Δεν είναι πολλοί αυτοί που προέβλεπαν το συγκεκριμένο ζευγάρι για τους Τελικούς στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η μία ομάδα δεν χώρεσε καν στα Playoffs (Golden State) πέρυσι και η άλλη (Boston) αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον 1ο γύρο. Ένας χρόνος, πάντως, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Και αυτό ακριβώς συνέβη στους μεταμορφωμένους φετινούς Warriors και τους θεαματικά βελτιωμένους Celtics.

Ιδού λοιπόν ποια είναι τα επτά πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε, λίγο πριν οι δύο ομάδες μπουν στο Chase Center για τον 1ο αγώνα…

1. Οι Celtics είναι η ομάδα με το καλύτερο εκτός έδρας ρεκόρ στα φετινά Playoffs. Έχουν κερδίσει 7 από τους 9 εκτός έδρας αγώνες τους, ενώ στη Βοστόνη έχουν ρεκόρ 5-4. Απέκλεισαν κατά σειρά τους Nets (4-0), τους Bucks (4-3) και τη Heat (4-3). Οι Warriors, από τη μεριά τους, είναι η μόνη ομάδα που ακόμα δεν έχει ηττηθεί στο γήπεδό της στα φετινά Playoffs. Έχουν ρεκόρ 9-0 στο Chase Center και 3-4 μακριά από αυτό. Είναι επίσης πιο ξεκούραστοι, καθώς χρειάστηκαν δύο παιχνίδια λιγότερα, προκειμένου να πετάξουν νοκ άουτ τους Nuggets (4-1), τους Grizzlies (4-2) και τους Mavericks (4-1).

2. Οι Warriors και οι Celtics ήταν οι δύο καλύτερες αμυντικές ομάδες της κανονικής περιόδου βάσει rating. Είχαν μάλιστα ακριβώς την ίδια αξιολόγηση: 106,9! Όσον αφορά στην επίθεση, οι “κέλτες” είχαν το 7ο καλύτερο επιθετικό rating στο ΝΒΑ με 114,4 και οι “πολεμιστές” το 17ο με 112,5.

3. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλη μία φορά σε Τελικούς, το μακρινό 1964, όταν μεσουρανούσαν ο Bill Russell και ο Wilt Chamberlain. Διασταυρώθηκαν πάντως άλλες τρεις φορές στα ανατολικά Playoffs, πριν δηλαδή οι Warriors μετακομίσουν στη Δύση από την Philadelphia. Η Βοστόνη κέρδισε και τις τέσσερις σειρές με συνολικό ρεκόρ 16-7: το 1958 με 4-1, το 1960 με 4-2, το 1962 με 4-3 και το 1964 με 4-1. Η τελευταία τους αναμέτρηση σε επίπεδο Playoffs ήταν στις 26 Απριλίου 1964, πριν από 58 και πλέον χρόνια.

4. Όσον αφορά στην τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν φέτος; Ήταν στις 17 Μαρτίου, σε ένα ματς που στιγματίστηκε από την επικίνδυνη κίνηση του Marcus Smart, ο οποίος έπεσε πάνω στο πόδι του Stephen Curry, με συνέπεια να τον τραυματίσει. Για την ιστορία, οι Celtics κέρδισαν εκείνο το παιχνίδι στο Golden State (110-88), ενώ είχαν χάσει το πρώτο, στη Βοστόνη, με 111-107 στις 18/12/21.

5. Η διαφορά εμπειρίας από Τελικούς αποτυπώνεται εύγλωττα σε ένα νούμερο: Οι παίκτες των Warriors έχουν συμμετάσχει συνολικά σε 123 αγώνες Τελικών και οι αντίστοιχοι των Celtis σε ΚΑΝΕΝΑΝ!

6. Ο Steve Kerr και ο Ime Udoka έχουν ένα κοινό: Και οι δύο έφτασαν τις ομάδες στους Τελικούς από την πρώτη τους χρονιά στον πάγκο! Ο Kerr το έκανε με τους Warriors ως rookie coach το 2015 και ο Udoka φυσικά φέτος. Κάτι ανάλογο έχουν κάνει ακόμα άλλοι πέντε προπονητές: οι Nick Nurse (2019), Tyronn Lue (2016), Pat Riley (1982), Paul Westhead (1970) και Edward Gottlieb (1947).

7. Το ιατρικό δελτίο των Τελικών περιέχει τέσσερις παίκτες, ωστόσο μόνο ένας θεωρείται πραγματικά 50-50 αμφίβολος να παίξει απόψε. Αυτός είναι ο Robert Williams των Celtics. Στην αντίπερα όχθη, οι Gary Payton ΙΙ, Andre Iguodala και Otto Porter θεωρούνται επισήμως day-to-day, αλλά αν βασιστούμε στα αμερικανικά ρεπορτάζ, θα παίξουν όλοι στον 1ο τελικό.

Καλά ξενύχτια λοιπόν. Και όπως θα έλεγε και ο… Highlander, στο τέλος θα μείνει μόνο ένας!

Το πρόγραμμα των Τελικών: