Στην μπασκετική Αμερική επιμένουν ότι «nobody and nothing is bigger than the game». Κοινώς, «κανένας και τίποτα δεν είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το παιχνίδι». Στις Η.Π.Α., όμως, και συγκεκριμένα στο Λος Αντζελες, υπάρχει μία οικογένεια με πιο μπασκετικό επώνυμο (σ.σ.: Ball) από το… «Καλάθης» κι έναν φλύαρο μπαμπά που επιχειρεί συνεχώς να «καταρρίψει» το παραπάνω δόγμα. Με τρία κατά τα φαινόμενα άξια τέκνα, αλλά και έναν πατέρα που μιλά περισσότερο από τα κατορθώματα των γιων του στα παρκέ του NCAA και των αμερικανικών γυμνασίων. Τα ξημερώματα του Σαββάτου (25/3, στις 3:39 ώρα Ελλάδος), δύο από τα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια θα αναμετρηθούν στους «16» της φετινής «March Madness». Το Κεντάκι (Νο2 στην Περιφέρεια του Νότου, ρεκόρ 31-5) και κάτοχος 8 τίτλων, με πιο πρόσφατο εκείνον του 2012, θα συναντήσει το UCLA (Νο3, 31-4) των 11 τροπαίων -αλλά με τελευταία επικράτηση το 1995-, με τα βλέμματα να στρέφονται και πάλι στον σταρ του δεύτερου σχολείου, Λόνζο Μπολ. Ο 19χρονος πρωτοετής γκαρντ, που φέτος καταγράφει μ.ό. 14,7π.-7,6ασ.-61,ριμπ.-1,9κλεψ.και είναι υποψήφιος για το βραβείο Naismith (με τους Φρανκ Μέισοντον 3ο, Τζος  Χαρτ και Κέιλεμπ Σουάινγκαν), δεν απασχολεί τον Τύπο μόνο για τις επιδόσεις του ή για τις προβλέψεις για τα δύο μικρότερα αδέρφια του, ΛιΑντζελο (18χρ.) και ΛαΜέλο (15), που φέτος έχουν πετύχει 72 και 92π.(!) αντίστοιχα σε ένα (ξεχωριστό) παιχνίδι του γυμνασίου Τσίνο Χιλς και έχουν ήδη δεσμευτεί να φοιτήσουν επίσης στο UCLA! Ο ύψους 1,96μ. Λόνζο Μπολ ακούει καθημερινά το όνομά του σε δελτία ειδήσεων και αθλητικές εκπομπές διότι δεν υπάρχει μέρα που να μην… εμφανίζεται με αμφιλεγόμενες δηλώσεις ο πατέρας του, ΛαΒαρ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού «Time», ο μπαμπάς Μπολ, άλλοτε άσημος παίκτης του πανεπιστήμιου Ουάσινγκτον Στέιτ, επιδιώκει να αποδείξει ότι η οικογένειά του «θα νικήσει το NCAA στο ”δικό του” παιχνίδι»! Με οικονομικούς και δικαστικούς όρους… Είναι ο άνθρωπος που αρχικά, προ εβδομάδων, τόνισε ότι «ο γιος μου θα παίξει ΜΟΝΟ στους Λέικερς στο ΝΒΑ», μαζεύοντας στη συνέχεια τα λόγια του και λέγοντας πως «θα παίξει οπουδήποτε και απλώς ανέφερα τους Λέικερς γιατί είναι κοντά στο σπίτι μας». Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Μπολ δεν δίστασε να επισημάνει ότι «ο Λόνζο είναι καλύτερος και από τον MVP του ΝΒΑ, Στεφ Κάρι!!!».. Για να εξηγήσει πως «αυτό που εννοούσα ήταν ότι ο γιος μου θα είναι για μένα ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου. Πάντως, αν και δεν μπορώ να ξέρω αν θα κέρδιζε τους Κάρι, ΛεΜπρον Τζέιμς και Ράσελ Ουέστμπρουκ σε αγώνα ”ένας εναντίον ενός”, λόγω και των σωματικών προσόντων των αντιπάλων του, είμαι βέβαιος ότι θα τους νικούσε σε ”πέντε εναντίον πέντε». Αυτές οι τοποθετήσεις έφεραν την αντίδραση (ποιου άλλου;) του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο οποίος απάντησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «στο τελικό τουρνουά του NCAA θα υποστηρίζω κάθε αντίπαλο του UCLA!» και πέταξε και το «καρφί» του, προσθέτοντας πως «μιλά ο ΛαΒαρ Μπολ, που είχε μ.ό. 2,2π. στο κολέγιο». Απέναντι στον πατέρα Μπολ στάθηκε και ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος ξεκαθάρισε «κράτα τα παιδιά μου μακριά από το στόμα σου! Αυτό είναι μεταξύ πατέρα και πατέρα και ένα πρόβλημα, πλέον»… Ο Μπολ είχε τονίσει ότι οι γιοι του θα έχουν καλύτερο μέλλον από τους γιους του ΛεΜπρον, «διότι τα παιδιά του Τζέιμς έχουν να ξεπεράσουν και την φήμη του μπαμπά τους».

Ο ΛαΒαρ Μπολ έχει προβλέψει πως «το UCLA θα κατακτήσει τον τίτλο γιατί η ”χημεία” είναι καλύτερη με τον Λόνζο στο παρκέ», ενώ πρόσφατα, μετά την ήττα του γυμνασίου Τσίνο Χιλς, κατηγόρησε τον προπονητή για λανθασμένη χρησιμοποίηση των ΛιΑντζελο και ΛαΜέλο. Άλλωστε, οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι εκείνος δίνει τις εντολές στο Τσίνο Χιλς. Αυτό που δεν μπορεί να ζητήσει κανένας από τον ΛαΒαρ είναι να ξεχωρίσει τους γιους του. Απαντώντας διπλωματική και φιλόδοξα ότι «ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών, όμως και τα τρία παιδιά μου μπορούν να τον ξεπεράσουν!». Ο πάτερ-φαμίλιας των Μπολ είχε προλάβει να τονίσει ότι «εγώ θα νικούσα τον Μάικλ Τζόρνταν σε ”one-on-one”!», προκαλώντας αντιδράσεις και πολλά σχόλια. Εκτός από κοινό και Τύπο, ο ΛαΒαρ Μπολ έχει κατορθώσει να προκαλέσει και το ίδιο το NCAA. Ο κολεγιακός οργανισμός έχει θεσμοθετήσει αυστηρούς κανονισμούς για τους (υποχρεωτικά) ερασιτέχνες παίκτες όλων των σπορ του NCAA, με τιμωρίες για κάθε είδους δώρα (από… ψώνια στο σούπερ-μάρκετ μέχρι πολυτελή τζιπ, όπως το 2002 με τον ΛεΜπρον) και μία δικαστική διαμάχη που έχει αρχίσει ο άλλοτε σταρ του UCLA και για λίγο φόργουορντ και του Ηρακλείου, Εντ Ο’Μπάνον. Ο ΛαΒαρ Μπολ -που κάποτε ίδρυσε μία ανεξάρτητη ομάδα ώστε να παίζουν παράλληλα οι τρεις γιοι του (οι οποίοι στην μοναδική σεζόν που έπαιξαν παρέα στο γυμνάσιο, κατέκτησαν αήττητοι τον πολιτειακό τίτλο!)- έχει ιδρύσει και την φίρμα «BBB» («Big Baller Brand») για την οποία έχει παραδεχτεί ότι «κάθε γράμμα αναφέρεται σε κάθε παιδί μου». Η ιστοσελίδα της «BBB» πουλά t-shirts και καπέλα με το λογότυπό της, όμως ενώ νομικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο Λόνζο δεν κερδίζει χρήματα από την επιχείρηση, πολλά κολέγια έχουν παραπονεθεί. Το NCAA έχει ζητήσει από τον ΛαΒαρ να μην χρησιμοποιεί βίντεο ή φωτογραφίες του γκαρντ των Bruins και να μην πουλά καπέλα με το «BBB» και τα χρώματα του UCLA, με την δικηγόρο Αλεξάντρα Ρόμπερτς να επιμένει ότι «αυτό το υλικό δείχνει διαφήμιση και παραβιάζει τους κανονισμούς του κολεγιακού οργανισμού». Ο μπαμπάς Μπολ, personal trainer στο επάγγελμα, επιμένει πάντως ότι οι γιοι του δεν κερδίζουν χρήματα από την εταιρεία, λέγοντας με προκλητικό τρόπο πως «μόνο από τις υποτροφίες τους έχω κάνει οικονομία 1εκατ.δολ.». Ίσως για αυτό μαζί με την σύζυγό του, Τίνα, επίσης άλλοτε παίκτρια μπάσκετμπολ στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Στέιτ, έχουν κάνει δώρο και στους τρεις γιους τους από ένα αυτοκίνητο αξίας 100.000δολ.!

Αν η «αποστολή» του ΛαΒαρ Μπολ να νικήσει τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του NCAA έχει μπόλικο (δικαστικό) μέλλον, το αγωνιστικό παρόν αφορά τον μεγαλύτερο σε ηλικία γιο του. Ο Λόνζο Μπολ θεωρείται πολύ καλός σουτέρ, με ποσοστό 42% (79/188) στα τρίποντα -από τα 6μ., που είναι η απόσταση στο κολεγιακό πρωτάθλημα-, όμως οι ειδικοί επικεντρώνονται στο ιδιαίτερο στυλ και ένα άλλο στοιχείο των προσπαθειών του. Ο Μπολ, που μέτρησε 15 και 18π. αντίστοιχα στις νίκες επί Κεντ Στέιτ (97-80) και Σινσινάτι (79-67), σουτάρει από χαμηλά και αριστερά και παρότι είναι σπεσιαλίστας στις προσπάθειες έπειτα από (κυρίως αριστερή) ντρίμπλα, πολλοί προπονητές παρατηρούν πως σουτάρει μόνο από αριστερά. Η ιστοσελίδα «scout.com» ανέλυσε το παιχνίδι του, στο οποίο αποτυπώνεται ποσοστό ευστοχίας 46,3% σε off-the-dribble σουτ από αριστερά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του προσπάθειες. Η ιστοσελίδα «theringer.com», όμως, εξήγησε πως «από τα 178 (σ.σ.: όταν γράφτηκε το κείμενο) τρίποντά του, ο Λόνζο Μπολ έχει 40,3% σε κατάσταση catch-n-shoot, με 124 προσπάθειες, και 43,4% σε 53 σουτ έπειτα από ντρίπλα, με εξαιρετικό step-back». Παρομοιάζοντας το στυλ του με εκείνο του βετεράνου γκαρντ του ΝΒΑ, Κέβιν Μάρτιν.