Μόλις πριν από λίγες ώρες, οι Blazers -χωρίς να προσφέρουν κάτι άμεσα σημαντικό- απέκτησαν τον Jerami Grant από τους Detroit Pistons, έναν παίκτη που, πέραν των όποιων ικανοτήτων του, ήταν στόχος πολλών contending ομάδων -κάτι που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την προσθήκη του στο Portland.

Έμπειρος contender

Αν και στην καλύτερη περίπτωση για να αναδειχθεί και ο ίδιος και η ομάδα του θα πρέπει να είναι ο 3ος-4ος καλύτερος παίκτης της και δεν είναι τόσο θετικό που ο σχεδιασμός της νέας σεζόν ξεκινάει μ’ αυτόν, ο Grant είναι ένας πολύ έμπειρος τύπος σε καταστάσεις contending.

Μη ξεχνάμε ότι η καλύτερη σεζόν των Denver Nuggets της εποχής Nikola Jokic έλαβε χώρα στη μοναδική του χρονιά στο Colorado αλλά και ότι αποτελούσε σταθερά σημαντικό γρανάζι φουρνιών των Oklahoma City Thunder των Russell Westbrook και Paul George.

Το ερώτημα φυσικά είναι αν θέλει περισσότερο να κερδίσει ή να αναδειχθεί, καθώς πριν από μερικά χρόνια είχε επιλέξει -με τα ίδια χρήματα- έναν ρόλο “σταρ” σε μια από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας…

Συνεχώς εξελίξιμος

Αν του έκανε κάπου καλό πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι αυτή η παρουσία στους νεανικούς και δίχως άμεσες φιλοδοξίες Pistons αυτό θα ήταν η ανάγκη για εξέλιξη, αφού η μετάβαση από “ρολίστας” σε “βασικό γρανάζι” απαιτεί φυσικά άμεση ανταπόκριση στα νέα καθήκοντα.

Ετσι, από ένα αθλητικό και δραστήριο στις off ball ασχολίες παιδί (corner 3, επιθετικά ριμπάουντ, cuts, άμυνα) εξελίχθηκε σε έναν καλό παίκτη με τη μπάλα στα χέρια, ικανό να γεννήσει το δικό του σουτ, να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να τη σκοράρει ως κύριος facilitator.

Σίγουρα, σε ένα σωματείο όπου η νίκη έμοιαζε με… ήττα δεν θα ήταν λογικό να ήταν ορεξάτος και στην άμυνα συνεχώς, αλλά θεωρώ πως αυτό είναι ένα κομμάτι που αναγκαστικά θα επανέλθει σε υψηλά στάνταρ εξαιτίας του πλούσιου σωματικού του πακέτου.

 

 

 

Draft

Όπως ήδη αναφέρθηκε, o Grant είναι ένας παίκτης που μπορεί να ακμάσει καλύτερα όταν δεν είναι ένας από τους δύο πρώτους κορυφαίους ατομικά του εκάστοτε οργανισμού του. Επομένως για να τον εκμεταλλευτούν περισσότερο, οι Blazers θα πρέπει να βρουν άμεσα νέες επιλογές για τον Damian Lillard. Και ίσως η ανταλλαγή του φετινού νούμερου 7 του Draft να ήταν μια καλή αρχή…

 

Οι Pistons κέρδισαν την αποχώρηση του Grant

Μπορεί να μην πήραν τίποτα το άμεσα σημαντικό για χάρη του, αλλά η αποχώρηση του Grant από την ομάδα και την πόλη αναμένεται να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για τους Pistons και το μέλλον τους.

Nεαροί σταρ

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν έχουν σημασία οι θέσεις αλλά ο τρόπος παιχνιδιού, και στην περίπτωση του Detroit o Grant έφραζε εν πολλοίς την εξέλιξη του Cade Cunningham έχοντας πολλές κατοχές και προσοχή στο πρόσωπό του.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, το νούμερο 1 του περσινού Draft δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση με τον -πλέον- παίκτη των Blazers, καθώς τόσο η μετριότητά τους μακριά από τη μπάλα όσο και η ανάγκη για μεγάλα ποσοτικά USG% αλληλοσυγκρουόταν διαρκώς. Και το front office του Detroit είχε μόνο μια επιλογή…

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός του Cunningham και του νεανικού κορμού που ήδη υπάρχει, υπάρχει και το νούμερο 5 στο φετινό Draft που θα απαιτεί καλλιέργεια.

 

 

 

Η… καλή αποδυνάμωση της Frontline

Αυτή τη στιγμή, με το εν λόγω trade ολοκληρωμένο και τους Marvin Bagley III/Luke Garza χωρίς συμβόλαιο, η ρακέτα των Pistons διαθέτει μόνο τον Isaiah Stewart και τον Kelly Olynyk -που με 24 εκ για 2 ακόμα χρονιά στο συμβόλαιό δε νομίζω πως θα παραμείνει για πολύ ακόμα κάτοικος Michigan

Ωστόσο, αφενός σε ένα Draft γεμάτο “ψηλούς” και αφετέρου η πιθανή παραμονή του Bagley με νέο συμβόλαιο δίνει την ευκαιρία στην ομάδα του Dwayne Casey να ενισχυθεί άμεσα από την αρχή σχεδόν στη Frontline της.

Και η απουσία ενός παίκτη που λάμβανε 30+ λεπτά συμμετοχής, 17 επιθέσεις και 26% USG ανά βραδιά είναι το απόλυτο κέρδος για την επόμενη ημέρα…

Ανταλλάγματα

Το Detroit, εκτός από ένα πικ 1ου γύρου για το 2025 που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντικό, δεν πήρε τίποτα άλλο από τους Blazers για να παραχωρήσει τον καλύτερο, θεωρητικά τουλάχιστον, παίκτη του.

Ωστόσο, τι θα μπορούσε να πάρει από τους Blazers;
Ακόμα και τον Hart να έβαζε στο πακέτο, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να τον συνδυάσει ποιοτικά με μια γεμάτη νεανική μηχανή στα φτερά αλλά και με τον Cunningham (ή και τον Ivey, αν αποκτηθεί) εξαιτίας του μετρίου range του.

Αν ήθελε ΚΑΙ παίκτη για τον Grant, πιθανότατα δεν θα κατέληγε στο Portland