O Wilt Chamberlain αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ιστορία του μπάσκετ γενικότερα, και του ΝΒΑ ειδικά. Ο Chamberlain σε 14 χρόνια τρομερής καριέρας έχει αφήσει τη δική του εποχή στο ΝΒΑ. Διαθέτει ρεκόρ τα οποία θεωρούνται “άπιαστα” όπως αυτό των 100 πόντων σε ένα παιχνίδι. Η συνεισφορά του στο άθλημα τεράστια.

Η 28η Μαρτίου αποτελεί ξεχωριστή ημέρα για το “μαγικό” κόσμο του ΝΒΑ. Την ημέρα αυτή, τη χρονιά 1973, ο Chamberlain έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στην regular season. Το παιχνίδι αυτό ήταν κόντρα στους Golden State Warriors και συνδυάστηκε με νίκη 96-89. Στο παιχνίδι αυτό ωστόσο ο αστέρας των Lakers δεν κατάφερε να αναδείξει τις ικανότητές του στο σκοράρισμα. Σκόραρε μόλις 1 πόντο, χωρίς να πάρει προσπάθειες για καλάθι. Ωστόσο, το οξύμωρο γεγονός στο τελευταίο του αγώνα στην regular season είναι πως κατάφερε να μαζέψει 18 ριμπάουντ και να δώσει 9 ασίστ. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε πως ο Chamberlain μέχρι και σε “κακή” ημέρα επιθετικά ήταν παίκτης που μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα στο παρκέ για την ομάδα του.

Η τελευταία του χρονιά στο ΝΒΑ δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι Los Angeles Lakers κατάφεραν με τη βοήθειά του, να φτάσουν μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ όπου ηττήθηκαν στη σειρά των τελικών από τους New York Knicks με 4-1. Στο τελευταίο του αγώνα στους τελικούς, όπου ήταν και ο τελευταίος στην καριέρα του, ο Chamberlain παρά την ήττα της ομάδας του με 102-93, σημείωσε 23 πόντους και μάζεψε 21 ριμπάουντ σε μια εκπληκτική εμφάνιση, ένα «κύκνειο άσμα» αντάξιο της καριέρας του.

Δείτε βίντεο από την ήττα των Lakers κόντρα στους Knicks στους τελικούς του ΝΒΑ:

Ο Wilt Chamberlain όπως αναφέραμε προηγουμένως διαθέτει και το απίστευτο ρεκόρ των 100 πόντων σε ένα παιχνίδι. Αυτό έγινε στις 2 Μαρτίου του 1962, σε μια βραδιά αξέχαστη για την ιστορία του μπάσκετ. Με αυτό το εξαιρετικό κατόρθωμα έγραψε ένα “αδιανόητο” ρεκόρ για το ΝΒΑ. Άλλο ένα αρκετά αξιοθαύμαστο ρεκόρ που διαθέτει ο Chamberlain για τη Λίγκα, είναι πως δεν έχει αποβληθεί ποτέ στην καριέρα του με 5 φάουλ από παιχνίδι του ΝΒΑ.

Ο Chamberlain που έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου του 1999 αποτέλεσε ίσως μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνος του στο μπάσκετ. Ήταν για τους περισσότερους ο πρώτος που έδειξε το δρόμο στους υπόλοιπους αστέρες του ΝΒΑ. Ένας “θρύλος” τόσο για τους Philadelphia 76ers, όσο και για τους Los Angeles Lakers. Η 28η Μαρτίου που παίζει το τελευταίο του παιχνίδι στην regular season αποτελεί όπως γίνεται σε όλους αντιληπτό κομβική ημερομηνία για το παγκόσμιο μπάσκετ, ακόμα και αν ο Wilt Chamberlain δεν κατάφερε να προσφέρει τόσο μεγάλο θέαμα όπως είχε συνηθίσει.