Του Γιώργου Αδαμόπουλου
26/01/2012 (21:58)

Μία από τις αγαπημένες εκφράσεις του Τομ Ίζο είναι: “οι παίκτες παίζουν. Οι σκληροί παίκτες νικούν!”. Ωστόσο, μάλλον δεν τον πείραξε καθόλου που οι μαθητές-αθλητές του που έγιναν λίγο πιο ευαίσθητοι τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/1), ώστε να μοιραστούν μαζί του ένα σημαντικό ρεκόρ του προπονητή τους. Ο κόουτς Ίζο είδε το Μίσιγκαν Στέιτ να κερδίζει 68-52 το πανεπιστήμιο της Μινεσότα και πανηγύρισε την 400η νίκη του στο NCAA, δείχνοντας το… κακό του πρόσωπο όταν πριν τελειώσει το ματς, οι παίκτες του έδιναν συγχαρητήρια. Γιατί άφησε για λίγο το αυστηρό προσωπείο του και δεν δίστασε να δακρύσει!

Βεβαίως, όσο άτεγκτος κι αν είναι ο 57χρονος τεχνικός, τόσο θεωρείται στο Μίσιγκαν Στέιτ “άνθρωπος της διπλανής πόρτας”. Για την ακρίβεια, και εκείνος θεωρεί εαυτόν “ευλογημένο που είμαι για πάντα εδώ”. Άλλωστε, έχει γεννηθεί στο Άιρον Μάουντεν της πολιτείας και εκτός από παίκτης στο Νόρθερν Μίσιγκαν, ήταν προπονητής του γυμνασίου Ίσπεμινγκ της περιοχής, ασίσταντ κόουτς στο Μίσιγκαν Στέιτ (1983-1995) και πρώτος προπονητής από το 1995 μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, αφού το 1998 κατέκτησε τρία βραβεία για τον κόουτς της σεζόν, το 2000 οδήγησε τους “Spartans” στην κατάκτηση του τίτλου, με MOP τον μετέπειτα παίκτη του Πανιωνίου, Ματίν Κλιβς και επίσης σταρ τον πρώην “Έλληνα“, Αντρέ Χάτσον (Περιστέρι, Μαρούσι, Μακεδονικός, Πανιώνιος)!

“Ήμουν σίγουρος πως θα έκλαιγε στο τέλος”, δήλωσε ο σέντερ του Μίσιγκαν Στέιτ, Ντέρικ Νιξ, όμως ο ίδιος ο Ίζο προτίμησε να δηλώσει εντυπωσιασμένος όχι από την 400η νίκη του, αλλά “από την εμφάνιση του Ντρέιμοντ Γκριν“, που σκόραρε 22π. και είχε 14ριμπ. και 6 ασίστ!

Κάπως έτσι έχει δημιουργήσει μία οικογένεια στο Μίσιγκαν. Και αυτός είναι ο λόγος που αρνήθηκε πέρυσι την πρόταση των Κλίβελαντ Καβαλίερς και όχι το ότι ήξερε πως πιθανότατα θα έχαναν τον ΛεΜπρον Τζέιμς. “Ενώ κατέληξε μετά το ρεκόρ του πως είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά σημαίνει επίσης πως “πολλοί ξεχωριστοί άνθρωποι έχουν κάμνει κάτι ξεχωριστό”.