Η πρόσφατη επίσκεψη του κόουτς των Σέλτικς, Μπράντ Στίβενς στον άλλοτε παίκτη του στο πανεπιστήμιο του Μπάτλερ, Άντριου Σμιθ, έστρεψε περισσότερο τα φώτα του Τύπου στην περιπέτεια υγείας του 25χρονου σέντερ. Ο Στίβενς θέλησε να συμπαρασταθεί στον μαθητή του, με τον οποίο έφτασαν μαζί σε δύο τελικούς NCAA (2010 και 2011), καθώς πάσχει από καρκίνο στα λεμφοκύτταρα. Όμως εκείνη που πραγματικά δεν φεύγει από δίπλα του είναι η σύζυγός του, Σαμάνθα. Η σύντροφος του Σμιθ, πάντως, απογοήτευσε όσους συγγενείς και φίλους είχαν ελπίδες είχαν ελπίδες για βελτίωση της υγείας του Άντριου, καθώς την Κυριακή (10/1) έγραψε στο προσωπικό blog της πως οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο αγαπημένος της δεν μπορεί να κερδίσει τη «μάχη» με την ασθένεια

Η Σαμάνθα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ απλώς να βάλω τα χέρια στο κεφάλι μου, από το γεγονός ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για τον Άντριου, εκτός από το να του λέω πόσο τον αγαπώ, να κρατώ το χέρι του και να απολαμβάνω κάθε στιγμή που έχει μείνει μαζί του. Ο γιατροί μου είπαν πως ο θάνατός του είναι επερχόμενος και ότι εκείνος θα πεθάνει από την ασθένεια. Δε υπάρχει άλλη θεραπεία ή άλλη λύση. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνουμε. Δεν μπορώ να κρύψω πως περνώ να τα βράδια κλαίγοντας από τον πόνο, σκεπτόμενη ότι θα χάσω εκείνον που έχω πιο κοντά από όλους στην καρδιά μου… Τον άνδρα μου».

Το κείμενό της βύθισε σε πρόωρο πένθος το πανεπιστήμιο Μπάτλερ και τους φίλους του ζευγαριού, αφού έγινε γνωστό πως η ασθένεια έγινε ιδιαιτέρως επιθετική τον Δεκέμβριο, έπειτα από αποτυχημένη επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών… Τα ιατρικά ανακοινωθέντα αναφέρουν πια πως το λέμφωμα εξελίχθηκε σε λευχαιμία, κάτι που σημαίνει πως πλέον οι γιατροί δεν έχουν μία συγκεκριμένη μάζα για να θεραπεύσουν και ο καρκίνος έχει διεισδύσει στην μεγαλύτερη ποσότητα του αίματός του. Η πρώτη διάγνωση για τον ύψους 2,11μ. Σμιθ, περί λεμφώματος non-Hodgkin, έγινε τον Φεβρουάριο του 2014, όταν αγωνιζόταν στην Λιθουανία και την Νεπτούνας, στην οποία υπέγραψε το φθινόπωρο του 2013, όταν αποφοίτησε, αλλά δεν έγινε ντραφτ και δεν έπεισε τους Πέισερς, Θάντερ για εγγυημένο συμβόλαιο.

Ο Σμιθ ανακάλυψε τον Ιανουάριο του 2014 ένα φούσκωμα στον λαιμό του και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Επέστρεψε στην Ιντιάνα, από όπου κατάγεται και οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι η ασθένεια σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ έχει 50% πιθανότητες θεραπείας. Είχαν επισημάνει στην οικογένειά του, πάντως, ότι ενώ αυτό το είδος καρκίνου παρατηρείται σε παιδιά, για έναν ενήλικα οι πιθανότητες μειώνονται… Ο Μπραντ Στίβενς, μετά την επίσκεψή του στον πρώην παίκτη του, δήλωσε πως «είναι κάτι πολύ δύσκολο. Φυσικά και δεν είναι δυσκολότερο για μένα από όσο είναι για τον Άντριου και την Σαμάνθα. Είμαι χαρούμενος που τον συνάντησα».