Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 2018 όταν οι Νιού Γιόρκ Νίκς υποδέχονταν στο Maddison Square Garden τους Μιλγουόκι Μπάκς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Λετονός σταρ των Νίκς, Κρίσταπς Πορζίνγκις διανύει την τρίτη του χρονιά στην λίγκα και έχει επιλεχθεί για πρώτη φορά να συμμετάσχει στο All Star Game του Λός Άντζελες που απέχει 12 ημέρες (18 Φεβρουαρίου).

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Λετονός φόργουορντ παίρνει ένα flair screen και καρφώνει μπροστά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για το προσπέρασμα των Νίκς με 30-31. Όμως, προσγειώνεται άτσαλα στο παρκέ και αμέσως σφαδάζοντας πιάνει το αριστερό του γόνατο. Ήταν το άδοξο τέλος της σεζόν για τον “unicorn”, μίας σεζόν οπού είχε γίνει All Star (παρότι δεν έπαιξε) και πετύχαινε 22,7 πόντους ανά παιχνίδι (έπαιξε σε 48 ματς).

Έχοντας υποστεί ρήξη χιαστού ο Κρίσταπς περνάει την πόρτα του χειρουργείου στις 13 Φεβρουαρίου του 2018. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο γιατρός που εγχείρησε τον Λετονό, Ντέιβιντ Άλτσεκ δηλώνει πώς η αποθεραπεία του Πορζίνγκις πάει καλύτερα του αναμενόμενου ενώ ο ίδιος ο παίκτης βρίσκεται στην Μαδρίτη όπου υπάρχει ένα εξαιρετικό κέντρο αποθεραπείας με απίστευτο εξοπλισμό.

Στις 15 Οκτωβρίου του 2018 οι προσπάθειες των Νίκς να φτάσουν σε συμφωνία με τον Πορζίνγκις για ανανέωση του ρούκι συμβολαίου του πέφτουν στο κενό και η προθεσμία λήγει. Ο Πορζίνγκις πρόκειται να μείνει ελεύθερος χωρίς περιορισμούς το 2019. Όταν έρθει η Offseason του 2019, μπορεί να υπογράψει μια προσφορά που να του επιτρέπει να παίξει μία σεζόν και τότε να μείνει ελεύθερος στην Offseason του 2020. Θα μπορούσε επίσης να υπογράψει συμφωνία με οποιαδήποτε ομάδα θέλει όσο είναι ελεύθερος με περιορισμούς αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Νίκς καθώς αν επιθυμούν μπορούν να ισοφαρίσουν την προσφορά και να τον κρατήσουν στη Νέα Υόρκη.

Στα μέσα Δεκεμβρίου και ενώ έχουμε φτάσει αισίως στους δέκα μήνες απουσίας από τα παρκέ, οι Νίκς ενημερώνουν ότι: “Ο Πορζίνγκις έχει εξαιρετική πρόοδο στην αποθεραπεία του και η κατάσταση του θα επανεκτιμηθεί τον Φεβρουάριο του 2019.”

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου του 2019 μετά από μία συνάντηση με τους ανθρώπους της ομάδας ο Λετονός άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να φύγει από την Νέα Υόρκη. Οι Νίκς στέλνουν τους Πορζίνγκις, Μπούρκ, Λί και Χάρνταγουει Τζούνιορ στο Ντάλας και αποκομίζουν τους ΝτεΆντρε Τζόρνταν, Ουέσλει Μάθιους, Ντένις Σμίθ Τζούνιορ και δύο μελλοντικά Draft picks.

Οι Μάβερικς δεν τον πίεσαν να επιστρέψει στα παρκέ την σεζόν 2019-2020 καθώς ήθελαν να τον έχουν υγιή την σεζόν που έρχεται (2019-2020).

Στις 12 Ιουλίου του 2019 ο Κρίσταπς Πορζίνγκις υπογράφει 5ετές μάξ συμβόλαιο με απολαβές 158$ εκατομμύρια.

Ο Πορζίνγκις δεν αγωνίστηκε στο πρώτο παιχνίδι της Preseason των Μάβερικς (ήττα με 104-119 από τους Θάντερ), αφού τόσο αυτός όσο και ο Λούκα Ντόντσιτς ξεκουράστηκαν με την προοπτική να αγωνιστούν στον αγώνα με τους Πίστονς στις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

“Προσπάθησα να κάνω νέα διαπραγμάτευση και να παίξω και στα δύο παιχνίδια, αλλά στο τέλος μου είπαν να ξεκουραστώ και να πάρω μέρος στο επόμενο παιχνίδι. Σε σκάλα από το 1 μέχρι το 10, ο ενθουσιασμός μου βρίσκεται στο 15. Δε μπορώ να περιμένω. Οι μέρες των αγώνων είναι ξεχωριστές μέρες. Είναι περίεργο να κάθεσαι εκτός σε ένα παιχνίδι και δεν ήθελα να το κάνω, αλλά είμαι ενθουσιασμένος πλέον για το επόμενο παιχνίδι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πορζίνγκις.

Έκανε υπομονή 20 μήνες δεν θα μπορούσε να κάνει υπομονή άλλη μία μέρα;