Mια από τις πιο τρανές εκπροσώπους της χώρας μας στα πέρατα του αθλητικού γίγνεσθαι δεν είναι άλλη από την Ιωάννα Κριμίλη, με την Ελληνίδα guard/ forward να αφήνει εδώ και χρόνια το στίγμα της στα παρκέ του NCAA και των ΗΠΑ με τα χρώματα των San Francisco Dons, τους οποίους και οδηγεί εκ του ασφαλούς στα πέρατα της περιφέρειας WCC.

Φέτος, η γεννημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης αθλήτρια διανύει την πιο μεστή της χρονιά στο πρωτάθλημα, όπου μετρώντας 19 πόντους, 4 ριμπάουντ (career high), 3 ασίστ (career high) και 1 κλέψιμο ανά 35 αγωνιστικά λεπτά ανά βραδιά (career high) έχει κατορθώσει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο από τα δύο προηγούμενα έτη της εκεί, με την προσήλωσή της στα σημεία πέραν του σκοραρίσματος -μια ικανότητα που τη χαρακτηρίζει φυσικά από τα πρώτα βήματα στο άθλημα- να έχουν γεννήσει μια εκπληκτική παρουσία που μόνο να βελτιώνεται μπορεί στο εξής.

Μάλιστα, αν και φαντάζει σαν ψύλλος μέσα στα άχυρα μπροστά στην εκπληκτική της παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στο NCAA, η Κρητικιά αρχισκόρερ διανύει μια εκ των κορυφαίων της περιόδων μετρώντας 28 πόντους, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ για 2.5 λάθη, 49% ευστοχίας σε 71 σουτ, 41% ευστοχίας σε 38 τρίποντα, 84% σε 35 βολές στα τελευταία 4 παιχνίδια της (3-1 ρεκόρ), ενώ παράλληλα με τους 38 πόντους που πέτυχε κόντρα στο Portland πέτυχε νέο career high.

Όλα αυτά φυσικά βοήθησαν στο να αναδειχθεί Αθλήτρια της εβδομάδας στην περιφέρειά της, σε μια επίδοση πέρα για πέρα συναρπαστική!

Λίγες μόλις ημέρες μετά την τρομερή της αυτή επιτυχία, η Ιωάννη Κριμίλη μιλάει αποκλειστικά στο basketblog.gr για την πορεία της στο NCAA, τις δύσκολες στιγμές του σοβαρού της τραυματισμού και το πόσο αυτός την εξέλιξε ως αθλήτρια και άνθρωπο, το κυνήγι του WNBA αλλά -φυσικά- την Εθνική ομάδα και τη συμμετοχή στο επερχόμενο EuroBasket 2023.

-Μπορεί τα ποσοστά σου σε τρίποντο και βολές να έχουν μειωθεί κάπως, αλλά το γεγονός πως μετράς career highs σε ριμπάουντ, ασίστ, προσπάθειες και λεπτά παρουσίας είναι κάτι που το κυνήγησες ήδη από την off-season;

«Μπορεί τα ποσοστά μου στα τρίποντα να είναι λίγο μειωμένα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι ομάδες έχουν μάθει τον τρόπο που παίζω με αποτέλεσμα να μου κλείνουν το τρίποντο και να παίρνω δύσκολα σουτ, αλλά η αυτοπεποίθηση μου είναι η ίδια όπως πέρυσι και κάθε σουτ που παίρνω πιστεύω ότι θα το βάλω.

Ήθελα από πέρυσι να βελτιώσω το παιχνίδι μου, να διαβάζω πιο πολύ την άμυνα όποτε το καλοκαίρι δούλεψα πολύ με τους coach του πανεπιστημίου μου αλλά και με τον coach Μακράκη στην Ελλάδα για να βελτιωθώ σε όλα τα επίπεδα.
Είναι σημαντικό για μένα που βοηθάω την ομάδα μου και σε αλλά επίπεδα και ειδικά στα ριμπάουντ επειδή αυτή την χρόνια έχουμε πολλές «ψηλές» τραυματισμένες, όποτε αναγκαστικά τα guard μας πρέπει να παίρνουν ριμπάουντ.
Φέτος νιώθω πολύ καλά και με το mid range shot μου κάτι που πέρυσι το φοβόμουν».

 

-Τι διαφορές συναντάς από την Ιωάννα του 2019, όταν πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, με την Ιωάννα του 2022, όταν πια τα χρόνια έχουν περάσει και μετράει 60+ συμμετοχές στο NCAA;

«Οι διαφορές που βλέπω από τα χρόνια που έπαιζα στην Ελλάδα έως σήμερα είναι πολλές, σαν παίκτρια αλλά και σαν άνθρωπος.

Σαν παίκτρια έχω γίνει πιο επιθετική, διαβάζω πιο πολύ την άμυνα και παίρνω καλύτερες αποφάσεις. Έχω βελτιώσει το σουτ μου και τα τελειώματα μου, αλλά έχω βελτιώσει αρκετά και την άμυνα μου.

Σαν άνθρωπος από τότε που ήρθα στην Αμερική έμαθα να έχω περισσότερο υπομονή, να μένω πάντα προσηλωμένη στο στόχο μου και να μην σταματάω να δουλεύω»

-Ο σοβαρός τραυματισμός της πρώτης χρονιάς έκανε περισσότερο καλό ή κακό στην εξέλιξη του χαρακτήρα σου;

«Ο σοβαρός τραυματισμός μου την πρώτη χρόνια θεωρώ ότι μου έκανε περισσότερο καλό παρά κακό. Τότε που τραυματίστηκα, δεν καταλάβαινα τον λόγο αλλά μετά από τον τραυματισμό μου έμαθα να εκτιμώ κάθε λεπτό της προπόνησης, κάθε αγώνα και να μην παίρνω τίποτα δεδομένο.
Έμαθα να προσέχω παραπάνω το σώμα μου και να ξεκουράζομαι όποτε το έχω ανάγκη. Συνειδητοποίησα πιο πολύ ποσό με γεμίζει το μπάσκετ, και επιβεβαίωσα την αγάπη μου για το άθλημα γιατί γύρισα πιο δυνατή».

 

-Σε 1.5 περίπου χρόνο από τώρα η θητεία σου στο NCAA θα τελειώσει. Έχεις σκεφτεί από τώρα το επόμενο βήμα σου;

«Μετά που θα αποφοιτήσω με το καλό θα ήθελα να μείνω στην Αμερική και να κυνηγήσω το WNBA. Ξέρω ότι ακούγεται μακρινό αλλά θέλω να βάζω μεγάλους στόχους και να προσπαθώ να τους καταφέρνω.
Αλλά αν δεν μπορέσω να μείνω στην Αμερική θα ήθελα να παίξω κάπου στην Ευρώπη».

-Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Το έχεις καθόλου στο μυαλό σου; Είναι το Eurobasket του 2023 ιδεατός στόχος;

«Εννοείται ότι την εθνική ομάδα την έχω στο μυαλό μου, ήταν και θα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην μπασκετική μου καριέρα.
Το έχω ξανά πει, η εθνική ομάδα δεν συγκρίνεται με τίποτα και είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή.

Φυσικά θα ήθελα να είμαι στο Εurobasket του 2023 και να βοηθήσω όπως μπορώ την εθνική μας να πάρει αυτό που της αξίζει»

 

-Νιώθεις ότι είσαι στην καλύτερη περίοδο της καριέρας σου;

«Νιώθω πολύ χαρούμενη που έχω την ευκαιρία να παίζω στην Αμερική και σε ένα πανεπιστήμιο που νοιάζεται πραγματικά για τους αθλητές του.
Δεν ξέρω αν είμαι στην καλύτερη περίοδο της καριέρας μου, αυτό που ξέρω είναι ότι νιώθω ευλογημένη που μπορώ να δουλεύω καθημερινά να γίνομαι καλύτερη και να βοηθάω την ομάδα μου να είναι επιτυχημένη όπως μπορώ».