Του Γιώργου Αδαμόπουλου
12/11/2011 (15:56)

Η στρατιωτική πειθαρχία των ομάδων των πανεπιστημίων στις Η.Π.Α. δεν επιβεβαιώνεται μονάχα στην προπόνηση και τους αγώνες. Αλλά και εκτός παρκέ. Και όχι απλώς στην φοιτητική ζωή των  μαθητών-παικτών. Αποδεικνύεται και στις εμπνεύσεις των διοργανωτών του NCAA, που από τον περασμένο Απρίλιο είχαν  ανακοινώσει επισήμως την διεξαγωγή ενός αγώνα του κολεγιακού πρωταθλήματος σε… αεροπλανοφόρο!!! Νορθ Καρολάινα και Μίσιγκαν Στέιτ “επιβιβάστηκαν” στο ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο το βράδυ της Παρασκευής (11/11) και υπό το βλέμμα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, αγωνίστηκαν σε έναν ιστορικό αγώνα στο Σαν Ντιέγκο! Ανήμερα μάλιστα, μίας σημαδιακής μέρα (11/11/11) και της γιορτής για τους βετεράνους στρατιώτες της Αμερικής.

Οι “Tar Heels” του Νορθ Καρολάινα επικράτησαν των “Spartans” με 67-55, χάρη σε 17π.του νέου σταρ τους, Χάρισον Μπαρνς. Ενώ ο Τζορτζ Χένσον είχε 12π. αλλά και ρεκόρ καριέρας με 9 τάπες! Για τους ηττημένους, ο Ντρέιμοντ Γκριν πέτυχε 18π.. Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τους δύο τεχνικούς μετά το τέλος της αναμέτρησης, δίνοντας το χέρι τόσο στον νικητή κόουτς, Ρόι Ουίλιαμς, όσο και στον προπονητή του Μίσιγκαν Στέιτ, Τομ Ίζο.

Ο Ουίλιαμς, μάλιστα, αποκάλυψε αργότερα πως “ευχήθηκα στον πρόεδρο καλή τύχη γιατί έχει να διαχειριστεί πολύ σημαντικό ζητήματα στο άμεσο μέλλον, αλλά και τον επόμενο χρόνο”. Εννοώντας τις τωρινές μεταρρυθμίσεις που προωθεί αλλά και τις εκλογές του 2012.

“Μου αρέσει να έχω έναν πρόεδρο που του αρέσει ο αθλητισμός”, ήταν το επόμενο σχόλιο του τεχνικού του Νορθ Καρολάινα, καταλήγοντας πως “ελπίζω να μην το θεωρήσει ασέβεια, όμως είναι… εθισμένος στο μπάσκετ”! Από την πλευρά του, ο Τομ Ίζο τόνισε ότι “τον ευχαρίστησα. Όλοι τον ευχαριστήσαμε που ήταν εδώ”.

Όμως επισήμανε πως “ευχαρίστησα και όλους τους στρατιωτικούς που παρακολούθησαν το παιχνίδι, γιατί κάνουν σημαντική δουλειά για να ευχαριστήσουν εμάς”… Συμπληρώνοντας πως “αντιμετωπίσαμε την Νο1 ομάδα του πρωταθλήματος μπροστά στο Νο1 κοινό του κόσμου”! Αμφότεροι οι προπονητές θεώρησαν πως το εγχείρημα του αγώνα στο αεροπλανοφόρο “Καρλ Βίνσον“, διοργάνωση που ονομάστηκε “Carrier Classic“, ήταν πετυχημένο.

“Λάτρεψα από την αρχή την ιδέα και σίγουρα πέτυχε!”, δήλωσε ο Ρόι Ουίλιαμς, παραδεχόμενος πάντως πως “είχαμε μερικές στιγμές που φοβηθήκαμε μέσα στην εβδομάδα, κυρίως για τον καιρό”. Ο κ. Ίζο συμφώνησε με τον ομόλογό του και πρόσθεσε ότι “ο στρατός ήταν εξαρχής συνεργάσιμος με την ιδέα και νομίζω πως πετύχαμε”.

Το αεροπλανοφόρο “Καρλ Βίνσον” ήταν εκείνο που πραγματοποίησε την ταφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν τον περασμένο Μάιο, καθώς εκεί τελέστηκε η μουσουλμανική δέηση ενταφιασμού και στη συνέχεια το νεκρό σώμα του γλίστρησε στη θάλασσα, ανοικτά του Ομάν. Μία τελετή που είχε προκαλέσει πολιτικές και θρησκευτικές αντιδράσεις…

Ο παίκτης του Νορθ Καρολάινα, Τζορτζ Χένσον, δεν έκρυψε πως “χρειαστήκαμε λίγη ώρα για να συνηθίσουμε το τοπίο και να καταλάβουμε πού βρισκόμασταν”. Ενώ αστειεύτηκε πως “το αεροπλανοφόρο κουνιόταν κάποιες στιγμές και για αυτό ήμουν λίγο άστοχος”!

Οι “Tar Heels” προηγήθηκαν με διψήφια διαφορά πόντων από το πρώτο ημίχρονο (36-25), φτάνοντας στην 6η διαδοχική νίκη τους επί των “Spartans”, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή στον τελικό του φάιναλ-φορ του 2009! Οι “γαλάζιοι” έφτασαν και στο +21 (59-38), 10΄ πριν το φινάλε, αλλά οι “πράσινοι” κατάφεραν μόνο να μειώσουν στους 10π., για να ηττηθούν τελικά με 55-67.