Του Γιώργου Αδαμόπουλου
17/06/2011 (20:00)

Αν ο Μουστάφα Φάρακαν τζούνιορ επιχειρούσε να κάνει καριέρα στο μπάσκετ με μοναδική “κληρονομιά” του επώνυμο του παππού του, μάλλον θα έμενε άνεργος… Ενώ στις Η.Π.Α. το περίφημο “I Have A Dream” του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. έγινε “σημαία” της μαύρης κοινότητας, τα μέλη της φάνηκε να διχάζονται όταν ο Λούις Φάρακαν αποφάσισε να ηγηθεί το 1975 του “Έθνους του Ισλάμ”. Και συνεχίζοντας το έργο του Ελάιτζα Μοχάμεντ, ήρθε σε ξεκάθαρη αντιπαράθεση με τον δημοφιλέστατο Μάλκολμ Χ.

Ωστόσο, μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και η πολιτική δράση του Φάρακαν να μην είναι τόσο έντονη όσο πριν από μερικές δεκαετίες, όμως η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του δεν αποκλείεται να πλήξει τον εγγονό του.

Ο 22χρονος Μουστάφα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Βιρτζίνια και τούτες τις μέρες δοκιμάζει την τύχη του στις προπονήσεις των ομάδων του ΝΒΑ, πριν το ντραφτ της 23ης Ιουνίου. Αλλά ο ίδιος δεν φοβάται πως οι φιλοδοξίες του θα επηρεαστούν από διαχρονικές προκαταλήψεις. Ο νεαρός γκαρντ ξέρει πως δύσκολα θα επιλεγεί στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, ενώ οι ειδικοί λένε πως είναι πιθανό να μην βρεθεί ούτε χαμηλά στον δεύτερο γύρο.

Παρότι φέτος “εκτόξευσε” τις επιθετικές επιδόσεις του στους 13,5π. μ.ο. (από τους 6,5π. του 2009-10) και είχε ένα κάρφωμα κόντρα στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ που έκανε τον γύρο της Αμερικής!

Ο Μουστάφα δεν κρύβει πως αντιμετωπίζεται ακόμη με επιφύλαξη από όσους τον συναντούν, κυρίως γιατί ο παππούς του κατήγγειλε το 2005 ότι η κυβέρνηση θέλησε σκόπιμα να εξαλείψει τους μαύρους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, κάνοντας λόγο για τρύπες στα αναχώματα, πριν τον τυφώνα Κατρίνα!!!

Αυτές οι κατηγορίες μεγάλωσαν το μίσος κάποιων απέναντί του. Και παρότι το 2008 τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του τότε υποψήφιου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο μετέπειτα “πλανητάρχης” προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από εκείνον και να μην ζητήσει τη συμβολή του στην προεκλογική του εκστρατεία…

Γι’ αυτό και ο εγγονός του, που βιώνει συχνά την αντιπάθεια του κοινού για τον Λούις Φάρακαν, επιμένει ότι “είναι ένας παππούς σαν όλους τους άλλους, αλλά δεν θέλω να με κρίνουν για την συγγένειά μας”.