Οι Golden State Warriors είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της σεζόν 2021-22 και όλο αυτό χωρίς τίποτα να είναι στρωμένο με ροδοπέταλα… Για την ακρίβεια, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα τελευταία 2 χρόνια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερα για μια… δυναστεία τέτοιου βεληνεκούς.

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το 2009 ο Warriors αποφασίζουν να πάρουν ένα παιδί για το οποίο ακούστηκαν πολλά σχετικά με τις ικανότητές του, το decision making του, τη σωματοδομή του και ούτω καθεξής… Ο λόγος για τον Stephen Curry, που επιλέχθηκε στο Νο.7 του NBA Draft 2009 απ’ τους «Πολεμιστές». Δύο χρόνια αργότερα επιλέγουν τον Klay Thompson στο Νο.11 του NBA Draft 2011 (επέλεξε και τη φανέλα με το νούμερο «11»!), ενώ την επόμενη χρονιά (2012), στο 2ο γύρο του Draft (Νο.35) ο Draymond Green γίνεται «πολεμιστής». Αυτά τα τρία παιδιά, που τότε ήταν τόσο άγνωστα στο κοινό και λίγα χρόνια μετά έγιναν τόσο γνωστά.

 

Την πρώτη χρονιά όπου η «αγία τριάδα» ήταν μαζί, οι Warriors τερματίζουν στην 6η θέση της Δύσης και μένουν εκτός (2-4) στον 1ο γύρο των play-offs απ’ τους Spurs. Την επόμενη χρονιά (2013-14) φέρνουν τον Andre Iguodala στην… παρέα και, μαζί με τον Nemanja Nedovic, βρίσκονται εκ νέου στην 6η θέση της Δύσης στο φινάλε της Regular, όπου και θ’ αποχαιρετήσουν τη χρονιά με αποκλεισμό ξανά στον 1ο γύρο, απ’ τους Clippers αυτήν τη φορά και στο Game 7 του Λος Άντζελες (3-4). Από τότε, όμως, όλα πλέον θα είναι άκρως διαφορετικά.

 

Σεζόν 2014-15. Ο ερχομός του Iguodala την προηγούμενη χρονιά έχει «δέσει» τα προσόντα της ομάδας συνολικά και έχει φτιάξει ένα… «παρεάκι» που ήταν έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο. Απ’ την 6η θέση των δύο προηγούμενων ετών, το Golden State τερματίζει στην κορυφή της δυτικής περιφέρειας με ρεκόρ 67-15! Όλα φαινόντουσαν ιδανικά για αυτά που θα συμβούν. Στα play-offs οι Warriors ξεπερνούν όποιον βρέθηκε στο διάβα τους και με 4-2 στους τελικούς επί των Cavaliers (μάλιστα το Game 6 της κατάκτησης ήταν ίδια μέρα με το χθεσινό επί των Celtics και τότε εκτός έδρας) επιστρέφουν στα πρωταθλήματα ύστερα από 40 χρόνια! Το νερό φυσικά είχε μπει για τα καλά στ’ αυλάκι…

Επόμενη σεζόν: 2015-16. Η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο «σπάει» το εντυπωσιακό 72-10 ρεκόρ των Bulls 1995-96, κάνοντας 73-9 και τερματίζοντας ξανά στην κορυφή της περιφέρειας. Παίζοντας ένα τρομερό μπάσκετ απ’ την αρχή μέχρι το τέλος της postseason και με τον Curry να βρίσκεται σε… MVP mode, οι «Πολεμιστές» προκρίνονται στους τελικούς του ΝΒΑ με ανατροπή από 3-1 σε 3-4 απέναντι στους Thunder των Westbrook-Durant, ωστόσο την «πατάνε» με τον ίδιο τρόπο, αφού στον τελικό χάνουν το πρωτάθλημα από 3-1, με 3 διαδοχικές 40άρες του Lebron στα 3 τελευταία ματς.

 

Απ’ τη σεζόν 2016-17 ξεκινάει το «Η κορυφαία ομάδα που είδε ποτέ το ΝΒΑ». Πολλοί συμφωνούν, πολλοί όχι. Με τον Kevin Durant πια στο ρόστερ τους, φτιάχνουν μια εξωπραγματική «BIG-4», κάνοντας ένα άκρως υγιεινό «περίπατο» στα play-offs, ξεπερνώντας τις σειρές της Δύσης με 4-0 νίκες και επικρατώντας με 4-1 νίκες στους τελικούς επί των Cavaliers. Μια «άτυπη» ρεβάνς για την προηγούμενη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Το 2017-18, οι Warriors κατακτούν το 2ο σερί πρωτάθλημά τους και το 3ο στα τελευταία 4 χρόνια. Κανείς δε μπορούσε να τους σταματήσει. Οι μόνοι που μπορούσαν ήταν οι Rockets των Harden-Paul-Gordon, οι οποίοι αποκλείστηκαν στο Game 7 του Χιούστον με τρομερή… «ραψωδία» Durant και παρά 1 ριμπάουντ triple-double Curry. Στη συνέχεια παίρνουν με «σκούπα» τους τελικούς (για 4η σερί χρονιά με Cavs) και στέφονται πρωταθλητές ξανά.

 

Η χρονιά 2018-19 ήταν καταστροφική. Οι Warriors είχαν πια και τον Cousins, «χτίζοντας» μια ασύλληπτη 5άδα τότε, και είχαν κάθε δικαίωμα να πιστεύουν στο three-peat και οι τελικοί με τους -τρομερούς πάντως- Raptors τους έκαναν ακλόνητο φαβορί. Ωστόσο η μοίρα τα έφερε διαφορετικά. Ο Klay Thomspon τραυματίζεται στο Game 2 των τελικών, ενώ ο Kevin Durant παθαίνει ρήξη αχιλλείου στο Game 5 (2-3 εν τέλει η σειρά) και μένει εκτός τελικών. Ο Thompson επιστρέφει στο Game 6 και με αυτόν οι Warriors ήλπιζαν στη νίκη και την ισοφάριση της σειράς σε 3-3. Ωστόσο κι εκεί η ατυχία του χτύπησε την «πόρτα», αφού στα τέλη της 3ης περιόδου παθαίνει ρήξη χιαστού, μένει εκτός για όλο το ματς και τελικά οι Raptors κατακτούν το πρωτάθλημα απέναντι στον -ολομόναχο πια- Steph.

Το 2019 ο «KD» μετακομίζει στο Μπρούκλιν και ο «εφιάλτης» των τραυματισμών συνεχίζεται, με τον Steph Curry να «σπάει» το χέρι του, να χάνει όλη τη σεζόν και τους «Πολεμιστές» να τερματίζουν στην τελευταία θέση της Δύσης με ρεκόρ 15-50! Στη συνέχεια, το 2020 ο Thomspon αναμένεται να επιστρέψει έπειτα από απουσία μιας χρονιάς απ’ τα παρκέ, αλλά τραυματίζεται στον αχίλλειο και χάνει κι αυτήν τη χρονιά. Η ομάδα πλέον μένει με τους Curry-Green, με τον «Chef Curry» να κάνει… «παπάδες», αλλά να μην καταφέρνει να βάλει την ομάδα του στα play-offs, μιας και έμεινε εκτός απ’ τους Grizzlies (νοκ-άουτ ματς) στην παράταση.

Φτάνουμε αισίως στην περασμένη χρονιά. Πριν ξεκινήσει η σεζόν 2021-22, ο Steph τονίζει σε όλους: «Δε θέλετε να μας δείτε του χρόνου», μια δήλωση που συζητήθηκε. Λίγους μήνες αργότερα, όλα είναι ξανά έτοιμα να επιστρέψει ο Klay τα Χριστούγεννα και πλέον ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Στο πρώτο του ματς της χρονιάς, απέναντι στους Cavaliers, προσφέρει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, δείχνοντας πως έχει αφήσει πίσω του το «γολγοθά» που πέρασε.

Και μέσα απ’ όλα αυτά, μέσα απ’ όλα τα προβλήματα, μέσα απ’ όλους τους τραυματισμούς που ίσως να τους στέρησαν πρωταθλήματα, οι Warriors βγάζουν αληθινή τη δήλωση του κορυφαίου σουτέρ στον πλανήτη. Η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο επέστρεψε στο «θρόνο» της και οφείλει πολλά… στις δυσκολίες των τελευταίων 2 χρόνων, οι οποίες έκαναν τους «αστέρες» της πιο δυνατούς. 

 

Οι Golden State Warriors ήταν αποφασισμένοι τη φετινή σεζόν. Πανηγύρισαν, έκλαψαν, πέρασαν δυσκολίες, αλλά φέτος δικαιώθηκαν. Μια «παρέα», μια ομάδα, που έμεινε ενωμένη παρά τα όσα έγιναν και πλέον έφτασε ξανά στην κορυφή. Εκεί που ανήκει. Η -ίσως- κορυφαία δυναστεία στην ιστορία δε θα μπορούσε να ανήκει κάπου αλλού.

 

Και το σημαντικότερο: Απέδειξαν περίτρανα στους επικριτές τους ότι δεν είναι απλά «μια ομάδα που σουτάρει τρίποντα». Είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό.