Η Κυριακή (28/6) του κόουτς του πανεπιστήμιου Σάουθερν Νιου Χάμσιρ, Σταν Σπίρου, δεν έφερε μόνο αναμνήσεις από τη γενέτειρά του. Ο 65χρονος Ελληνο-Αμερικανός προπονητής, λίγο πριν το φιλικό των Penmen και τη νίκη 106-80 κόντρα σε επίλεκτους παίκτες των Τρικάλων, επισκέφθηκε το χωριό Πoρτή όπου γεννήθηκε, κοντά στο Μουζάκι της Καρδίτσας. Ωστόσο, στο μυαλό του δεν επανήλθαν μόνο όσα έζησε εκεί ως τα 9 του, πριν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. ούτε οι διακοπές του καλοκαιριού που ενίοτε απολαμβάνει στη Θεσσαλία. Και θυμήθηκε την… οικονομική βοήθεια της Αμερικής στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το περίφημο «σχέδιο Μάρσαλ». Ο κ. Σπίρου σχολίασε στο περιθώριο του σεμιναρίου προπονητικής στα Τρίκαλα πως «είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σχέδιο, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από αυτή την οικονομική δίνη στην οποία έχει περιέλθει». Και αναφέρθηκε στο «capital control», στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και, κυρίως, στη στάση της Γερμανίας κι εκείνη που θα πρέπει να έχουν οι Η.Π.Α….

Ο κόουτς Σπίρου συμπλήρωσε ότι «όπως συνέβη και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Η.Π.Α. θα πρέπει ν’ αναλάβουν δράση και να επιδιώξουν την δημιουργία ενός σχεδίου, ίσως ανάλογο με το ”σχέδιο Μάρσαλ”, το οποίο επέτρεψε μετά το 1948 την ανοικοδόμηση των οικονομιών της δυτικής Ευρώπης. Παράλληλα, βέβαια θα πρέπει κι οι Γερμανοί να κατανοήσουν ότι είναι αναγκαίο να κάνουν κι εκείνοι υποχωρήσεις στις απαιτήσεις τους. Καλό είναι να θυμηθούν λίγο την ιστορία και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να πετύχουν την ευημερία τους. Να θυμηθούν ότι το 1953 η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών εκείνων που αποφάσισαν να διαγράψουν μέρος των χρεών της Γερμανίας. Ας κάνουν το ίδιο κι εκείνοι τώρα, διότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, όπως χρειάζεται η Ελλάδα την Ευρώπη. Δεν πρέπει, σίγουρα να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει εδώ κι από δικά της λάθη, αλλά σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τη χώρα, εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεθεί λύση, για το καλό των πολιτών».

Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια του σεμιναρίου ο τεχνικός του SNHU ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο των Τρικάλων κι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σ’ ένα από τα προβλήματα που όπως είπε έχει εντοπίσει να συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα. Επισημαίνοντας ότι «… είναι το κλασικό που ακούω να λένε οι παίκτες, πως δηλαδή “φταίει ο προπονητής”. Οι προπονητές εδώ είναι ίσοι και καλύτεροι από προπονητές στις Η.Π.Α., αλλά εδώ δεν παίρνουν το χρόνο που χρειάζεται για να δείξουν τη δουλειά τους. Οι περισσότεροι προπονητές δέχονται “φιλικά πυρά” από τους ”προπονητές τις εξέδρας”». Τονίζοντας επίσης και με νόημα πως «ρωτάς κάποιον γονιό, “τί έκανε το παιδί σου;” και σου απαντά “με αυτόν που έχει για προπονητή…”. Ε, αυτόν τον παίκτη δεν τον θέλω. Πρέπει τα παιδιά να απογαλακτιστούν και να μπορέσουν να παίξουν, δίχως τους προπονητές της εξέδρας. Κι εγώ το αντιμετωπίζω αυτό με τους ”τεχνικούς της κερκίδας”, αφού έχω σε κάθε παιχνίδι 2.000 στις εξέδρες, αλλά δεν ακούω κανέναν και συνεχίζω».

Ο κ. Σπίρου κατέληξε πως «στο ΝΒΑ υπάρχει ο ΛεΜπρον Τζέιμς, την αξία του οποίου δεν αμφισβητεί κανείς. Όμως δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε μόνος του. Εάν δεν είχε δίπλα του όμως κάποιους παίκτες που έχουν αποδεχτεί το ρόλο τους, να δίνουν την πάσα στον ΛεΜπρον, όπως ο Ρώσος Μοζγκόφ, που έχει αποδεχτεί αυτόν το ρόλο και είναι ρολίστας. Πολλά παιδιά από τις Η.Π.Α. δεν δέχονται αυτό το ρόλο, οι Ευρωπαίοι παίκτες τον αποδέχονται. Κι ένας από αυτούς τους παίκτες μπορεί να είστε κι εσείς. Αλλά θα πρέπει να δουλέψετε γι’ αυτό»… Στο αγωνιστικό κομμάτι της επίσκεψης στα Τρίκαλα, οι Penmen, μετά την επικράτηση 94-35 επί της TeleUnicom BAC του Κώστα Παταβούκα και της νίκης 112-69 επί των πιτσιρικάδων της ΑΕΚ, πέτυχαν την τρίτη τους νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια, νικώντας 106-80 την ομάδα παικτών που έχουν αγωνιστεί κατά καιρούς κι έχουν συμβάλει στην άνοδο των Τρικάλων στην Α1. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης ο αδερφός του προπονητή των Penmen, ο πρώην γερουσιαστής Κρις Σπίρου, τίμησε τον πρώην αρχηγό του ΑΟ Τρίκαλα Χρήστο Δεληγιάννη, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφασή του ν’ αποχωρήσει από την ενεργό δράση λόγω προβλήματος με την καρδιά του. Στο ματς έδωσε το παρών για να δει τον άλλοτε προπονητή του και ο πρώην παίκτης του SNHU, Σωτήρης Καραποστόλου.