παίκτες αφενός όλων των εποχών και αφετέρου της χρονιάς, υπό τις οδηγίες του οποίου έφτασαν μέχρι και τους Τελικούς Δύσης φέτος, για χάρη μερικών “άσημων” παικτών;

 

Ο Russell έτοιμος να… σώσει και τους Lakers

Το 2019, έπειτα από μια φοβερή σεζόν με τους Brooklyn Nets όπου εκτίναξε τη χρηματιστηριακη του αξία άρδην, ο D’Angelo Russell αποχωρεί με Sign&Trade από τη Νέα Υόρκη για τους Golden State Warriors για χάρη του Kevin Durant.

Το 2020, μην έχοντας καταφέρει ποτέ να προσαρμοστεί στο σύστημα των Off ball Warriors, αποχωρεί από το Golden State με προορισμό την Minnesota. Για χάρη του, οι Λυκοι προσφέρουν τον Andrew Wiggins αλλά και ένα pick πρώτου γύρου που μετατράπηκε στον Jonathan Kuminga.

Ο Russell δεν είναι κακός παίκτης ούτε κακός συμπαίκτης. Kάθε άλλο. Απλά οι ενίοτε συγκυρίες και το γεγονός πως σε ένα ΝΒΑ γεμάτο χειριστές δίχως ικανοποιητικό Off ball παιχνίδι δε γίνεται πάντοτε να βρίσκει τον ιδεατό ρόλο που αναζητεί κυρίως στα contending σύνολα της λίγκας -κάτι που γεννάει πάρα πολλά μπλεξίματα στις εν λόγω θητείες του όπως η μέτρια αγωνιστικά σχέση του με Τον Stephen Curry σε ένα σύστημα κίνησης ή η αναποτελεσματικη του συνάρτηση δίπλα στον LeBron James στο ΛΑ.

Μετά και το κάκιστο κλείσιμο στη φετινή σεζόν, όταν σε 4 ματς κόντρα στους Denver Nuggets τα… έσπασε με 32% εντός πεδιάς, 13% από την περίμετρο αλλά και 25 πόντους σε 33 επιθέσεις, φαντάζει εξαιρετικά απίθανο ένα σενάριο παραμονής τους στο Χόλιγουντ με νέο συμβόλαιο για τη νέα σεζόν -κάτι που θα ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολο εξαιτίας της σφιχτής φύσης του οικονομικού γίγνεσθαι των Λιμνανθρώπων.

Επομένως, σε μια εποχή που έχει γίνει… μόδα εδώ και τέσσερα τουλάχιστον καλοκαίρια, οι Lakers έχουν στο χέρι τους την ευκαιρία να μη χάσουν για το απόλυτο τίποτα τον έμπειρο guard και ελπίζουν πως αφενός θα υπογράψει με ομάδα από την οποία μπορούν να βρουν χρήσιμα ανταλλάγματα και αφετέρου πως θα θελήσει να κάνει αποδεκτό από μεριάς του το Sign&Trade.

Οι επιλογές των Lakers είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερες από όσες φαίνονται αυτή τη στιγμή, καθότι σε κάθε σενάριο Sign&Trade οι διαπραγματεύσεις εκκινούν από τη στιγμή που ο εκάστοτε παίκτης τα βρίσκει σε όλα με έναν οργανισμό. Έτσι, οι Λιμνανθωποι θα πρέπει αρχικά να περιμένουν υπομονετικά τις κινήσεις του Free Agent Russell εντός των επόμενων μηνών -ενώ δε διαθέτουν πολλά χρήματα για να ξοδέψουν στην ελεύθερη αγορά- ελπίζοντας πως θα βάλουν στη φαρέτρα τους χρήσιμα βέλη.