Η συνήθεια της αφηρημάδας, δεν ήταν λόγω της ελληνικής καταγωγής του. Αλλά αποτέλεσμα των δεκάδων καθημερινών δραστηριοτήτων του. Στην Ελλάδα πιθανότατα θα έλεγε «θα τα προλάβω όλα», όμως μάλλον (δεν) θα έκανε τα μισά. Οι Η.Π.Α., ωστόσο, είναι «γη της ευκαιρίας» για όσους έχουν όραμα και όρεξη να πετύχουν. Ο Ζακ Μαυρίδης, όπως οι περισσότεροι πρωτοετείς στα αμερικανικά πανεπιστήμια, δεν γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τον (λιγοστό, σε σχέση με τις υποχρεώσεις) χρόνο του. Το 2003 έλαβε υποτροφία στο φημισμένο Ντιούκ, ως παίκτης ράγκμπι, όμως ο τότε 18χρονος επιθετικός πέρασε πολλά πρωινά στις… σκάλες και τις εξέδρες του γηπέδου το κολεγίου, ανεβοκατεβαίνοντας ως τιμωρία για τις συχνές καθυστερήσεις του σε προπονήσεις ή συγκεντρώσεις των «Blue Devils», λόγω μαθημάτων ή διαβάσματος! Και τότε… «του κατέβηκε» η ιδέα στο μυαλό να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία προς όφελός του. Ο 31χρονος σήμερα επιχειρηματίας, έλαβε προ 9ετίας μίας εργασία στο μάθημα πληροφορικής, που του άλλαξε τη ζωή. Τόσο ως φοιτητή στο πανεπιστήμιο όσο και σε επίπεδο επαγγελματικού προσανατολισμού και επιτυχίας. Ο Μαυρίδης βαρέθηκε να τρέχει στις 4 τα ξημερώματα για την απροσεξία του. Έπειτα από νέες χαμένες προπονήσεις και νέες τιμωρίες σκέφτηκε τη λύση. Μία εφαρμογή για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή μετέπειτα tablets η οποία θα τον βοηθά να μην ξεχνά τα ραντεβού του. Στα μέρη της καταγωγής του η λύση ίσως θα ήταν η… καφεΐνη. Ή οι αγριοφωνάρες των γονιών στο σπίτι! Ο Ελληνο-Αμερικανός, όμως, σκέφτηκε κάτι πιο, σύγχρονο, πιο πρακτικό και πιο ευέλικτο. Κάτι που τον έκανε διάσημο, του απέφερε κέρδη και τον συνδέει με το φετινό τελικό τουρνουά μπάσκετμπολ του NCAA και τον κάνει τον… 4ο ελληνικής καταγωγή πρωταγωνιστή της «Τρέλας του Μαρτίου», μετά τους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Ζακ Όγκουστ των πανεπιστημίων Όρεγκον και Νοτρ Ντέιμ αντίστοιχα και τον Ναζ Μίτρου-Λονγκ του Άιοβα Στέιτ.

Το NCAA αποφάσισε να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει φέτος εξ ολοκλήρου στην «March Madness» την εφαρμογή Teamwork που ανέπτυξε ο Μαυρίδης, ώστε να τον βοηθά να οργανώνει το πρόγραμμά του και να λαμβάνει πολύτιμες υπενθυμίσεις για να μη απουσιάζει από καμία υποχρέωσή του. Η application Teamwork δικαιολογεί το όνομά της («Ομαδική δουλειά»), καθώς βοηθά τους προπονητές να ελέγχουν κάθε δραστηριότητα της ομάδας και του σχολείου τους, με ενημερώσεις και μηνύματα στους παίκτες ή τους παράγοντες του κολεγίου σε πραγματικό χρόνο. Και από τα μέσα Μαρτίου, το NCAA το απέκτησε ώστε να στέλνει σημαντικά μηνύματα στα σχολεία που συμμετέχουν, να οργανώνει το πρόγραμμα των στελεχών του και να διενεργεί τη λειτουργία και την διεξαγωγή του τουρνουά με αρμονία, κάτι που μέχρι πέρσι πραγματοποιούνταν με χαρτί. Ο Μαυρίδης, όπως εκμυστηρεύτηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα inc.com, ήταν «το παιδί που είχα έναν πάγκο με λεμονάδα, ώστε να κερδίζω από μικρός μερικά δολάρια». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Γκλένβιου του Ιλινόις, λίγο έξω από το Σικάγο. Πολλά χρόνια αργότερα, μία εργασία στο μάθημα της πληροφορικής του έφερε την ιδέα μία εφαρμογής που δίνει λύσεις στις δυσκολίες του «γεμάτου» προγράμματος των φοιτητών, ειδικά αν συμμετείχαν και στις ομάδες του Ντιούκ ως αθλητές. Ο Μαυρίδης εξηγεί πλέον ότι «η ρίζα του προβλήματος είναι πως όλοι εκείνοι οι ενήλικες, οι γυμναστές, οι προπονητές, οι φροντιστές, οι γιατροί των ομάδων, οι δάσκαλοι, θέλουν να ελέγχουν το πρόγραμμά μου, όμως όλοι εξαρτώνται από μένα και αν θα το τηρήσω. Δεν το κάνουν από επιθυμία να είμαι εγώ στο επίκεντρο της δικής τους ζωής, αλλά από ανάγκη, διότι θα ήταν για αυτούς αδύνατον να έχουν μίτινγκ προσωπικού κάθε μέρα και να αναλύουν τα προγράμματα 100 και πλέον νεαρών αθλητών».

Ο τότε μαθητής και παίκτης αμερικανικού φούτμπολ του Ντιούκ ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους του κολεγίου και διαπίστωσε ότι ενώ κάθε τμήμα λειτουργούσε με τάξη, η μεταξύ τους συνεννόηση ήταν δύσκολη. Συνειδητοποίησε, επίσης, ότι τα δικά του προβλήματα οργάνωσης ήταν απλώς συμπτώματα ενός μεγαλύτερου ζητήματος. Έπεισε μέσω ενός κοινού φίλου τον Σον Πάουελ να αφήσει το πανεπιστήμιο Νεβάδα-Λας Βέγκας (UNLV) και μαζί δημιούργησαν την πλατφόρμα, πείθοντας σε λιγότερο από έναν χρόνο την ομάδα ράγκμπι να την χρησιμοποιήσει. Ακολούθησε η ομάδα λακρός και ο ίδιος αποφοίτησε το 2007 έχοντας ήδη βρει εργασία σε μία εταιρεία πληροφορικής. Η έμπνευση ήρθε από τον πατέρα του και ο Χακ θυμήθηκε πως «αν και ίδρυσε μία νομική εταιρεία, δεν μας πίεσε να ασχοληθούμε με την αδερφή μου με τη Νομική. Απλώς μας συμβούλευσε να μορφωθούμε και θα ήταν περήφανος αν ανοίγαμε την δική μας επιχείρηση. Ίσως το επιχειρηματικό δαιμόνιο να το είχα μέσα μου, διότι είμαι Έλληνας, αφού ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν ένα εστιατόριο»… Όταν ο πατέρας του Ζακ έμαθε για την εφαρμογή Teamwork, σκέφτηκε και είπε στον γιο του ότι «αν αυτό είναι πρόβλημα του Ντιούκ, τότε προφανώς είναι πρόβλημα κάθε σχολείου στην Αμερική». Ο νεαρός Ζακ αποφάσισε να το ρισκάρει. Έχοντας το πλεονέκτημα της υποτροφίας και της έλλειψης του άγχους φοιτητικών δανείων, χρηματοδότησε τη εταιρεία που ίδρυσε με δικά του κεφάλαια, αλλά και με χρήματα που επένδυσαν σε αυτή συγγενείς του, σε ποσό που ανήλθε στις 300.000 δολάρια! Ο Μαυρίδης πήγε αρχικά στο πανεπιστήμιο Νόρθουεστερν, λίγα χιλιόμετρα από την γενέτειρά του στο Ιλινόις. Πρόσφερε στην ομάδα ράγκμπι την εφαρμογή χωρίς χρέωση για την πρώτη σεζόν και σε 12 μήνες το κολέγιο έγινε ο πρώτος επίσημος πελάτης του, πέρα από το Ντιούκ. Στη συνέχεια εμπιστεύθηκαν την ιδέα του ολόκληρη η Περιφέρεια Big-10, ενώ ακολούθησαν οι Σαν Φρανσίσκο 49ers και οι Αριζόνα Κάρντιναλς του NFL!

Η εφαρμογή Teamworks αγοράστηκε φέτος από το NCAA για το τελικό τουρνουά μπάσκετμπολ, ώστε να αντικαταστήσει το απλό e-mail και να λύσει τα χέρια προπονητών, παικτών, αρμόδιων του οργανισμού μέχρι και των… cheerleaders των ομάδων. Ακόμη και η 70σελιδη ενημέρωση των κολεγιών έγινε φέτος ψηφιακά μέσης της εφαρμογής, με το NCAA να αποφασίζει να την λειτουργήσει ομαδικά, αφού πολλά κολέγια την είχαν ήδη εφαρμόσει. Μάλιστα, βλέποντας την εξαιρετική λειτουργία των μηνυμάτων, αλλά και της ενημέρωσης για το αν κάποιος έχει διαβάσει το μήνυμά ή αν έχει ακούσει το voicemail του, το NCAA σκέφτεται ήδη να το εφαρμόσει και σε άλλες δραστηριότητες και αθλήματά του! Ο Ζακ Μαυρίδης, πάντως, δεν θέλει να δίνει ακριβή στοιχεία για τα κέρδη από την εφαρμογή, εξηγεί ότι τα χρήματα διαφέρουν από μερικές χιλιάδες για μικρούς οργανισμούς ως εξαψήφια νούμερα για τις επαγγελματικές ομάδες. Ο ίδιος απασχολεί 26 υπαλλήλους και μόλις άνοιξε νέα κεντρικά γραφεία στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνας. Ο Ελληνο-Αμερικανός επιχειρηματίας λέει πια ότι «το καλύτερο συναίσθημα ήταν όταν ήμασταν άφραγκοι και είχαμε τον δεύτερο, τον τρίτο, το τέταρτο πελάτη». Καταλήγοντας πως «”τρέχω” την δική μου επιχείρηση γιατί μάλλον εγώ δεν θα ήμουν ο καλύτερος υπάλληλος!». Και τονίζει πως «αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος σκέψης για τους νέους επιχειρηματίες. Τα τελευταία 5-6 χρόνια ήταν τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά της ζωής μου»! Ο ίδιος είχε από την πρώτη χρονιά της Teamwork περισσότερους από 800 μικρούς πελάτες, ενώ, πλέον, συνολικά έχει περίπου τους διπλάσιους. Το βασικότερο είναι πως οι πελάτες του είναι ευχαριστημένοι. Άλλωστε, το Ντιούκ κατάφερε από το 2011 κι έπειτα να γλιτώσει 240.000 δολάρια σε έξοδα για χαρτικά και αναλώσιμα. Και σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου και επίσημη ανακοίνωση του διευθυντή οικονομικών, Μιτς Μόζερ, το Ντιούκ έχει… 345% επιστροφή της επένδυσής του! Αριθμοί εντυπωσιακοί όπως και τα φετινά κέρδη της Περιφέρειας ACC λόγω των νικών των ομάδων της στο τελικό τουρνουά.

Πηγές:
http://www.inc.com/
http://www.dukechronicle.com/