Στις 28 Νοεμβρίου 1975, ένας νεαρός τεχνικός με ένα περίεργο όνομα οδηγούσε την ομάδα μπάσκετμπολ του Στρατού στη νίκη 58-29 επί του Λίχαϊ. Πέντε χρόνια αργότερα, όταν οι περισσότεροι είχαν συνηθίσει το επώνυμό του (στα αγγλικά γράφεται «Krzyzewski», γιατί αυτό και το παρωνύμιο «Coack-K»), ο Μάικ Σιζέφσκι έφτανε τις 74 νίκες στο NCAA, με την παρθενική του στον πάγκο του φημισμένου Ντιούκ. Η πορεία προς την δόξα μόλις είχε ξεκινήσει. Μπορεί να άρχισε με ρεκόρ 38-47 στην πρώτη τριετία ως «Blue Devil», κατακτώντας την 100η νίκη του δύο χρονιές μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του, όμως ο «Κόουτς-Κ» δεν άφησε ποτέ τον πάγκο κι εδώ και 35 χρόνια γαλουχεί νέα ταλέντα και κυρίως νέες προσωπικότητες του αθλήματος. Και το βράδυ της Κυριακής (25/1), ο 67χρονος προπονητής και παράλληλα και ομοσπονδιακός τεχνικός των Η.Π.Α., έγινε ο πρώτος κόουτς που φτάνει τις 1.000 νίκες στην Division I του αμερικανικού κολεγιακού πρωταθλήματος!!!

Πριν από μερικές μέρες έφτασε τις 999 και πριν από λίγες ώρες και όταν το Ντιούκ του επικράτησε 77-68 του Σεντ Τζον’ς, ο Σιζέφσκι «έσπασε» το τετραψήφιο «φράγμα», ως ο 3ος προπονητής του κολεγιακού μπάσκετμπολ που φτάνει στις 1.000, μετά τους Χάρι Στέιθαμ (ΜακΚέντρι-1.085 νίκες) και Ντάνι Μάιλς (Όρεγκον Τεκ-1.016), οι οποίοι όμως έχουν κοουτσάρει και στην Division II. Το ρεκόρ ήρθε σε ένα κατάμεστο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, γήπεδο στο οποίο το 2011 είχε γίνει ο πολυνίκης κόουτς του NCAA, ξεπερνώντας τον άλλοτε προπονητή του στο Ουέστ Πόιντ, Μπόμπι Νάιτ. Ο πρωτοετής σταρ των «Blue Devils», Τζαχλίλ Οκαφόρ, θυμήθηκε πως όταν αποφάσισε να εγγραφεί στο Ντιούκ, είχε δηλώσει πως «ένας από τους λόγους που προτίμησα την υποτροφία του, είναι για να βοηθήσω τον κόουτς να κατακτήσει την 1.000η νίκη του!». Ο ίδιος ο Σιζέφσκι τόνισε σεμνά πως «θα υπάρξουν κι άλλοι που θα φτάσουν στις 1.000 νίκες. Αλλά είναι σαφώς καταπληκτικό που είμαι ο πρώτος που το καταφέρνει. Όμως είμαι και τυχερός για να φτάσω σε αυτό το νούμερο σε αυτό το μαγικό μέρος».

Έχοντας περάσει σχεδόν 40 χρόνια σε κολεγιακούς πάγκους, ο Μάικ Σιζέφσκι εξήγησε πως «όσο κάνει κάποιος την εργασία που αγαπά και φέρνει και δίνει ενέργεια, δεν νιώθει ρουτίνα. Η ενέργεια δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά σωστής θέσης. Όσο το κάνω αυτό, όσο παίρνω και δίνω ενέργεια, θα συνεχίσω να το κάνω κι εύχομαι και οι άνθρωποι να μου δίνουν κι εμένα ενέργεια». Στη θητεία του στο Ντιούκ κατέκτησε 4 τίτλους (1991, 1992, 2001, 2010), έχει συνολικό ρεκόρ 1.000-308 και πλέον θυμάται τη μέρα που άλλαξε την ιστορία. Γιατί εκείνος δεν άλλαξε ομάδα. Ο Σιζέφσκι δέχθηκε την τελευταία 4ετία κρούσεις από τους Λέικερς, όμως το 1990 ήταν πολύ κοντά στο να υπογράψει στο ΝΒΑ και τους Σέλτικς. Είχε προηγηθεί η συντριβή 103-73 από το UNLV στον τελικό εκείνου του Απριλίου και ο τότε freshman, Μπόμπι Χέρλεϊ τού θύμισε ότι του είχε υποσχεθεί πως δεν θα τον κοουτσάρει μόνο μία σεζόν…

Ο Σιζέφσκι είπε στον γκαρντ του πως στο Ντιούκ οι υποσχέσεις τηρούνται και παρέμεινε, κατακτώντας τους τίτλους το 1991 και το 1992, με σταρ τους Γκραντ Χιλ και Κρίστιαν Λέτνερ και ρολίστα τον Χέρλεϊ!Ο τελευταίος είχε σκοράρει μάλιστα το καθοριστικό τρίποντο στον ημιτελικό-ρεβάνς με το UNLV του Τζέρι Ταρκάνιαν, ματς που θεωρείται ακόμη ο μεγαλύτερος θρίαμβος του «Coach-K». Άλλωστε, ο Σιζέφσκι αποφάσισε να δώσει στον Χέρλεϊ την ελευθερία που δεν έλαβε ποτέ εκείνος σαν παίκτης από τον θρυλικό Μπόμπι Νάιτ. Το «νίκη Νο1.000» είναι σαφώς εντυπωσιακό, όμως ο «Κόουτς-Κ» έχει κι άλλα εξαιρετικά νούμερα στην καριέρα του… Έχει ποσοστό νικών 76,5%, το δεύτερο για εν ενεργεία κόουτς του NCAA, μετά το 79,2% του τεχνικού του Νορθ Καρολάινα, Ρόι Ουίλιαμς. Μετρά 13 χρονιές με +30 νίκες και είναι ρέκορντμαν, έχει 30 σεζόν με +20 νίκες και είναι 2ος μαζί με τον Ντιν Σμιθ, πίσω μόνο από τις 36 του Τζιμ Μπέιχαϊμ. Έχει 18 συνεχόμενες χρονιές με +20 νίκες, ως 3ος πίσω από τους Ντιν Σμιθ (27) και Λουτ Όλσον (20) και είναι 2ος σε συμμετοχές με 1.308 ματς, πίσω μόνο από τα 1.354 ματς του Τζιμ Φίλαν.