Το «αμερικανικό όνειρο» μάλλον είναι πιο «γλυκό» όταν αρχίζει από χιλιάδες μίλια μακριά και καταλήγει στην (μπασκετική) «Γη της Επαγγελίας». Για τρεις αδύνατους και πανύψηλους πιτσιρικάδες, μάλιστα, μόλις ξεκίνησε. Ερχόμενοι από μακριά, οι Θον Μέικερ, ΝτιΑντρε Τζόρνταν και Μπολ Μπολ είναι ήδη τρία από τα πιο συνηθισμένα ονόματα στα μπλοκάκια των σκάουτερ του NCAA και εκείνοι ονειρεύονται την βραδιά του ντραφτ και το ΝΒΑ. Για την ώρα, όμως, αφήνουν σε αγωνία τα πανεπιστήμια για την επιλογή τους και εντυπωσιάζουν τους ειδικούς με το ταλέντο τους και το κοινό με τις… περιφερειακές ικανότητές τους, αν και όλοι έχουν μπόι πάνω από 2,11μ.!

Ο Θον Μέικερ γεννήθηκε στις 25/2/1997 στο Σουδάν, αλλά η οικογένειά του αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα στη δίνη του εμφυλίου και να βρει καταφύγιο σε ηλικία 5 ετών στην Ουγκάντα (με έναν θείο του και τον μικρότερο αδερφό του, Μάτουρ) και στην συνέχεια στο Περθ της Αυστραλίας. Εκεί, ο νεαρός σέντερ, ύψους 2,15μ., «ανακαλύφθηκε» από τον Έντουαρντ Σμιθ, έναν Αφρο-Αμερικανό που βοηθά παιδιά από τις χαμηλές τάξεις στην Αυστραλία να λάβουν αθλητικές και ακαδημαϊκές ευκαιρίες. Ο Μέικερ, που τότε έπαιζε ποδόσφαιρο, δέχθηκε την πρόταση για ένα γυμνάσιο στο Σίδνεϊ, πριν φτάσει στις Η.Π.Α. και στο γυμνάσιο Κάρλαϊλ στην Βιρτζίνια. Μετεγγράφηκε στο Όραντζβιλ στον Καναδά, από όπου την επόμενη σεζόν θα αποφοιτήσει και θα αποφασίσει σε ποιο κολέγιο θα εγγραφεί, περιμένοντας προτάσεις για υποτροφίες.

Ο ΝτιΆντρε Έιτον είναι ένας άλλος ταξιδιώτης, αφού αποφάσισε στα 12 του να αφήσει στις Μπαχάμες, από όπου κατέγεται, στην πατρίδα του, ώστε να κυνηγήσει το όνειρό του. Διένυσε 2.500 μίλια και είπε στην μητέρα μου πως «είμαι σε μία αποστολή την οποία πρέπει να ολοκληρώσω», εξηγώντας ότι «ήμουν τυχερός γιατί είχα την πλήρη στήριξή της». Ο 16χρονος έφτασε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, φόρεσε τη φανέλα του γυμνασίου Μπαλμπόα και τον περασμένο Αύγουστο εντυπωσίασε σε ένα φιλικό επίλεκτων από τις Μπαχάμες κόντρα στο φημισμένο Νορθ Καρολάινα. Ο Έιτον των 211 εκατοστών είχε 17π.-18ριμπ. και βοήθησε την ομάδα του να νικήσει 84-83 τους περίφημους TarHeels! Έχει ήδη στα χέρια του προτάσεις για υποτροφίες από Κεντάκι, Αριζόνα, Κάνσας, Σαν Ντιέγκο Στέιτ και πέρσι κλήθηκε στο καμπ του ΛεΜπρον Τζέιμς, με τον οποίο έπαιξε συμπαίκτης σε αγώνα επίδειξης και κάρφωσε έπειτα από άλεϊ-ουπ πάσα του σταρ των Καβς!!! Ο νεαρός θεωρείται «κόπια» του Κέβιν Γκαρνέτ και έχει αποφασίσει να φορά το Νο0 «γιατί κάποτε συνήθιζα να βάζω το όνομά του στο Google και δεν έβρισκα κανένα αποτέλεσμα!»

Μικρότερος σε ηλικία, αλλά με αντίστοιχα όνειρα έρχεται και ο 15χρονος Μπολ Μπολ. Κι αν το όνομα σας «χτυπάει» κάποιο καμπανάκι, είναι ο γιος του μακαρίτη σέντερ του ΝΒΑ, Μανούτ Μπολ, από το Σουδάν. Ο τελευταίος, παίκτης των 231 εκατοστών(!), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών το 2010, όμως δεν άφησε μόνο την μπασκετική «κληρονομιά» του σε Μπούλετς, Ουόριορς, Σίξερς, Χιτ και την ιταλική Φορλί. Αλλά και τον ύψους 2,12μ. Μπολ, που παίζει και φοιτά στο γυμνάσιο Μπίσον Μιτζ στο Κάνσας Σίτι και έχει κεντρίσει ήδη τα βλέμματα των σκάουτερ. Μάλιστα, τα ξημερώματα της Τρίτης (28/7), έκανε το κοινό να τον κοιτά με έκπληξη χάρη στις κινήσεις… γκαρντ που έδειξε σε αγώνα επίδειξης. Το δίκτυο ESPN τον κατέταξε στο Νο19 της λίστας με τους καλύτερους παίκτες του 2018 για τα κολέγια, όμως οι ειδικοί προβλέπουν πως ως τότε θα ανέβει περισσότερο, αφού πολλοί θεωρούν πως το παιχνίδι του μοιάζει με του… Κέβιν Ντουράντ!