Η μπασκετική ιστορία έχει γράψει στις σελίδες μία… μη πράξη. Όπως αυτή του Κλίφτον «Ποπ» Χέρινγκ, προπονητή που «έκοψε» τον Μάικλ Τζόρνταν στο γυμνάσιο. Βεβαίως, η «βίβλος» του μπάσκετμπολ έχει μέσα της σε πιο περίοπτη θέση τον κόουτς που ανέδειξε τον «Air» στο πανεπιστήμιο Νορθ Καρολάινα. Μονάχα που από τα ξημερώματα της Κυριακής (8/2), ο Ντιν Σμιθ πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας. Ο Αμερικανός τεχνικός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και τα 5 παιδιά του. Ο Σμιθ, που υπήρξε προπονητής των «TarHeels» από το 1961 ως το 1997, οδήγησε το πανεπιστήμιο σε 2 τίτλους (1982-με νικητήριο καλάθι του Τζόρνταν και 1993) και 11 φάιναλ-φορ, με συνολικό ρεκόρ 879-254. Και από το 2010 αντιμετώπιζε μία ασθένεια η οποία του προκαλούσε απώλεια μνήμης«Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις σκέψεις και προσευχές και εκτιμούμε τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή μας», ανέφερε η οικογένειά του σε γραπτή δήλωση.

Το Νορθ Καρολάινα ανακοίνωσε επισήμως την απώλεια του Ντιν Σμιθ και ο νυν κόουτς του πανεπιστημίου, Ρόι Ουίλιαμς, που διετέλεσε ασίσταντ του στους «TarHeels», επισήμανε ότι «χάσαμε έναν από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές του κολεγιακού μπάσκετμπολ, σχετικά με τον τρόπο που ”έτρεξε” το πρόγραμμά μας. Θρηνούμε την απώλεια ενός ανθρώπου με αξιοπρέπεια, που έκανε τόσα πολλά εντός κι εκτός γηπέδου. Έθεσε νέα όρια για την αφοσίωση σε κάθε παίκτη και όχι μόνο για τους αγώνες που νίκησε ή έχασε». Καταλήγοντας ότι «ο κόουτς Σμιθ ήταν ο καλύτερος προπονητής στον πάγκο και ο κορυφαίος άνθρωπος μακριά από το παρκέ. Ο τρόπος που έδειχνε ότι νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του είναι η κληρονομιά για την οποία θα τον θυμόμαστε πάντα. Ήταν μέντορας για τόσους πολλούς ανθρώπους. Ήταν και δικός μου δάσκαλος και μοιράστηκε μαζί μου την γνώση του». Εκτός από τον Μάικλ Τζόρνταν, ο Ντιν Σμιθ κοουτσάρισε και τους επίσης Hall Of Famers Τζέιμς Ουόρθι, Μπομπ ΜακΑντού και Μπίλι Κάνινγχαμ, κατέκτησε 13 τίτλους στην περιφέρεια Atlantic Coast και ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της «χρυσής» Ολυμπιακής ομάδας των Η.Π.Α. το 1976.

Ο Μάικλ Τζόρνταν μοιράστηκε τις σκέψεις του για τον προπονητή του στο πανεπιστήμιο, με μία γραπτή δήλωση που ανέφερε: «Εκτός των γονιών μου, κανείς άλλος δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη ζωή μου, όσο ο κόουτς Ντιν Σμιθ. Ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής για μένα. Ήταν ο μέντορας, ο δάσκαλος και ο δεύτερος πατέρας μου. Ήταν πάντα εκεί για μένα, όποτε τον χρειαζόμουν και γι’ αυτό τον αγαπούσα τόσο πολύ. Μου έμαθε το μπάσκετμπολ και γενικότερα πράγματα για τη ζωή. Η καρδιά μου είναι μαζί με τη Λίνεα (σ.σ.: σύζυγός του του Σμιθ) και τα 5 παιδιά τους. Χάσαμε έναν σπουδαίο άνδρα, που είχε μεγάλη επιρροή στους παίκτες, τους συνεργάτες του και φυσικά και ολόκληρη την οικογένεια του Νορθ Καρολάινα».