Του Γιώργου Αδαμόπουλου
06/07/2011 (15:59)

Το Κόμπτον του Λ.Α. αποτέλεσε την βάση του διάσημου συγκροτήματος ραπ “N.W.A.“, αλλά παρά την επιτυχία των μελών του (μεταξύ των οποίων οι Dr. Dre, Ice Cube και ο μακαρίτης Eazy-E), δεν άλλαξε την εικόνα της κακόφημης γειτονιάς στον “εξω κόσμο”. Αλλά οι νέοι φιλόδοξοι κάτοικοί του αποδεικνύουν πως στα γκέτο του δεν υπάρχουν μόνο όπλα. Αλλά και φιλότιμο…

Ο Άλαν Γκουέι είναι το καμάρι της περιοχής για τις επιδόσεις του στα παρκέ του γυμνασιακού πρωταθλήματος. Μονάχα που ο πιτσιρικάς δεν “λάμπει” μόνο στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Ο μικρόσωμος (1,80μ.) γκαρντ του τοπικού γυμνασίου κέρδισε πριν από καιρό έναν διαγωνισμό ελεύθερων βολών, κατακτώντας μαζί με το τρόπαιο και ένα χρηματικό έπαθλο 40.000δολ.! Ωστόσο, μιας και το ταλέντο του τού πρόσφερε αρκετές προτάσεις για το NCAA, ο Γκουέι έδειξε τον αλτρουισμό του στους υπόλοιπους αντιπάλους του. Στόχος του διαγωνισμού βολών ήταν η δημιουργία φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων, με το έπαθλο να μοιάζει ένα καλό εφόδιο για τα δίδακτρα σε ένα πανεπιστήμιο.

Αλλά το μάθημα το έδωσαν τελικά οι ίδιοι οι μικροί στους ενήλικες… Ο Γκουέι, που πρόσφατα δεσμεύτηκε να παίξει κολεγιακό μπάσκετ στο Καλ-Στέιτ Νόρθριτζ με πλήρη υποτροφία (απορρίπτοντας πρόταση του φημισμένου UNLV!), αποφάσισε τρεις μήνες μετά την νίκη του στον διαγωνισμό να μοιράσει τα κέρδη του στους εφτά φιναλίστ και να μην κρατήσει ούτε ένα δολάριο για τον εαυτό του!!!

“Είμαι ήδη ευλογημένος με όσα έχω στη ζωή μου και ζώντας μέσα σε μία οικονομική κρίση, θεώρησα σωστό να δώσω αυτά τα χρήματα στους συμμαθητές μου, οι οποίοι τα χρειάζονται περισσότερο από εμένα”, ήταν το σχόλιο του Γκουέι. Ενώ ο Κορτ Ράνταλ, άνθρωπος που οργάνωσε τον διαγωνισμό βολών, επισήμανε πως “αυτό που έκανε ο Άλαν είναι εξαιρετικό, όπως είναι ο ίδιος σαν παίκτης και άνθρωπος”.

Ο κ. Ράνταλ, μάλιστα, κατάφερε να πείσει μία εταιρεία παραγωγής να δεχθεί να φιλμάρει τον αγώνα, ώστε να προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ το φθινόπωρο. Ένα φιλμ που, με την ευγενική χειρονομία του Γκουέι, αποκτά πια και άλλη σημασία. Ο εμπνευστής του πρόσθεσε πως “με την προβολή του να φανεί ότι τα πράγματα στο Κόμπτον έχουν αλλάξει και όλοι μπορούν να μεγαλώσουν με όνειρα και ελπίδες εδώ”.

Η ειρωνεία είναι πως το γυμνάσιο του Κόμπτον έχασε τον τίτλο της πολιτείας το 2010 (με 44-50 από το Μουριέτα Βάλεϊ) λόγω… 12 χαμένων βολών (5/17)! Κοινώς, το μάθημα των παικτών του διδάχθηκε εις διπλούν.