Με όνομα «βαρύ» και μεγάλη παράδοση, το Ντιούκ βρίσκεται μεν στην ευχάριστη θέση να διεκδικεί τον 5ο τίτλο της ιστορίας του, αλλά ίσως για πρώτη φορά δεν έχει τον ρόλο του φαβορί. Οι Blue Devils του κόουτς Μάικ Σιζέφσκι είναι έτοιμοι, με στόχο να νικήσουν το Κεντ… συγγνώμη, λάθος! Το Ουισκόνσιν. Ο μεγάλος τελικός του φάιναλ-φορ του NCAA διεξάγεται ξημερώματα Τρίτης (7/4, στις 4:00π.μ. και σε ζωντανή μετάδοση από OTE Sport 4), αλλά χωρίς το μέχρι το περασμένο Σάββατο αήττητο Κεντάκι στο τζαμπ-μπολ. Οι Badgers του Ουισκόνσιν έκαναν την -κατά πολλούς όχι- έκπληξη και απέκλεισαν τους Wildcats και αγωνίζονται στο Lucas Oil Stadium της Ιντιανάπολις για το 2ο τρόπαιο της ιστορίας τους, μετά το 1941. Ο κόουτς Μπο Ράιαν ποντάρει πολλά στους δύο μεγάλους σταρ του, Φρανκ Καμίνσκι και Σαμ Ντέκερ, οι οποίοι με 22,2π. και 20,6π. μ.ο. είναι οι δύο κορυφαίοι σκόρερ του φετινού τελικού τουρνουά! Ο Καμίνσκι θέλει το τρόπαιο, ενώ δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην προσβολή του Άντριου Χάρισον του Κεντάκι, τονίζοντας πως «μιλήσαμε με τον Άντριου και δεν χρειάζεται να δώσουμε συνέχεια. Το έχω αφήσει πίσω μου»

Ο Καμίνσκι, που είναι φαβορί για τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της σεζόν και ήδη έχει κατακτήσει δύο ατομικά βραβεία, ευελπιστεί να πανηγυρίσει και να… χορέψει στο παρκέ, όπως του αρέσει να κάνει όταν γιορτάζει έναν θρίαμβο! Θα αποτελέσει το κέντρο βάρους της επίθεσης των Badgers, αλλά ο Σιζέφσκι πιστεύει πως μπορεί να τον σταματήσει. Αντίπαλο δέος ο Τζαλίλ Οκαφόρ, που είχε 18π. στον ημιτελικό με το Μίσιγκαν Στέιτ, όμως ο «Coach-K» ποντάρει περισσότερο στην εξαιρετική άμυνα της ομάδας του. Το Ντιούκ δέχεται κατά μ.ο. μόλις 55π. στην «Τρέλα του Μαρτίου» και έχει υποχρεώσει τους 5 αντιπάλους του σε 37,4% στα σουτ εντός πεδιάς! Επιπλέον, μπορεί, εκτός του πρωτοετούς Οκαφόρ, μπορεί να πάρει επιθετικές βοήθειες από τους επίσης freshmen Τζάστις Ουίνσλοου και Τάιους Τζόουνς, ενώ ο Κουίν Κουκ είναι καταπληκτικός αμυντικός στην περιφέρεια. Το Ντιουκ, μάλιστα, έχει νικήσει τους Badgers στην μοναδική φετινή συνάντησή τους, με 80-70 στις 3 Δεκεμβρίου. Ο Σιζέφσκι, επίσης, νιώθει σαν… στο σπίτι του στην Ιντιανάπολις, καθώς εκεί κατέκτησε τους 2 (1991 και 2010) από τους 4 τίτλους του, ενώ με την 9η παρουσία του σε τελικό είναι 2ος, έχοντας και το ρεκόρ συμμετοχών σε φάιναλ-φορ, με 12, όπως και ο θρυλικός Τζον Γούντεν! Ο Μπο Ράιαν μετρά μεν 4-0 σε τελικούς, αλλά όλοι είναι στην Division III, με το Ουισκόνσιν-Πλάτβιλ.

Οι Badgers δείχνουν φαβορί και ενδεχόμενη νίκη του Ντιούκ μπορεί να θεωρηθεί και έκπληξη. Ή, καλύτερα, όπως λένε στις Η.Π.Α., «upset». Μία από αυτές ήταν και η επικράτηση του Ουισκόνσιν επί του Κεντάκι στον ημιτελικό. Οι Wildcats «την πάτησαν» όπως και το UNVL το 1991, που έφτασε αήττητο στο φάιναλ-φορ και ηττήθηκε 79-77 από το Ντιούκ στον ημιτελικό! Οι Blu Devils, πάντως, ήταν «θύμα» το 1988, αφού αν και Νο2 έχασαν 66-59 στους «4» από το Νο6 Κάνσας του κόουτς Λάρι Μπράουν και του Ντάνι Μάνινγκ, που κατέκτησε και το τρόπαιο, με 83-79 επί τoυ Νο1 Οκλαχόμα στον τελικό! Την μοναδική ήττα της σεζόν 1960-61 γνώρισε στον τελικό το Οχάιο Στέιτ, που υποτάχθηκε 70-65 από το Σινσινάτι, ενώ δύο εκπλήξεις μεττά το Νορθ Καρολάινα Στέιτ. Το 1974 επικράτησε 80-77 των επί 7ετία πρωταθλητών Bruins του UCLA και το 1983, αν και Νο6, οι Wolfpacks νικούν 54-52 το Νο1 Χιούστον στον τελικό!!! «Upset» και το 1985, με τον θρίαμβο του Νο8 Βιλανόβα με 66-64 επί του Νο1 Τζόρτζταουν. Στον ημιτελικό, το Βιλανόβα είχε επιβληθεί 52-45 του Νο2 Μέμφις… Τελευταία και πιο πρόσφατη έκπληξη αυτή της περσινής σεζόν, με το Νο7 Κονέκτικατ να νικά 63-53 το Νο1 του Φλόριντα στον ημιτελικό και να σηκώνει και το τρόπαιο κόντρα στο Νο8 Κεντάκι!