Η φετινή March Madness άρχισε μία ένα… «τρελό» νέο. Όταν έγιναν γνωστές οι ομάδες του τελικού τουρνουά, έλειπε εκείνη του φερόμενου ως καλύτερου παίκτη της σεζόν του NCAA. Το Λουιζιάνα Στέιτ δεν «χώρεσε» στον «Μεγάλο Χορό» και ο Μπεν Σίμονς ολοκλήρωσε πρόωρα τη πρώτη και τελευταία κολεγιακή σεζόν του. Μονάχα που όπως ανέφερε η «Herald Sun», η απουσία του 19χρονου Αυστραλού από την ποστ-σίζον ίσως του κοστίσει… 40εκατ.δολ. στις πρώτες επαγγελματικές συμφωνίες του! Ο Σίμονς, που έλαβε συγκρίσεις με τον ΛεΜπρον Τζέιμς για το «γεμάτο» παιχνίδι του -καθώς είχε μ.ό. 19,2π.-11,8ριμπ.-4,8ασ. με το LSU- ευελπιστεί πως η «ηχηρή» απουσία του από την «Τρέλα του Μαρτίου» δεν θα του στοιχίσει το Νο1 στο επερχόμενο (23/6) ντραφτ του ΝΒΑ, θέλοντας να γίνει ο πρώτος που θα ακούσει πρώτος το όνομα του χωρίς συμμετοχή στο τελικό τουρνουά, μετά τον Μάικλ Ολοβοκάντι από το 1998.

Τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα αναφέρουν ότι ενώ ο Σίμονς θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις και την απαραίτητη προβολή να κερδίσει ένα συμβόλαιο 50εκατ.δολ. από εταιρείες όπως οι Nike, Adidas ή Under Armour, πλέον δύσκολα κάποια θα του προσφέρει περισσότερα από 10εκατ.δολ. για το πρώτο χορηγικό συμβόλαιο. Το δίκτυο Fox Sports ανέφερε πως αποδείχθηκε κάκιστη η απόφαση να επιλέξει το Λουιζιάνα Στέιτ, ένα πρόγραμμα (αμφιλεγόμενων μεθόδων;) που έχει να προσφέρει έναν μεγάλο σταρ από το 1992 και τον Σακίλ Ο’Νιλ. Ειδικά από τη στιγμή που παραδοσιακά προγράμματα όπως το Κάνσας, το Ντιούκ και το Νορθ Καρολάινα του πρότειναν υποτροφία, εντυπωσιασμένα από τις γυμνασιακές επιδόσεις του στην ακαδημία Μοντβέρντε της Φλόριντα. Η «αξία» του Αυστραλού στο «χρηματιστήριο» του NCAA φάνηκε να πέφτει απότομα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα χάσει το Νο1 του ντραφτ από τον Μπράντον Ίνγκραμ του Ντιούκ ή θα πέσει και πιο χαμηλά από τον εξαιρετικό σκόρερ του Οκλαχόμα, Μπάντι Χιλντ, ο οποίος θα αγωνιστεί και στο φάιναλ-φορ του Χιούστον (2-4/4). Αν και για τον ίδιο τον Σίμονς μάλλον μετρά περισσότερο να… τον επιλέξουν οι (αγαπημένοι του;) Λέικερς.

Ο Μπεν Σίμονς αποκλείστηκε από το ίδιο το πανεπιστήμιό του από τους υποψήφιους για τον κορυφαίο παίκτη της κολεγιακής σεζόν, λόγω ακαδημαϊκών ζητημάτων… Μάλιστα, ενώ καλύτερη 5αδα της σεζόν από την Ένωση Συντακτών Μπάσκετμπολ των Η.Π.Α. και έλαβε τον τίτλο του καλύτερου πρωτοετούς από την USA Today, ήταν μόλις στην 3η 5αδα της τελευταίας εφημερίδας και στην στην 2η καλύτερη 5αδα του Associated Press. Στην κορυφαία ομάδα του φημισμένου πρακτορείου ειδήσεων ήταν οι Τάιλερ Γιούλις (Κεντάκι), Μπάντι Χιλντ (Οκλαχόμα), Ντένζελ Βάλενταϊν (Μίσιγκαν Στέιτ), Μάλκολμ Μπρόγκντον (Βιρτζίνια) και Μπράις Τζόνσον (Νορθ Καρολάινα). Ο Σίμονς, πάντως, ευελπιστεί σε σπουδαία επαγγελματική προοπτική, αφού με την ανακοίνωση της συμμετοχής του στο ντραφτ του ΝΒΑ, αποκάλυψε πως υπέγραψε με τον ατζέντη Ριτς Πολ της Klutch Sports, συνεργάτη και φίλο του ΛεΜπρον Τζέιμς, ο οποίος το φθινόπωρο εξασφάλισε συμβόλαιο 82εκατ.δολ. στον ρολίστα Τρίσταν Τόμπσον, με… εμπλοκή του ΛεΜπρον! Άλλωστε, η παρέμβαση του Τζέιμς για θέματα εκτός παρκέ φάνηκε να υπάρχει και στον αντικαταστάτη του Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο των Καβς

Όπως ο Σίμονς επέλεξε το LSU γιατί ο νονός του, Ντέιβιντ Πάτρικ είναι βοηθός προπονητή του Τζόνι Τζόουνς και καλός φίλος του πατέρα του Μπεν, Ντέιβ (παλαίμαχος παίκτης των Τάιγκερς της Μελβούρνης), φέρεται να διάλεξε και την εκπροσώπηση από ατζέντη. Αφού όπως τονίζει το Fox Sports, ο Ριτς Πολ ήθελε τον Αυστραλό από το 2014, όταν τον παρακολούθησε στην Skills Academy του ΛεΜπρον Τζέιμς και για να τον πείσει, αποφάσισε να… προσλάβει στην Klutch Sports την αδερφή του, στο τμήμα μάρκετινγκ! Οι σκάουτερ του ΝΒΑ, ωστόσο, δεν ασχολούνται με αυτά και κοιτούν άλλα αγωνιστικά γνωρίσματα του Σίμονς, που μάλλον είναι μειονεκτήματα. Παρά την «γεμάτη» στατιστική του, οι ειδικοί έχουν αμφιβολίες για το σουτ του. Καθώς φέτος επιχείρησε μόλις 3 τρίποντα (1/3 και 33%), είχε 67% στις βολές (199/297) και… 3/18 τζαμπ-σουτ στα πρωτα 15 ματς(!). Και το 56% στα σουτ εντός πεδιάς ήταν κυρίως θέμα των ντράιβ και πολλών καρφωμάτων του. Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως αν και αριστερόχειρας, η ιστοσελίδα SB Nation ανέλυσε ότι σουτάρει με 81,5% σε διεισδύσεις με το δεξί χέρι και 3,8% με το αριστερό! Καταλήγοντας ότι «στο ΝΒΑ είναι δύσκολο να “κρυφτεί” ένας κακός σουτέρ, ειδικά στις θέσεις “1-3″».