Όσο παράλογο και αν φάνταζε όταν το basketblog.gr είχε αναφέρει πως η απόκτηση του Patrick Beverley από τους Minnesota Timberwolves θα αναβαθμίζει το ταβάνι της ομάδας, αφού είναι ικανή να εκτινάξει τον εγωισμό, το πάθος και την όρεξη μιας νεανικής και γεμάτης επιθετικό ταλέντο αρμάδας να αγαπήσει τα απλά.
Λίγους μήνες μετά, οι “Λύκοι” είναι μια από τις καλύτερες άμυνες στο ΝΒΑ και μοιάζουν έτοιμοι να… δαγκώσουν ξανά!

 

Το μέγεθος και τα νιάτα του ρόστερ

 

Οι Wolves διαθέτουν μια αρκετά ψηλή ομάδα (1.98 μέτρα), που μοιάζει όμως πολύ μεγαλύτερη χάρις το τρομακτικό wingspan των περισσότερων στην περιφέρεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για μια αρμάδα που είναι πολύ πρόθυμη να παίξει άμυνα και να δυσκολέψει τον αντίπαλο τόσο στην on ball όσο και στην off ball πίεση να μετράει 29 deflections/ κλεψίματα ανά βραδιά αλλά και να δυσκολεύει τα 26 από τα 38 συνολικά τρίποντα που επιτρέπει στον αντίπαλο κάθε νύχτα (το 68% τους δηλαδή) -κάτι που συνεπάγεται μόλις σε 33% ευστοχία στα εν λόγω σουτ αλλά και σε μόλις 22% από την κορυφή σε 26 απόπειρες (κορυφαία επίδοση)!

Μπορεί τα αρκετά ψηλά σχήματα με τον Jarred Vanderbilt, Naz Reid ή Karl Anthony- Towns ως PF και η… τεμπελιά του Anthony Edwards να επιτρέπουν αρκετά εύστοχα σουτ από τις γωνιές (43% σε 12 σουτ), αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να περιορισθεί πολύ σύντομα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα, όσον αφορά τη ρακέτα, εκεί μπορεί να τα πηγαίνουν σχετικά μέτρια με βάση την αποτελεσματικότητα (30οι σε second chance points, 30οι σε αμυντικά ριμπάουντ) αλλά τα κορμιά των “Λύκων” κλείνουν άριστα το ζωγραφιστό με μόλις 47% πιθανότητα ευστοχίας στον “εχθρό”, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρουν 8 σουτ γενικότερα αλλά και δυσκολεύουν τα 32 από τα 50 συνολικά δίποντα του αντιπάλου (το 64% τους δηλαδή).

Ποια είναι η ουσία όλων αυτών;
Ότι δέχονται μόλις 99 πόντους ανά 100 κατοχές (ούτε έναν δηλαδή ανά κατοχή/ 5η καλύτερη επίδοση)!

 

 

 

Επίθεση μέσω της άμυνας

 

Όπως αναφέρθηκε άλλωστε, οι Timberwolves εκμεταλλεύονται άρτια το σωματικό τους υπόβαθρο δυσκολεύοντας/ κλέβοντας πολλές μπάλες από τον εκάστοτε αντίπαλό τους, κάτι που αποτελεί και την κύρια πηγή πόντων και στην επίθεση!

Για πολλούς λόγους που θα αναφερθούν πιο αναλυτικά στο εγγύς μέλλον (spacing, πάντρεμα Edwards- Russell, έλλειψη δημιουργών), το παιχνίδι της αρμάδας της Minneapolis στο επιθετικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα μέτριο.

Ωστόσο, η απόδοση στα μετόπισθεν χαρίζει πολλούς και εύκολους πόντους στο συγκρότημα του coach Finch, που πετυχαίνει 23.5 πόντους από λάθη αντιπάλου (3η καλύτερη επίδοση) αλλά και 19 ακόμα στο ανοιχτό γήπεδο (καλύτερη επίδοση) -σε μια αναλογία που χαρίζει απλόχερα το 40% των συνολικών πόντων!