Η φωτογραφία ήταν σαφώς αντιγραφή από την περίφημη «αποτύπωση» του ρεκόρ του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν με τους 100π. στο ΝΒΑ. Ο Αχμέντ Αλί, πάντως, αν και αρχικά στάθηκε ελαφρώς αμήχανα, κράτησε το χαρτί με την εντυπωσιακή επίδοση, η οποία ξεπέρασε τον «Wilt the Stilt». Ο 17χρονος πόιντ-γκαρντ του γυμνασίου “Τζον Πολιάνι” στο Οντάριο του Καναδά σκόραρε… 103π. στη νίκη 111-76 επί του “CW Τζέφρις”, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πως για να φτάσει σε αυτό το εκπληκτικό νούμερο, πέτυχε 23 τρίποντα!!!

Ο νεαρός, μάλιστα, σκόραρε 5 φορές από το… κέντρο του γηπέδου, έχοντας 48π. στο ημίχρονο! Ο προπονητής του, Αντίλ Σαλιμπζάντα, ζήτησε στην ανάπαυλα να αρχίσουν να κρατούν την στατιστική του Αλί, εξηγώντας ότι «ήξερα από εκείνο το σημείο και μετά ότι κάτι καταπληκτικό θα συμβεί». Και επισήμανε ότι ο παίκτης του «σούταρε στο παιχνίδι με περισσότερο από 50%-60%».

Ο Αχμέντ Αλί είναι στη λίστα με τους 50 καλύτερους παίκτες γυμνασίων στον Καναδά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα northpolehoops.com, και δεν χρειάστηκε το ματς των 103π. για να κεντρίσει το ενδιαφέρον διάφορων πανεπιστημίων. Αφού το καλοκαίρι θα αποφοιτήσει και ευελπιστεί να βρει μία υποτροφία στο NCAA. Οι κάμερες στράφηκαν πάνω του τη βραδιά που πέτυχε 35π. κόντρα στον Νο1 παίκτη γυμνασίων της χώρας, Θον Μέικερ, ενώ έχει σημειώσει και 48π. εναντίον του VCU του Μαρκέλ Φρέιζιερ, ο οποίος είναι στο Νο5 της κατάταξης!

Τη φετινή σεζόν, ο Αλί έχει άλλα δύο ματς με +40π. (με 46 και 44 και στο τελευταίο πέτυχε και το νικητήριο σουτ!) και ο κόουτς Σαλιμπζάντα δήλωσε για το ματς των 103π. ότι «οι αντίπαλοι δοκίμασαν μαν-του-μαν, νταμπλ-τιμ, “ζώνη 3-2” ή και “διαμάντι 1-3-1” και box-one, όμως δεν κατάφεραν να τον σταματήσουν».

Ο νεαρός έγινε ο 2ος Καναδός που σκοράρει +100π. σε αγώνα γυμνασίου, μετά τον Ντένχαμ Μπράουν, που είχε 111 το 2002! Ο Μπράουν αγωνίστηκε στη συνέχεια στο φημισμένο πανεπιστήμιο Κονέκτικατ (από 2002-2006) και κατέκτησε τον τίτλο το 2004, μαζί τον κόουτς Τζιμ Καλχούν και παρέα με τους μετέπειτα παίκτες του ΝΒΑ, Εμέκα Οκαφόρ, Μπεν Γκόρντον, Τσάρλι Βιλανουέβα, Τζος Μπουν, τον νυν γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα, Μάρκους Ουίλιαμς, τον πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού, Χίλτον Άρμστρονγκ και τον άλλοτε γκαρντ του Αιγάλεω, Ρασάντ Άντερσον!

 

Ο Ντένχαμ Μπράουν επιλέχθηκε στο Νο40 του ντραφτ του 2006 από τους Σιάτλ Σόνικς (νυν Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ΝΒΑ και μετακόμισε στην Ευρώπη για Γαλατασαράι (Τουρκία), Καντού (Ιταλία), Ντνίπρο (Ουκρανία), ενώ πέρασε από Βενεζουέλα (Μαρίνος ντε Ανζοατεγκούι), Αργεντινή (Σικλίστα Ολίμπικο) και έκλεισε την καριέρα του στην… Ρουμανία (το 2014), με Τιμισοάρα και Μούρες.