“Για να πετύχεις σπουδαία πράγματα στην καριέρα σου χρειάζεσαι πειθαρχία, αλλά για να αποφασίσεις πότε να αποσυρθείς χρειάζονται κότσια”. Τάδε έφη Bobby Knight. Ο θρύλος του NCAA αποτύπωσε με αυτή του τη φράση τη μεγαλύτερη αλήθεια, ήτοι την αναγνώριση της κατάστασης στην οποία κάθε προπονητής (ή παίκτης) πρέπει να αποσυρθεί προκειμένου να μην αρχίσει να φθείρεται το όνομά του.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τζιμ Καλχούν έχει κότσια. Γιατί πειθαρχία είναι σίγουρο ότι είχε. Ο προπονητής των Connecticut Huskies θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ την απόσυρσή του από την προπονητική βάζοντας τέλος σε μία λαμπρή καριέρα που κράτησε 40 χρόνια και τον μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ.

Ο 70χρονος προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του ως χεντ κόουτς σε κολεγιακό επίπεδο το 1972 όντας στον πάγκο του Northeastern, το οποίο προπόνησε για 14 χρόνια, μέχρι να μετακομίσει στους αγαπημένους του Huskies του Connecticut.

Εκεί εργάστηκε για 26 χρόνια γράφοντας ιστορία με τους Huskies αφού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα NCAA, με πιο πρόσφατο αυτό του 2011 απέναντι στους Butler Bulldogs (53-41). Μάλιστα αυτή του η διάκριση τον έχρισε ως… τον γηραιότερο προπονητή που έφτασε στην κορυφή του κολεγιακού μπάσκετ δίνοντάς του έναν ακόμα άτυπο τίτλο.

Όντας στον πάγκο τον Huskies πέρα από τρία πρωταθλήματα (1999, 2004, 2011) ο Calhoun πέτυχε 618 νίκες και, μόλις, 233 ήττες έχοντας το εκπληκτικό ποσοστό νικών του 72.6%.

Το συμβόλαιό του έληγε σε δύο χρόνια, αλλά ίσως η αποβολή των Huskies από το προσεχές πρωτάθλημα του NCAA λόγω χαμηλού ακαδημαϊκού επιπέδου των παικτών της ομάδας μπάσκετ τού έδωσαν ένα λόγο παραπάνω προκειμένου να βάλει τέλος σε μία τεράστια καριέρα που τον μετέτρεψε σε πραγματικό θρύλο του κολεγιακού αθλητισμού.

Αυτά τα 26 χρόνια που βρέθηκε στον πάγκο του Connecticut, πολλοί ήταν οι παίκτες που γαλουχήθηκαν και έμαθαν τα βασικά του αθλήματος αγωνιζόμενοι υπό τις οδηγίες του. Μερικοί εξ αυτών είναι οι: Reggie Lewis, Ray Allen, Rip Hamilton, Khalid El-Amin, Caron Butler, Emeka Okafor, Ben Gordon, Charlie Villanueva, Hilton Armstrong, Rudy Gay, A.J. Price, Hasheem Thabeet και Kemba Walker.