Του Γιάννη Κριτσωτάκη
27/02/2012 (19:36)

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε παίχτηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ γύρω στα 160 παιχνίδια στον υπέροχο αστερισμό του NCAA. Άλλα με μεγάλο ενδιαφέρον και άλλα πλήρως αδιάφορα. Στις μικρές (σε αριθμό ομάδων) περιφέρειες η κανονική περίοδος έλαβε τέλος και οι ομάδες ετοιμάζονται για τα περιφερειακά τουρνουά/πρωταθλήματα, που θα στείλουν τους νικητές τους κατευθείαν στο τελικό τουρνουά.

Από την άλλη, στις περιφέρειες με τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου έχουν μείνει δυο με τρια παιχνίδια ακόμα και η αγωνία κορυφώνεται. Τα παιχνίδια αυτά είναι ζωής ή θανάτου και το καταλαβαίνουν όλοι οι συντελεστές τους. Παίκτες, προπονητικά τιμ, διαιτητές, δημοσιογράφοι και φυσικά ο φίλαθλος κόσμος.

Στο σημερινό κομμάτι θα σας ενημερώσουμε για άλλη μια παράμετρο της κανονικής περιόδου στο κολλεγιακό μπασκετ, που κρίναμε σκόπιμο ότι θα ήταν καλύτερο να ακολουθήσει από το να μπει στο αρχικό αφιέρωμα. Αναφερόμαστε φυσικά στην κατάταξη όλων των ομάδων από τo NABC (National Association of Basketball Coaches) με χορηγούς επικοινωνίας τo ESPN και τη USA Today (στην Αμερική αναφέρεται ως power rankings) συνολικά και όχι σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

Αυτή η κατάταξη αναφέρεται στα 25 δυνατότερα πανεπιστήμια και ανανεώνεται κάθε Δευτέρα. Τα αποτελέσματα κάθέ εβδομάδας είναι προϊόν ψηφοφορίας των περίπου 5.000 προπονητών που ανήκουν στην ένωση προπονητών. Όταν, λοιπόν, δείτε ένα αριθμό δίπλα στο όνομα μιας κολλεγιακής ομάδας μπάσκετ θα γνωρίζετε τι σημαίνει.

Πάμε να δούμε πως τα πήγαν οι πρώτες 25 ομάδες που αγωνίζονταν το διήμερο που μας πέρασε….

(1) Κεντάκι – Βαντερμπιλτ: 83-74 (ημ. 36-37)

Η καλύτερη ομάδα στο NCAA, το πανεπιστήμιο του Κεντάκι, κέρδισε για 20η συνεχόμενη φορά και έδειξε ότι ακόμα και όταν δεν βρίσκεται στο καλύτερο βράδυ, η ποιότητά της είναι τόσο μεγάλη που είναι σχεδόν αδύντατο να σταματηθεί.  Για ένα ακόμα βράδυ, έλαμψε το άστρο του επόμενου μεγάλου ψηλού του ΝΒΑ, Άντονι Ντέιβις.

Ο πολυτάλαντος ψηλός είχε 28 πόντους, 11 ριμπάουντ, 6 κοψίματα και 2 κλεψίματα, ευστοχώντας στα 10 από τα 11 σουτ που επιχείρησε.  Συμπαραστάτης του, ο Μαρκίς Τιγκ (αδερφός του Τζεφ, άσσου των Ατλάντα Χοκς) ο οποίος τελείωσε την αναμέτρηση με 16 πόντους και 6 ασίστ. Οι ηττημένοι μπορούν να νιώθουν καλά με τους εαυτούς τους αφού έμειναν στη διεκδήκηση της νίκης μέχρι το τέλος και δυσκόλεψαν πολύ τις “Αγριόγατες”.

Κορυφαίοι των Βαντερμπιλτ Κόμοντόρς ήταν ο Τζέφερι Τέιλορ (19π., 9ρ.) και ο Τζον Τζένκινς (18π.). Να σημειωθεί εδώ ότι με αυτή τους την εμφάνιση, οι ηττημένοι, έκαναν ένα ακόμα βήμα για τη κατάληψη μιας προσκλησης για τη “τρέλα” του Μαρτίου.

Σημ. Το Κεντάκι έχει 51 συνεχής νίκες εντός έδρας!

Κονέκτικατ – (2) Σίρακιους: 69-71 (ημ. 29-43)

Ενώ οι κάτοχοι του περσινού τροπαίου, Κονέκτικατ Χάσκις, πασχίζουν να πάρουν μια πρόσκληση για να μπορέσουν να υπερασπιστούν το τίτλο τους, οι Πορτοκαλί του Σίρακιους είναι σε τρομερή κατάσταση και από πολλούς ειδικούς υπάρχει η άποψη ότι θα έπρεπε να είναι το νούμερο 1 στην κατάταξη αντί του άπειρου -πλην όμως πάρα πολύ ταλαντούχου- Κεντάκι.

Το παιχνίδι ήταν απολαυστικό. Από τη μια βλέπαμε μια σοβαρή ομάδα με αρχές που ήξερε ακριβώς τι ήθελε (κι πως να το πάρει) πάνω στο παρκέ και από την άλλη μια νεανική ομάδα που ψάχνεται ακόμα να βρει την ταυτότητά της. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο θρυλικός προπονητής των Χάσκις, Τζιμ Καλχούν, αποχώρησε (χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα επιστροφής) λόγω σοβαρότατου προβλήματος στη μέση και στη θέση του έχει καθήσει ο  βοηθός του, Τζορτζ Μλέινι, τότε καταλαβαίνουμε ότι μόνο απλά δεν είναι τα πράγματα για τους εν δυνάμει πρωταθλητές.

Στο παιχνίδι, το “Κιους” είχε το πάνω χέρι για τη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού παίζοντας μια αριστουργηματική άμυνα ζώνης 2-3 μπλοκάροντας κάθε πρόσπάθεια επιθετικού συστήματος των γηπεδούχων. Με κορυφαίο τον ηγέτη τους, Κρις Τζοζεφ (21π. 7ρ. 2κλ. 3τρ.), πήραν διαφορά ασφαλείας  (έως και 17π.).

Στα μέσα του Β’ μέρους οι γηπεδούχοι άρχισαν να ξυπνάνε και μέσα από μια πολύ επιθετική άμυνα βρήκαν αυτοπεποίθηση που μεταφράστηκε σε ένα επί μέρους σκορ 34-17 όταν και ισοφάρισε με άλεϋ-ουπ ο Αντρέ Ντράμοντ (17π. 14ρ. 3κ.), ο οποίος μαζί με τον Τζέρεμι Λαμ (19π. 7ρ. 2ασ. 2κλ.) και τον Ράιαν Μπόουτράιτ (14π. 6ασ. 2ρ.) αποτέλεσαν του καταλύτες για την επιστροφή του “UCONN” στη διεκδίκηση της νίκης.

Το σκορ ήταν ισόπαλο (69-69) 46” πριν τη λήξη και η κατοχή άνηκε στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι βιάστηκαν να εκδηλώσουν επίθεση με τον Σι Τζέι Φαιρ (6π. 7ρ. 3κ. 1κ.)  και αυτός αστόχησε. Για καλή του τύχη όμως, στο ζωγραφιστό είχε τέλεια θέση ο Βραζιλιάνος Σέντερ, Φαμπ Μέλο (11π. 9ρ. 3ασ. 3κοψ. ), ο οποίος με φόλοου κάρφωμα έγραψε το τελικό 69-71.

Στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού οι Χάσκις (Ρ. Σμιθ) δέχθηκαν ένα μεγαλοπρεπές στοπ από τον παρολίγο μοιραίο Φαιρ που με αυτή του την άμυνα σίγουρα εξιλεώθηκε.

Σημ.: Αυτή ήταν η ένατη συνεχόμενη νίκη εντός Big East για το Σίρακιους. Επίσης,  δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι με αυτή τη νίκη ο προπονητής τους, Τζιμ Μπόχαϊμ, έφτασε τις 400 περιφερειακές νίκες στη Big East, περισσότερες από κάθε άλλο στην ιστορία.

Ο Τζιμ Καλχούν, μιλώντας στα μίντια ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί σε εγχείρηση σήμερα (Δευτέρα) με στόχο να μπορέσει να κάτσει στο πάγκο της αγαπημένης του ομάδας στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιούδου απέναντι στο Πιτσμπουργκ. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του η ομάδα έχει ρεκόρ 3-4.

(5) Κάνσας – (3) Μιζούρι: 87-86 (παρ) (ημ. 44-32)

Το σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς για τη περιφέρεια της Big 12. Μια αντιπαλότητα 105 ολόκληρων χρόνων έφτασε στο τέλος της αφού την επόμενη χρόνια το “Mizzou” μεταφερεται στη περιφέρεια της SEC και οι παραδοσιακές διπλές μονομαχίες των δύο κολλεγίων, κάθε χρόνο, έφτασαν στο τέλος τους. Παρακαλάμε τους θεούς του μπάσκετ να μας δώσουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε άλλη μια μάχη των δυο προγραμμάτων στο περιφεριακό τουρνουά την επόμενη εβδομάδα γιατί το χθεσινό παιχνίδι σίγουρα είναι ήδη “All Time Classic“! Ένα από τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ισορροπημένο με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν χτυπήματα. Το πάθος ήταν διάχυτο και οι ομάδες έμοιαζαν σα να έπαιζαν στο τελικό του Final Four της δευτέρας Απριλίου. Οι Tigers από το Μιζούρι κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ τα τελευταία λεπτά του α’ μέρους έχοντας καταπληχτικά ποσοστά έξω από τη γραμμή των 6.30 μέτρων (απόσταση τριπόντου στο NCAA) και παίζοντας αποκλειστικά μια πολύ πειθαρχημένη άμυνα ματς-απ ζώνης. Κύριος λόγος που ο Φράνκ Χιθ, χεντ κόουτς του Μιζούρι, επέλεξε αυτή τη στρατηγική είναι μάλλον το γεγονός ότι δεν διαθέτει αρκετούς αξιόλογους παίχτες στη ρακέτα και για αυτό σχεδόν σε όλο το παιχνίδι αγωνιζόταν με 4 γκαρντ και ένα ελαφρύ τεσσάρι.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξαν πολλά και οι Τίγρεις συνέχισαν να απομακρύνονται στο σκορ με αιχμές του δόρατος τους εξαιρετικούς τεταρτοετείς Μάρκους Ντενμον (28π., 5ρ. 2κλ. 6τρ.) και τον πολύ “οικονομικό” Ρικάρντο Ράτλιφ (22π. 12ρ. σε 27λ.). Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 19 πόντους (58-39).

Όλα έδειχναν ότι μια τέτοια πλούσια ιστορία περιφερειακών αναμετρήσεων θα τελείωνε με μια ισοπεδωτική εκτός έδρας νίκη για τους κίτρινους μέσα στο σπίτι των μισητών αντιπάλων τους. Αλλά ο γκάρντ των γερακιών του Κάνσας, Ταϊσόν Τέιλορ (24π. 5ρ. 4ασ. 3τρ.), είχε διαφορετική γνώμη… Ο δαιμόνιος σκόρερ των γηπεδούχων πέτυχε 3 συνεχόμενα τρίποντα και πρωτοστάτησε στην μεγαλειώδη ανατροπή!

Μαζί του φυσικά και ο καλύτερος παίχτης της ομάδας, Τόμας Ρομπινσον (28π. 12ρ.), ο οποίος πέτυχε κάποια πολύ μεγάλα καλάθια στο τέλος υπογράφοντας τη νίκη του Κάνσας. (Ο Ρόμπινσον θεωρείται πολύ δυνατός υποψήφιος για παίκτης της χρονιάς μαζί με τον Άντονι Ντέιβις του Κεντάκι).

Το Κανσας πλέον προηγείται στη βαθμολογία της Big 12 και σχεδόν εξασφάλισε την πρώτη θέση αφού χρειάζεται μια νίκη στα εναπομείναντα δυο παιχνίδια του την ερχόμενη βδομάδα.

Σημ.: Η ανατροπή που κατάφερε να πετύχει το Κάνσας από το -19, αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Κολλεγίου.

(4) Ντιουκ – Βιρτζίνια Τεκ: 70-65 (παρ)  (ημ. 26-24)

Οι πρωταθλητές του 2010 πέτυχαν την 6 συνεχόμενη νίκη τους και παρά την μεγάλη κούραση από τα πολλά παιχνίδια των τελευταίων ημερών (4 αγώνες σε 9 μέρες), κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι από τη δύσκολη δοκιμασία που τους υπέβαλε το Βιρτζίνια Τεκ. Πρωταγωνιστές για τους Ντιουκ Μλου Ντέβιλς ήταν, για άλλη μια φορά, ο πρωτοετής Όστιν Ρίβερς (γιος του Ντοκ Ρίβερς, κόουτς των Σέλτικς) και ο τριτοετής Σεθ Κάρυ (γιος του Ντελ Kάρυ, απόφοιτου του Βιρτζίνια Τεκ και παλαίμαχου του ΝΒΑ, αδερφός του Στεφ, γκαρντ των Ουόριορς) που σημείωσαν 23 και 19 πόντους αντίστοιχα.

Καθοριστική ήταν και η παρουσία του Μάιλς Πλάμλι ο οποίος κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια με 15 ριμπάουντ και δυο ευστοχες βολές 9.4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της παράτασης. Από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Καντάριαν Ρέινς, Ντορένζο Χάντσον και Έρικ Γκριν όλοι με 16 πόντους.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο “Κόουτς Κ” (Μάικ Κριζέφσκι, προπονητής του Ντιουκ αλλά και της εθνικής Η.Π.Α.) τόνισε χαρακτηριστικά: “Παρότι το ντεπόζιτο μας ήταν σχεδόν άδειο τα καταφέραμε. Αυτή η ομάδα έχει πραγματική θέληση για τη νίκη. Μπορεί, όπως όλες οι ομάδες άλλωστε, κάποιες φορές να μην αποδίδουμε τα αναμενόμενα αλλά πάντα η θέληση μας για τη νίκη εμφανίζεται και τα καταφέρνουμε”.

Σημ.: Το Βιρτζίνια Τεκ έχασε τεράστια ευκαιρία να κερδίσει το παιχνίδι καθώς αστόχησε σε δύο σουτ υπο καλές προϋποθέσεις στα τελευταία 3 δευτερόλεπτα.

(6) Μισιγκαν Στέιτ – Νεμπράσκα: 62-34 (ημ. 36-37)

Άνετη νική για τους Σπαρτιάτες του Μίσιγκαν Στέιτ που έκαναν ένα ακόμα βήμα με απώτερο σκοπό τη πρωτιά στη περιφέρεια της Big 10. Απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο ηγέτης της ομάδας από την αρχή της σεζόν, Ντρέιμοντ Γκριν, ο οποίος κατάφερε ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Ο τελειόφοιτος φόρουορντ έφτασε τα 1000 ριμπάουντ στη κολλεγιακή του καριέρα και έκανε κάτι που το έχουν καταφέρει μόνο άλλοι τρεις άνθρωποι στην μακρά ιστορία του πανεπιστημίου του Μισιγκαν Στέιτ  (Γκρεγκ Κέλσερ, Τζόνι Γκριν και Αντόνιο Σμιθ).

Ο Γκριν τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 1 μπλοκ. Από τους αδύναμους φιλοξενούμενος ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Μπράντον Γιούμπελ με 13 πόντους.

Σημ.:  Μόνο οι παραπάνω δύο παίκτες κατάφεραν να σημειώσουν διψήφιο αριθμό πόντων.

Βιρτζίνια – (7) Νορθ Καρολάινα: 51-54 (ημ. 36-37)

Οι Νορθ Καρολάινα Ταρ Χιλς ( 2η καλύτερη επίθεση του NCAA με μ.ο. 83π.) κατάφεραν να περάσουν αλώβητοι από τη καυτή έδρα των Βιρτζίνια Καβαλίερς (2η καλύτερη άμυνα με 52π. ανά παιχνίδι) και παραμένουν στο κυνήγι της πρώτης θέσης της ACC. Η ομάδα του σπουδαίου Ρόυ Ουίλιαμς έχει ακριβώς το ίδιο ρεκόρ με τον έτερο “γίγαντα” της περιφέρειας, Ντιουκ, και όπως φαίνεται θα λύσουν τις διαφορές τους στο τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου εκτός εδρας (3 Μαρτίου).

Κορυφαίοι για τους “γαλάζιους” της Καρολίνας ήταν οι δίδυμοι πύργοι τους, Τάιλερ Ζέλερ (20π. 6ρ.) και Τζον Χένσον (15π. 11ρ.) που έκαναν τη διαφορά σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Eιδικότερα ο πρώτος κάρφωσε εντυπωσιακά 13” πριν τη λήξη γράφοντας και έτσι το τελικό σκορ.

Για τους γηπεδούχους της Βιρτζίνια ξεχώρισαν ο Τζο Χάρις (12π. 5ρ. 3ασ. 3κοψ. 2τρ.), ο Τζοντέλ Έβανς (13π. 5ρ. 3ασ. 2κλ.) ενω ο Σάμι Ζεγκλίνσκι έκανε ένα καταπληκτικό 1ο ημίχρονο με 4/5 σουτ (συμπεριλαμβανομένου του μπάζερ μπίτερ από τα 10 μέτρα) και ένα τραγικό δεύτερο (0/7).

Σημ.: Οι πρώτοι σκόρερ των δυο ομάδων φέτος, Μάικ Σκοτ (17π. μ.ο.) και Χάρισον Μπαρνς (18π. μ.ο.), είχαν πολύ κακή απόδοση σουτάροντας συνολικά 6 στα 28 σουτ εντός παιδιάς!  

(8) Τζόρτζταουν – Βιλανόβα: 67-46 (ημ. 30-23)

Τα μπουλντόγκς του Τζόρτζταουν πέρασαν ένα ήσυχο απόγευμα ισοπεδώνοντας τις αγριόγατες από τη Βιλανόβα και έδειξαν ότι έχουν συνέλθει από τη δυνατή “σφαλιάρα” που δέχθηκαν από το μέτριο Σίτον Χολ τη προηγούμενη Τρίτη. Οι γηπεδούχοι ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού ανώτεροι κάτι που φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Οι ηττημένοι προσπάθησαν να επανέλθουν στη διεκδίκηση του παιχνιδιού στο τέλος του πρώτου μέρους με επιμέρους σκορ 14-5 αλλά δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν αυτή την απόδοση και στο δεύτερο.

Η ιδιαίτερη ιστορία του παιχνιδιού είχε να κάνει με τον πρωτοετή φόρουορντ, Όττο Πόρτερ, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως βασικός στη θέση του τιμωρημένου για πειθαρχικούς λόγους, Μαρκέλ Σταρκς. Στη πρώτη φάση του παιχνιδιού, λοιπόν, ο σεντερ της Βιλανόβα, Μορίς Σάτον, τον ξάπλωσε κάτω με μια αγκωνιά στο στόμα.

Εκεί, ο μικρός, χρειάστηκε να αποχωρίσει για να του γίνουν ράμματα στα χείλια ενώ ο δράστης του περιστατικού χρεώθηκε απλώς με αντιαθλητικό φάουλ. Μετά από λίγα λεπτά ο Πόρτερ επέστρεψε και πραγματοποίησε τη καλύτερη εμφάνιση του με τα χρώματα των Χόγιας τελειώνοντας το παιχνίδι με 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασσίστ.
“Ναι ήμουν πολύ παθιασμένος, όπως και οι συμπαίκτες μου που νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο διαβάσαν τη σκέψη μου” δήλώσε μετά το τέλος ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Αρκετά καλός ήταν και ο Τζέισον Κλάρκ (15π. 6ρ.) ο οποίος πρόσθεσε: “Οταν ξεκινάει το παιχνίδι με αυτό τον τρόπο, είμαστε μια οικογένεια εδώ, παίζουμε ο ένας για τον άλλο, οπότε αποκλείεται να αφήναμε κάτι τέτοιο να περάσει έτσι…”.

Από τους Ουάιλντκατς ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Ντομινίκ Τσικς (19π. 3ρ. 4κλ.), ενώ παρά την επιστροφή του ηγέτη της ομάδας, Μαλίκ Ουέινς, μετά από δυο εβδομάδες απουσιάς (διάστρεμα) ήταν απογοητευτικός (3π. 1/10 σουτ) και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να ξεφύγει από την αγωνιστική μιζέρια. Ο προπονητής του, Τζέι Ράιτ, δήλωσε μετά το ματς: “Του λείπει η έκρηξη. Είναι προφανές ότι δεν είναι 100% έτοιμος αλλά αυτή τη στιγμη τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ”.

Σημ.: Αυτή ήταν η 4η ήττα στη σειρά για το πανεπιστήμιο της Βιλανόβα που είχε αρκετές ατυχίες με τραυματισμούς βασικών παιχτών κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ένα παραδοσιακά καλό πρόγραμμα στην Big East  που διανύει, ίσως, μια από τις χειρότερες χρονιές τη σύγχρονης ιστορίας του.

Τενεσί Τεκ- (12) Μάρεϊ Στέιτ: 64-69 (ημ. 34-30)

Με την περιφέρεια της OVC (Ohio Valley Conference) ήδη στο τσεπάκι του, το κολλέγιο του Μάρεϊ Στέιτ θα μπορούσε να κατέβει χαλαρά στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου. Ομως οι Ρέισερς δεν παίζουν έτσι… Πάντως και οι Χρύσοι Αετοί του Τενεσί Τεκ αποδείχθηκαν πολύ σκληρά για να πεθάνουν, αφού μόλις 5 λεπτά πριν το τέλος προηγούνταν στο σκορ με 60-59.

Μετά οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν 6 συνεχόμενες βολές (είχαν 16/22 στο Β’ μέρος) και κατάφεραν να πάρουν μια μικρή διαφορά. Ο προπόνητης των ηττημένων, Στιβ Πέιν, αναφερόμενος στο παιχνίδι αλλά και στους αντιπάλους τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις όταν ο αντίπαλη ομάδα εκτελεί τόσες βολές» και συνέχισε “είναι μια φανταστική ομάδα! Καλά προπονημένοι, παίζουν έξυπνα και ομαδικά.

Ειναι εξαιρετικοι επιθετικά και παίζουν με μεγάλο πάθος και δύναμη”. Από τους νικητές, που είχαν επιθετικό πλουραλισμό, ξεχώρισε ο πλέι μέικερ Αϊζάια Κάναν (18π. 4ασ. 3ρ. 2κλ.) ενώ από τους γηπεδούχους ο εξαιρετικός πλάγιος, Κέβιν Μέρφυ ( 26π. 3ρ. 3ασ. 7τρ. (!!!)).
ενα λεπτό πριν το τέλος του παιχνιδιού οι γηπεδούχοι μείωσαν στον ένα πόντο (64-65)  αλλά το Τενεσί Τεκ δεν σκόραρε ξανά στο παιχνίδι.

(13) Μίσιγκαν – Περντιού: 61-75 (ημ. 28-32)

Όταν ζητήθηκε από τον Ράιν Σμιθ να κάνει μια δήλωση για την αποβολή του Κέλσι Μπάρλοου από την ομάδα τη προηγούμενη εβδομάδα εκείνος ήταν ευθύς και κατηγορηματικός “Προόσθεση μέσω αφαίρεσης”. Όπως φαίνεται είχε δίκιο αφού η ομάδα του έπαιξε το καλύτερο παιχνίδι της φέτος και κέρδισε μια, θεωρητικά καλύτερη πλευρά.

Οι Μποϊλερμέικερς εμφανίστηκαν πολύ σοβαροί περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τους σουτέρ των Γούλβερινς και βρίσκονταν στη θέση του οδηγού καθ’ όλη τη διάρκεια. Με αυτή τη νίκη, το Περντιού αυξησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες για μια πρόσκληση στον “Μεγάλο Χορό” που πλησιάζει.

Από τους νικητές, αυτός που ήταν συγκλονιστικός από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ο Τερόν Τζόνσον ο οποίος τελείωσε την αναμέτρηση με 22π. (9/12 σουτ) ενώ καθοριστικός ήταν στο τέλος και ο Ρόμπι Χάμελ (17π. 9ρ.) που σημείωσε 3 τρίποντα στα τελευταία λεπτά, όταν το Μίσιγκαν έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να πλησιάσει. Από τους ηττημένους δεν ξεχώρισε κανένας. Ούτε καν ο πρώτος σκόρερ του σχολείου, Τιμ Χάρνταουεϊ ο νεότερος, γιος του παλιού σούπερ σταρ των Ουόριορς και Χιτ.  

Σημ.: Η συγκεκριμένη ήττα ήταν η πρώτη εντός έδρας για τους Μίσιγκαν Γούλβερινς τη φετινή χρονιά, οι οποίοι είναι στη τρίτη θέση της Big 10 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να πιάσει το Οχάιο Στέιτ στη 2η.

(14) Μπέιλορ – Οκλαχόμα: 70-60 (ημ. 31-34)

Παρά τα τόσα μεγάλα κορμιά που έχουν στη σύνθεση τους οι Αρκούδες του Μπέιλορ αυτοί που έκαναν τη διαφορά αυτή τη φορά ήταν οι κοντοί! Οι Πιέρ Τζάκσον (18π. 3ρ. 2ασ. 2κλ.) και Μπρέιντι Χέσλιπ (16π)  πέτυχαν ο καθένας από 4 τέσσερα τρίποντα πρωτοστατώντας στην ανατροπή των γηπεδούχων στα μέσα του δευτερου ημιχρόνου. Οι νικητές, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρέγκιουλαρ σίζον, έχουν δείξει ότι πάσχουν από αστάθεια και δεν άλλαξε κάτι σε αυτό το παιχνίδι.

Στο πρώτο μέρος δεν πήγαν καλά και θα συμφωνήσει μαζί μας και ο κορυφαίος για τους νικητές Πιερ Τζάκσον “Είχαμε δυσκολία να εκδηλώσουμε σωστά τις επιθέσεις μας στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο βγήκαμε πιο συγκεντρωμένοι και εκτελέσαμε το σχέδιο μας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα”.

Σε παρόμοιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του προπονητή του, Σκοτ Ντρου: “Στο πρώτο μέρος είχαμε πρόβλημα επικοινωνίας και προσπάθειας καθώς χάσαμε πολλά ριμπάουντ. Τα είπαμε στα αποδυτήρια και όταν επιστρέψαμε στο παρκέ πήγαμε πάρα πολύ καλά. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσιάολογικα αυτή την εποχή, στα «αποφάγια του Φεβρουαρίου..”! Από τους Σούνερς της Οκλαχόμα μας έκανε πολύ καλή εντύπωση ο Στίβεν Πλέτζερ, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Σεντ Τζονς – (18) Νοτρ Νταμ: 61-58 (ημ. 31-25)

Η “Κόκκινη Καταιγίδα” του Σεντ Τζονς σόκαρε όλο τον κόσμο του Κολλεγιακού μπάσκετ μετά την επικράτηση της επί των “Μαχώμενων Ιρλανδών” του Νοτρ Νταμ, της πιο “καυτής” ομάδας στην Big East τον τελευταίο μήνα. Το Νοτρ Νταμ είχε 9 συνεχείς νίκες αλλά το πανεπιστήμιο που έχει συνηθήσει να βρίσκεται στον πάτο της περιφέρειας έκανε το θαύμα του!

Μετά από μια ντροπιαστική ήττα, πριν από περίπου δυο εβδομάδες, από το Σίτον Χολ με διαφορά 30 πόντων, αντί να απογοητευτεί, η ομάδα των πέντε βασικών πρωτοετών (!), έκανε τρεις απανωτές νίκες.

Από τη νεανική ομάδα του Σεντ Τζονς ξεχώρισαν οι παίχτες που λάμπουν όλη τη σεζόν, Μο Χάρκλες ( 22π. 9ρ. 2κλ. 2κ.) και Ντ’ Άντζελο Χάρισον (15π. 5ρ. 2ασ.). Από τη πλευρά τους, οι “Ιρλανδοί”, δεν μπήκαν ποτέ στο παιχνίδι αφού το μεγάλο τους ατού φέτος, το σουτ έξω από τη γραμμή του τριπόντου, τους πρόδωσε.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι φέτος το Νοτρ Νταμ σουτάρει με 36% ενώ στον συκγεκριμένο αγώνα σούταρε με το τραγικό 12% (4/31). Χαρακτηριστικά ο προπονητής των φαβορί, Μάικ Μπρέι, ανέφερε: “Νομίζω ότι η περιφερειακή τους άμυνα μας  ενόχλησε και μας κούρασε αρκετά”. Λόγω της κακής μέρας των σουτέρ τους, στο Β‘ μέρος, η ομάδα του Νοτρ Νταμ στράφηκε στους ψηλούς της και είχε αρκετή επιτυχία. Τζακ Κούλι (18π. 11ρ. 2κ.) και Σκοτ Μάρτιν (18π. 6ρ.) έκαναν καλά τη δουλειά τους αλλά δεν ήταν αρκετοί ώστε να ανατρέψουν τη κατάσταση.

Σημ.: Ο κόουτς των γηπεδούχων χρησιμοποίησε μόνο 6 παίκτες, από τους οποίους οι δυο (Χαρκλες, Χάρισον) είναι και σοβαροί υποψήφιοι για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μπασκετμπολίστα της περιφέρειας Big East.

(19) Ουίτσιτα Στέιτ – Ντρέικ: 81-58 (ημ. 36-25)

Ένα παιχνίδι-φιέστα για τους γηπεδούχους που γιόρτασαν τη πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στη περιφέρεια της MVC (Missouri Valley Conference) ξανά μετά από έξι χρόνια. Εκτός αυτού, οι Σοκερς πήραν εκδίκηση για τη μόνη ήττα που έχουν κάνει το 2012. Αυτή ήρθε στο σπίτι των Ντρέικ Μπούλντογκς στις 28 Γενάρη μετά από παράταση (93-86).

Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού η Ουίτσιτα Στέιτ δεν απειλήθηκε ποτέ. Από τους νικητές, πρώτος σκορερ ήταν ο Μπεν Σμίθ (18π, 4ρ.) τέλεια εναρμονισμένος με την άκρως πλουραλιστική επίθεση των Σόκερς που είχε 5 παίχτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Από την άλλη πλευρά, από το κολλέγιο του Ντρέικ ξεχώρισαν οι Μπεν Σίμονς (21π. 2ρ.) και Ρεϊβόντε Ράις (18π. 4ρ.)

(20) Λας Βέγκας (UNLV) – Αιρ Φορς: 68-58 (ημ. 37-23)

Το πανεπιστήμιο του Λας Βέγκας ήταν γνωστό ότι κερδίζει μέσα στο σπίτι του και το απέδειξε για άλλη μια φορά. Το θέμα είναι αν μπορει να κερδίσει μακριά από της έρημο της Νεβάδα. Οι “επαναστάτες” δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα από τους Φάλκονς της Αμερικανικής Αεροπορίας και πέρασαν ένα άνετο απόγευμα.

Από τους νικητές ξεχώρισε ο Τσέις Στάνμπακ (21π. 8ρ. 3κλ.) και ο Άντονι Μάρσαλ (15π. 6ρ. 5ασ.). Από την άλλη ο Μάικλ Λάιονς (18π. 7ρ.), αστέρι του Αιρ Φορς, τραυματίστηκε ελφρά αλλά επέστρεψε. Εντύπωση μας έκανε ο Κάιλ Γκριν που ήρθε από τον πάγκο και έκανε “θόρυβο” με 17 πόντους πετυχαίνοντας 5 τρίποντα.

Σημ.: Το UNLV, τη προηγούμενη εβδομάδα, έπεσε 5 θέσεις στο ΤΟΡ25 λόγω των δύο κακών εκτός έδρας ηττών.
 

Τέξας Κρίστιαν (TCU) – (21) Νιού Μέξικο: 83-64 (ημ. 38-38)

Το TCU μέσα σε μια χρονιά έχει καταφέρει να αντιστρέψει μια κατάσταση μαύρη και άραχνη σε ελπιδοφόρα. Οι “Αγκαθοφόροι Βάτραχοι” από το Τέξας έχουν κερδίσει τα τελευταία 4 παιχνίδια τους, τα τελευταία 8 μέσα στο σπίτι τους και χτυπάνε την πόρτα του NCAA για μια πρόσκληση στο τελικό τουρνουά.

Από την άλλη, οι “Λόμπος” του Νιού Μέξικο δείχνουν να είναι ανεξήγητα εκτός φόρμας με δυο ήττες από υποδεέστερες ομάδες, αφού πριν μια εβδομάδα κέρδισε το πρωτοπόρο της Mountain West, UNLV, αλλά και το κολλέγιο με το οποίο ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, Σαν Ντιέγκο Στέιτ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι εντύπωση έκανε ο πλουραλισμός του TCU έχοντας 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τους Τζέι Αρ Κάντοτ (15π. 10ρ. 2κλ.) και Χανκ Θορνς (14π. 9ασ. 3ρ. 2τρ.) να ξεχωρίζουν. Από το ναυάγιο του Νιού Μέξικο ο μόνος που κατάφερε να βγει στην επιφάνεια ήταν ο φόρουορντ Έι Τζει Χάρντεμαν (15π. 6ρ.).

Σεντ Τζόσεφς – (22) Τεμπλ: 82-72 (ημ. 37-32)

Τα Γεράκια του Σεντ Τζόσεφς δεν μπορούσαν να ανεχτούν ότι οι Κουκουβάγιες από το Τεμπλ θα κλείδωναν τη περιφέρεια της Atlantic 10 μέσα στη “φωλιά” τους. Έτσι με μια καταπληκτική εμφάνιση κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη παίρνοντας την νίκη στα τελευταία λεπτά. Το παιχνίδι ήταν πολύ καλό, πράγμα που φαίνεται και από το τελικό σκορ, με πολλούς διακριθέντες και από τις δυο πλευρες.

Από τους γηπεδούχους πολύ καλοί ήταν οι Λάνγκστον Γκάλοουέι (22π. 5ρ. 3τρ.), Ρόναλντ Ρόμπερτς (18π. 7ρ.), Καρλ Τζόουνς (18π. 2 ασ,) ενώ η πιο πληθωρική παρουσιά ήταν από τον Χαλίλ Κανατσέβιτς (14π. 12ρ. 6ασ.). Για το Τεμπλ ξεχώρισαν οι Μάικλ Έρικ (14π. 14ρ.), Ραχλίλ Χόλις-Τζέφερσον (15π. 4ρ. 3ασ. 4κλ.) και Ραμόν Μουρ (15π. 4ρ. 3ασ.).

Μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο κόουτς του Τεμπλ, Φραν Ντάνφυ, δήλωσε απογοητευμένος: “Δεν είμασταν αυτοί που έπρεπε. Όσο σκληροί, έξυπνοι ή ενημερωμένοι έπρεπε κόντρα σε μια πολύ καλή ομάδα. Έχουμε ξεκάθαρα έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης”.

Σημ.: Το Τεμπλ ήταν ο δράστης για τη ευρύτερη ήττα του “Σεντ Τζοζ” τη φετινή σεζόν όταν, στις 18/1 επικράτησαν με 78-60 μέσα στην έδρα τους. Σίγουρα η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…

Σαν Φρανσίσκο – (23) Σεντ Μαίρις: 60-67  (ημ. 37-36)

Μόλις ήχησε η κόρνα της λήξης, τα παιδιά από το Σεντ Μαίρις μαζεύτηκαν στο κέντρο του γηπέδου και πανηγύρισαν με τη ψυχή τους τη κατάκτηση της πρώτης θέσης στη περιφέρεια της WCC (Western Coast Conference). Είχε να γίνει κάτι τέτοιο 23 ολόκληρα χρόνια! Στο ίδιο σημείο ακριβώς, πριν μια εβδομάδα, πανηγύριζαν οι αντίπαλοι τους, παίχτες των Σαν Φρανσίσκο Ντονς, την έκπληξη νικώντας το -τότε #24- Γκονζάγκα κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες των Γκάελς από το Σεντ Μαίρις για τη πρώτη θέση στη περιφέρειά.

Το παραπάνω αποτέλεσμα, όμως, δεν ήρθε εύκολα. Οι νικητές αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα με την ζώνη προσαρμογών και παγιδών που χρησιμοποίησε ο κόουτς του “Σαν Φράν”. Μέχρι και 1’ πριν το τέλος η διαφορά ήταν στο τρίποντο. Εκεί μίλησε, όμως, ο Ρομπ Τζόουνς (14π. 14ρ.). Ο δυναμικός φόρουορντ, με καταγωγή από το Σαν Φρανσίσκο, πέτυχε δυο κρίσιμες βολές βάζοντας τέλος στις ελπίδες των Ντονς. Εκτος του Τζόουνς, πολύ καλοί για τους φιλοξενούμενους ήταν οι Κλιντ Στάιντλ (16π. 2ρ. 4τρ.), Μάθιου Ντελαβέντοβα (14π. 6ασ.) αλλά και ο Μπραντ Ουόλντοου (10π. 5/5σ. 12ρ. 2ασ.).

Από τους χαμένους διακρίθηκαν οι Άντζελο Καλοϊάρο (12π. 8ρ. 5ασ. 2τρ.) και Πέρις Μπλάκουελ (12π. 6ρ.) .”Είναι πάντα πολύ ξεχωριστό όταν έχεις τέτοια καλά παιδιά και προπονητικό επιτελείο, περάσεις όλα αυτά που περάσαμε εμείς όλη τη χρονιά και καταλήξεις στη κορυφή”δήλωσε ενθουσιασμένος ο κόουτς των Γκάελς, Ράντυ Μπένετ, και σχολίασε το παιχνίδι που μόλις είχε τελειώσει. “Το Σαν Φρανσίσκο παίζει πολύ καλά το τελευταίο καιρό. Έβαλαν τα δυνατά τους, αλλά στο τέλος επικρατήσαμε”.

(25) Σαν Ντιέγκο Στέιτ – Κολαράντο Στέιτ: 74-66 (ημ. 30-34)

Οι Αζτέκοι του Σαν Ντιέγκο Στέιτ πήραν εκδίκηση για την ήττα τους από τους Κριούς του Κολοράντο (με 18 πόντους διαφορά) στις 28 Ιανουαρίου και έκαναν άνω κάτω την περιφέρεια της MWC προκαλώντας τριπλή ισοβαθμία.

Από τους νικητές τον καθοριστικότερο ρόλο έπαιξε ο δευτεροετής πλάγιος Τζαμάλ Φράνκλιν (31π. 16ρ. 2κ.) ο οποίος πέτυχε τους 14 από τους 16 πόντους των Αζτέκων τα τελευταία 5 λεπτά του παιχνιδιού και γενικότερα υπήρχαν σημεία του παιχνιδιού που έκανε ό,τι ήθελε. “Όλοι θα μιλάνε για τον Τζαμάλ και ήταν απίστευτος…

Όμως δεν ήταν μόνος του. Πιστεύω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα. Είναι καλοί, είναι πολύ δύσκολο να τους κόψεις τους διαδρόμους προς το καλάθι”,  τόνισε ευχαριστημένος ο Στιβ Φίσερ, προπονητής του Σαν Ντιέγκο Στέιτ. Εκτός του Φράνκλιν, βοήθησαν αρκετά οι Ξαβιέ Θέιμς (15π.-όλοι οι πόντοι του στο Β’ μερος- 4ρ.) και Τζέιμς Ραχόν (14π. 3ρ. 4τρ.). Από το Κολοράντο Στέιτ ξεχώρισαν οι Ντόριαν Γκριν (14π. 7ρ.) και Πιρς Χόρμουνγκ (11π. 9ρ. 2ασ. 2κλ.) που δεν έφταναν για να απειλήσει η ομάδα τους.

Από τη μεριά του ο κόουτς των φιλοξενούμενων, Τιμ Μάιλς, τόνισε κατηγορηματικά: “Κάθε ήττα στο τέλος της χρονιάς είναι τεράστια» και συνέχισε “όλες οι ομάδες με ρεκόρ 17-10 λένε τα ίδια πράγματα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να τα δώσουμε όλα στα επόμενα δυο παιχνίδια κι ό,τι βγεί”.