«Give it to Wilt! Give it to Wilt!»

Στις 2 Μαρτίου 1962, ο Wilt Chamberlain που σαν σήμερα το 1939 ήρθε στον κόσμο– πραγματοποιεί την κορυφαία ατομική εμφάνιση από καταβολάς ΝΒΑ, αφού τελειώνει τον αγώνα κόντρα στους New York Knicks με 100 ολόκληρους πόντους (και 25 ριμπάουντ)!
Ταυτόχρονα όμως, πρόκειται για μια από τις πιο σουρεαλιστικές ιστορίες της λίγκας, με όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα να αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την αξία του κατορθώματος του Wilt the Stilt.

 

 

 

Ο βασικός center των Knicks είχε μεθύσει το περασμένο βράδυ και αδυνατούσε να αγωνιστεί

 

Όσο ‘90ς και αν ακούγεται, συνέβη όντως.
Ο Phil Jordon, που εκείνη τη χρονιά μετρούσε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά βραδιά, ήταν ένας έμπειρος και υψηλόσωμος center, που θα μπορούσε να περιορίσει κάπως το κτήνος του Wilt.

Τα καμώματά του το περασμένο βράδυ όμως, άφησαν την ομάδα με ένα μόλις διαθέσιμο «ψηλό», κάτι που απλοποίησε αρκετά το έργο του Chamberlain.

Δυστυχώς, ο Jordon πέθανε 3 χρόνια αργότερα, μόλις στα 31 του χρόνια, από πνιγμό κάνοντας rafting.
Είχε αποσυρθεί από την λίγκα 2 χρόνια πριν, στα 29 του.

 

Για πρώτη φορά έβαλε τις βολές του

 

Ο παίκτης των Philadelphia Warriors (και μετέπειτα των Los Angeles Lakers) είναι ένας από τους χειρότερους σουτέρ ελεύθερων βολών στην ιστορία (51%).
Ωστόσο, εκείνη την ημέρα, όλα πήγαν κατ΄ ευχήν για τον Wilt, αφού ευστόχησε στις 28 από τις 32 ολόκληρες προσπάθειές του από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (87.5%).

Οι Knicks σκέφτηκαν πως ο καλύτερος τρόπος να κατευνάσουν τις ορμές του και την τάση των συμπαικτών του να του δίνουν τη μπάλα συνεχώς παρά τα double και τα triple teams (21 επιθέσεις στην 4η περίοδο) ήταν το φάουλ -και δίκαια.

Αλλά η ιστορία έχει πλέον άλλη άποψη…

 

 

 

Τα 8 νέα παγκόσμια ρεκόρ

 

Ο Chamberlain ίσως είναι ο μεγαλύτερος διαχρονικά recordman των σπορ των ΗΠΑ, με πολλές από τις επιδόσεις του να μην έχουν ξεπεραστεί ακόμα και 50 χρόνια μετά.

Εκείνη τη μέρα όμως, το παράκανε!

Συνολικά, έθεσε 8 νέα παγκόσμια ρεκόρ τα οποία ήταν τα εξής:

Τα περισσότερα FG σε έναν αγώνα/36
Τα περισσότερα FG σε ένα ημίχρονο/22
Τα περισσότερα FG attempts σε έναν αγώνα/63
Τα περισσότερα FG attempts σε ένα ημίχρονο/37
Τα περισσότερα FG attempts σε μια περίοδο/21
Οι περισσότερες εύστοχες βολές σε έναν αγώνα/28
Οι περισσότεροι πόντοι σε ένα ημίχρονο/59
Οι περισσότεροι πόντοι σε έναν αγώνα/100

Μέχρι και σήμερα, κρατάει με χαρακτηριστική άνεση τα ηνία κάθε ενός εξ αυτών.

 

Η περίφημη φωτογραφία ήταν ελληνική

 

Ο Paul Vathis, φωτορεπόρτερ της Associated Press και γόνος ενός ζευγαριού Ελλήνων μεταναστών, κανονικά δε δούλευε εκείνη την ημέρα, αλλά μαζί με τον γιο του αποφάσισαν να δουν το εν λόγω παιχνίδι ως φίλαθλοι.

Ωστόσο, όταν μετά το τέλος του πέρασαν μια βόλτα από τα αποδυτήρια των Warriors, ο Ηarvey Pollock, στατιστικολόγος της ομάδας, αναγνώρισε αμέσως τον βραβευμένο με Pulitzer φωτογράφο, και τον κάλεσε να αποθανατίσει τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Pollock έγραψε στα γρήγορα κάτι σε ένα μικρό χαρτί, το έδωσε στον Chamberlain και έκανε νόημα στον Vathis.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε εντελώς τυχαία η πιο κυριαρχική φωτογραφία όλων των εποχών στον παγκόσμιο αθλητισμό!