Αν και η αλήθεια είναι πως ο παίκτης που θα έπρεπε να στοχεύουν από τους Washington Wizards οι Milwaukee Bucks δεν είναι άλλος από τον Kristaps Porzingis, ένας πανύψηλος forward με εξαιρετική έφεση στο μακρινό σουτ που ταιριάζει άριστα τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά με τον απόλυτο σταρ της ομάδας, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το επιθετικό μάρκετινγκ που απαιτεί ένα πρωτάθλημα όπως το ΝΒΑ όπου πλέον κάθε σύλλογος μοιάζει να χτίζεται για “μια χρονιά” μονάχα προτάσσει τον Bradley Beal ως τον κύριο στόχο για έναν οργανισμό πρωταθλητισμού όπως τα Ελάφια.

Η περίπτωση του ηγέτη των Μάγων ωστόσο μόνο εύκολη δε φαντάζει για αυτά -σε αντίθεση με εκείνη του Λετονού-, καθότι το γεγονός πως δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο τόσο από prospects όσο και από picks πρώτου γύρου (εκτός αν γίνεται λόγος για ένα εκ των 2028 και 2029) στην ομάδα της DC στενεύει φυσικά της ελπίδες τους καθότι μιλάμε για έναν οργανισμό που κηρύττει ανοικτά πλέον την επιθυμία του να στραφεί στο μονοπάτι του Rebuilding.

Βάσει συμβολαίων και πενιχρων επιλογών από τη σκοπιά μιας ομάδας που κοιτάει πλέον περισσότερο το μέλλον της πάρα το “σήμερα”, ο οργανισμός του Wisconsin πολύ δύσκολα θα αποφύγει να μη δώσει τον Kris Middleton στους πρωτευουσιανους -έναν παίκτη έρμαιο ενός σοβαρού τραυματισμού φέτος που ωστόσο, αν και ταιριάζει γάντι οικονομικά με τον Beal, έχει αποδείξει πολλάκις πως είναι ένας από τους καλύτερους closer της λίγκας. Το εν λόγω deal οικονομικά μπορεί να γίνει απευθείας, αλλά οι Wizards έχουν περιθώριο να πάρουν ακόμα και το συμβόλαιο του Grayson Allen (9 εκ. δολ.).

Η περίπτωση Beal ωστόσο αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι μοιάζει επιφανειακά τόσο για την DC όσο και για τους μνηστήρες του έμπειρου σκόρερ καθότι αφενός η έκταση του συμβολαίου του (μέχρι 208 εκ. δολ. τα επόμενα 4 χρόνια) όσο και το γεγονός πως για να ισοφαρίσει κανείς την οικονομική του αξία (47 εκ. δολ. του χρόνο) θα πρέπει αναγκαστικά να προσφέρει έναν τουλάχιστον σταρ. Ωστόσο, μερικές από τις προτάσεις “πρώτων” ή “δεύτερων” βιολιών που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και την πόρτα των Wizards οφείλουν να γίνουν με γνώμονα όχι την υπόσταση του παίκτη αλλά τα νιάτα και το potential του + αρκετά picks.

 

Oι άμεσοι ανταγωνιστές στην Ανατολή

208 εκ. δολ. για τα επόμενα 4 χρόνια. Καμία επί της ουσίας πρωταγωνιστική εμπειρία στα Playoffs εδώ και χρόνια. Ένα ηχηρό “εγώ” ως η απόλυτη επιθετική μηχανή ενός παραπεταμενου περίγυρου. Ένα δίδυμο -αυτό με τον John Wall- με τεράστιο Potential αλλά και παντελή μετριότητα αποτελεσματικότητας.

Καθε ομάδα που θα προσπαθήσει να κυνηγήσει τον Beal προσφέροντας αναγκαστικά είτε πολλά ανταλλάγματα είτε εξαιρετικά σημαντικά για το παρόν και το μέλλον της προκειμένου να ισοφαριστει η ανταλλακτική αξία των 47 εκ. δολ. που θα προσθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό τη νέα σεζόν πρέπει να χωρέσει στο νου της πολλά και διαφορετικά ζητήματα αναφορικά με το ρίσκο απόκτησης ενός σούπερ σκόρερ που απέχει όμως από την επιφάνεια του ΝΒΑ εδώ και μερικά χρόνια.

Ωστόσο, σε μια εποχή όπου κάθε σύλλογος προσπαθεί να χτίσει γύρω από το νούμερο 1 του μίνι dream teams, ο έμπειρος σκόρερ θα συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη της θέσης του στην τρέχουσα off-season μετά και τις φήμες περί αποχώρησής του από τους Wizards.

Ακόμα και αν είχαμε τονίσει πως το έντονο ενδιαφέρον των Bucks βάσει λογικής δύσκολα θα μετατραπεί σε deal, πολλές ακόμα ομάδες της Ανατολής φαίνεται πως ενδιαφέρονται για τον Beal. Ποια έχει όμως τα πλέον κατάλληλα μέσα για να πείσει τον οργανισμό της πρωτεύουσας;

Μiami Heat

Οι Heat συγκεντρώνουν ενδεχομένως τις περισσότερες πιθανότητες στο κυνήγι τόσο του Beal όσο και του Damian Lillard εφόσον μπορούν να συνδυάσουν τόσο έμψυχο δυναμικό (Tyler Herro, Duncan Robinson + Victor Oladipo ή Nikola Jovic στα δικά μου μάτια) όσο και αρκετά picks πρώτου γύρου διαθέτοντας 6 για τα επόμενα 7 χρόνια. Σαφώς δεν θα έχουν τεράστια αξία, αλλά κάθε σύλλογος που θα “παντρευτεί” τον Beal δύσκολα θα τερματίσει χαμηλά.

New York Knicks

Η Νέα Υόρκη φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει τον Beal, ωστόσο δεδομένης της δομής του παρόντος ρόστερ της πολύ δύσκολα θα ξεφορτωθεί τον Julius Randle στο εν λόγω trade. Η περίπτωση RJ Barrett με τους Obi Toppin, Mitchell Robinson και Immanuel Quickley με τα τωρινά δεδομένα ή με τους Toppin και Quickley μέσω sign & trade του τελευταίου μοιάζει ωστόσο πιο πιθανή, την ίδια στιγμή που τα 10 picks πρώτου γύρου των Knicks μέχρι και το 2029 κάνουν τη διαφορά…

 

Πώς η τιμωρία του Morant αλλάζει τα πάντα για τους Grizzlies το καλοκαίρι

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές ώρες, ο Ja Morant τιμωρήθηκε από τη γενική αρχή του ΝΒΑ με ποινή απουσίας από τους πρώτους 25 αγώνες της επερχόμενης σεζόν. Σαφώς και το εν λόγω δείγμα γραφής είναι εξαιρετικά μικρό για να “τελειώσει” από νωρίς τα όνειρα πρωταθλητισμού μιας ομάδας που βιώνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά κάθε χρόνο, ωστόσο τα προβλήματα που φέρει στον οργανισμό του Τενεσί η εν λόγω απόφαση είναι πολύ πιο σημαντικά από μερικές ήττες.

Με το κάτι σαν μάξιμουμ συμβόλαιο του Desmond Bane να βρίσκεται προ των πυλών, οι Αρκούδες διαθέτουν για τη νέα χρονιά ένα ρόστερ ήδη γεμάτο κατά 13/15 -κάτι που σημαίνει αφενός πως δεν υπάρχουν πολλά πολλές επιλογές για μεταγραφικές κινήσεις και αφετέρου τα οικονομικά περιθώρια είναι αρκετά στενά, με την ομάδα του coach Taylor Jenkins να ξεπερνάει το όριο των φόρων κατά 20 εκ περίπου ήδη με δύο θέσεις + δύο two ways κενές…

Η απουσία λοιπόν του Morant στο 30% των αγώνων της επόμενης σεζόν φέρνει τους Memphis Grizzlies προ των πυλών μιας σημαντικής απόφασης, η οποία επαφίεται στο σχεδιασμό του συνόλου. Ουσιαστικά, μετά και το πέρας του φετινού πρόωρου αποκλεισμού πάρα την 2η θέση της κανονικής διάρκειας, οι Αρκούδες γνώριζαν πολύ καλά πως θα μπουν σε μια Free Agency ψάχνοντας για πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως το μακρινό σουτ, το μέγεθος και η εμπειρία. Ειδικότερα από τη στιγμή που δε φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη θέληση επιστροφής του Dillon Brooks, το κενό στα φτερά τόσο αμυντικά όσο και εκτελεστικά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο αλλά επέδειξε μια συγκεκριμένη αξιόλογη και φθηνή κατά κύριο λόγο κατεύθυνση.

Τα πράγματα πλέον αλλάζουν…

Αυτή τη στιγμή, κατά το διάστημα της απουσίας του Morant ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ καθαρόαιμος χειριστής είναι ο εξαιρετικά χρήσιμος Tyus Jones. Η προτεραιότητα λοιπόν είναι η απόκτηση ενός έμπειρου PG που αφενός θα μπορεί να σεταρει ένα καλπαζον και ξέφρενο σύνολο και αφετέρου να αποδεχθεί έναν χαμηλότερο ρόλο από ένα σημείο και μετά και όχι ένας σουτέρ ή ένας stretching 5 πρώτης γραμμής που θα άνοιγαν εξαιρετικά το γήπεδο για μια υγιή εντός και εκτός παρκέ ομάδα πηγαίνοντας πίσω τα σωστά βήματα για τον πρωταθλητισμό…