Υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους ξένους αθλητές που έπαιξαν ποτέ στην Ελλάδα. Φόρεσε τη φανέλα του Άρη, του Ολυμπιακού, του Ηρακλή και του Εσπέρου και το όνομά του έγινε σύνθημα τη δεκαετία του ‘90. Ο Roy Tarpley δεν ξεχνιέται. Κι ας έφυγε από τη ζωή τέτοια ημέρα πριν από επτά χρόνια, στις 9/1/2015, σε ηλικία 50 ετών.

Για μία ακόμα χρονιά, ο Άρης, η πρώτη ομάδα του εν Ελλάδι, δεν ξέχασε τον σπουδαίο σέντερ… «Σαν σήμερα (09/01) πριν από επτά χρόνια, ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του ΑΡΗ και αγωνίστηκαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο τεράστιος Ρόι Τάρπλεϊ, «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων. Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ρόι!», έγραψε στη σχετική ανάρτησή του η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η ανάρτηση του Άρη:

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ROY TARPLEY

O Roy James Tarpley γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 28 Νοεμβρίου 1964, πήγε κολέγιο στο Michigan και επιλέχθηκε στο Νο. 7 του Draft το 1986 από τους Dallas Mavericks. Έπαιξε όμως στο ΝΒΑ μόνο πέντε χρόνια, από το 1986 έως το 1991, όπου τον θυμούνται για λάθος λόγους.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 1989-90 συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντίσταση κατά των Αρχών και αποβλήθηκε από το ΝΒΑ! Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη εκ νέου να οδηγεί μεθυσμένος και μερικούς μήνες μετά βρέθηκε θετικός και σε ντόπινγκ κοντρόλ

Έπειτα από μία χρονιά στο CBA ο Tarpley ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 28 ετών για λογαριασμό του Άρη, μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Έπαιξε στους “κίτρινους” τη σεζόν 1992-93 και τους οδήγησε μάλιστα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, πριν μετακομίσει στο ΣΕΦ για τον Ολυμπιακό (1993-94), με τον οποίον έφτασε μέχρι τον τελικό της EuroLeague.

Ακολούθησε η βραχύβια επιστροφή του στο ΝΒΑ (Dallas), αλλά πιάστηκε πάλι να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, με συνέπεια να αποβληθεί μια και καλή από τη λίγκα. Επέστρεψε λοιπόν στην Ελλάδα, φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή και έπειτα από ένα χρόνο στην Κύπρο, έπαιξε και στον Έσπερο Καλλιθέας. Απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου 2015 από ηπατική ανεπάρκεια. Έμεινε στο μυαλών όλων των (παλαιότερων) φίλων του μπάσκετ ως ένα τεράστιος, πλην όμως αυτοκαταστροφικός, παίκτης…