Προχθές το βράδυ (12/8), ο Γιώργος Καλαϊτζάκης έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στον κόσμο του ΝΒΑ και της Summer League με τη φανέλα των ήδη άκρως ελληνικών Milwaukee Bucks των αδελφών Αντετοκούνμπο, αφήνοντας εξαιρετικά δείγματα γραφής στον αγωνιστικό του διάβα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην παίκτης του Άρη και του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε 19 λεπτά (6η καλύτερη επίδοση) και πρόλαβε να μετρήσει 12 πόντους (4η καλύτερη επίδοση) με 60% ευστοχία από το παρκέ (3η καλύτερη επίδοση) και 86% από τη γραμμή των βολών (2η καλύτερη επίδοση), την ίδια στιγμή που μοίρασε 3 τελικές πάσες για 4 λάθη (4η καλύτερη αναλογία), ξεκινώντας ιδανικά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, που είχε αρχίσει ήδη την ίδια μέρα με την υπογραφή ενός 3ετούς συμβολαίου με τα “Ελάφια“.

 

 

 

Ωστόσο, ο Ηρακλειώτης guard δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει εμφανιστεί ποτέ σε Summer League, αφού για την ακρίβεια έχουν προηγηθεί 8 περιπτώσεις, με τις 2 να επαφίονται μάλιστα στους νυν συμπαίκτες του, Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο!

Ποιοι είναι οι Έλληνες λοιπόν, που έχουν συμμετάσχει στο Summer League του Las Vegas;

 

Ο άτυπος MVP

 

Αν έπρεπε να ανακηρυχθεί κάποιος εξ αυτών ο Πολυτιμότερος για τη συμβολή του στη διοργάνωση, αυτός μάλλον θα ήταν ο Tyler Dorsey, ο οποίος έχει αγωνιστεί συνολικά σε 3 τουρνουά SL (Lad Vegas δις, Utah) και με εξαίρεση αυτό του Las Vegas το 2017, αριθμεί 18.5 πόντους, 8.5 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ με τη φανέλα των Atlanta Hawks, που τον είχαν επιλέξει στο Draft του 2017 (νούμερο 41).

Γενικότερα, έχει να εμφανιστεί στο θεσμό από το 2018, με τη σταθερή του πορεία στην EuroLeague και τη Maccabi Tel Aviv να μη γεννά την ανάγκη να αποδείξει ξανά την αξία του.

 

 

Μέσοι όροι: 12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ (3 τουρνουά)

 

Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο

 

Με εξαίρεση τον Άλεξ Αντετοκούνμπο, που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε κάποιο ματς των Sacramento Kings στη φετινή διοργάνωση, όλα τα υπόλοιπα αδέρφια του (Γιάννης, Θανάσης, Κώστας) έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον μια φορά στην καλοκαιρινή Nevada, με τον Γιάννη να είναι κυρίαρχος σε μέσους όρους και στατιστική υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Greek Freak συμμετείχε στη SL του 2014, πριν τη 2η σεζόν του στο ΝΒΑ δηλαδή, με τους Bucks, και μέτρησε 17 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 αθροιστικά κλεψίματα και τάπες, όντας ο αθλητής με τις περισσότερες ελευθερίες στο παρκέ.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε εκείνο το ρόστερ συμμετείχαν οι Nate Wolters και Johnny O’ Bryant που έχουν περάσει από την EuroLeague, αλλά και το νούμερο 2 του τότε Draft Jabari Parker.

 

 

 

Τα έτερα δύο αδέρφια, οι Θανάσης και Κώστας, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο Las Vegas από τον Γιάννη, διότι έχουν αγωνιστεί από δύο χρονιές έκαστος, με τη φανέλα των New York Knicks (Θανάσης) και Dallas Mavericks (Κώστας), χωρίς να έχουν όμως το χώρο και τον χρόνο να διεκδικήσουν ισάξια μια θέση στην τελική 15αδα της κανονικής διάρκειας.

Μέσοι όροι:

Γιάννης: 17 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα
Θανάσης: 5 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα
Κώστας: 5 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα

 

 

 

 

Οι “αιώνιοι”

 

Όπως συμβαίνει και με τους παίκτες που έχουν περάσει από τη χώρα μας, έτσι και αναφορικά με τους Έλληνες αθλητές, ο Παναθηναϊκός έχει σημαντική παρουσία σε αυτήν την έκδοση του ΝΒΑ, με 2 γηγενείς του περσινού του ρόστερ να έχουν παίξει τουλάχιστον 3 φορές σε Summer League, με τους Γιώργο Παπαγιάννη και Zach Auguste να μετρούν αθροιστικά 42 συμμετοχές (16 και 26, αντίστοιχα).

Συνολικά, ο “δεινόσαυρος” του “τριφυλλιού” έχει εμφανιστεί σε 16 παιχνίδια (3 διοργανώσεις) με Kings και Portland Trail Blazers, μετρώντας μάλιστα 22 περίπου λεπτά συμμετοχής ανά βραδιά με τους πρώτους, αλλά και 5.5 πόντους και 6 ριμπάουντ (2 επιθετικά).

 

 

 

Από την άλλη μεριά, η καλύτερη σεζόν του απόφοιτου του Notre Dame έλαβε χώρα επίσης με τους “Βασιλιάδες“, με τους οποίους μέτρησε 11 πόντους και 8 ριμπάουντ το 2018, στη μοναδική χρόνια που ο Big Papa δεν αγωνίστηκε μαζί τους αλλά με τους Blazers.

Μέσοι όροι:

Γιώργος Παπαγιάννης: 4 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 1 τάπα
Zach Auguste: 7 πόντοι, 5 ριμπάουντ

Ταυτόχρονα, και το αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού έχει έντονη συμμετοχή στο καλοκαίρι του ΝΒΑ, με τους Κώστα Κουφό και Ανδρέα Γλυνιαδάκη (που έχει περάσει, εκτός των άλλων, και από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) να έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον μια φορά σε SL.

Ο μεν Κουφός, αν και δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο Las Vegas, έχει εμφανιστεί δις (2008, 2010) σε Orlando και Salt Lake με τους Utah Jazz και κατάφερε να μετρήσει 12.5 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 τάπα κατά τη δεύτερη παρουσία του εκεί.

Ο δε Γλυνιαδάκης, έχει εμφανιστεί μόλις για 1 ματς και 1 λεπτό στο πρωτάθλημα του 2005 με τους φιναλίστ ΝΒΑ, τους Detroit Pistons, ένα χρονικό όριο που δεν του επέτρεψε να γεμίσει κάτι στη στατιστική του υπηρεσία.

Μέσοι όροι:

Κώστας Κουφός: 11 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 1 τάπα
Ανδρέας Γλυνιαδάκης: –

 

Αναλυτικά οι Έλληνες που έχουν παίξει σε Summer League:

 

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Θανάσης Αντετοκούνμπο
Κώστας Αντετοκούνμπο
Tyler Dorsey
Γιώργος Παπαγιάννης
Κώστας Κουφός
Ανδρέας Γλυνιαδάκης
Zach Auguste
Naz Mitrou- Long
Γιώργος Καλαϊτζάκης