Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επέμενε ότι «η ιστορία γράφεται μόνο από τους νικητές». Ένας από τους μεγαλύτερους σταρ των σπορ όλων των εποχών, όμως, μάλλον θα διαφωνήσει. Αν και υπήρξε ένας απόλυτος νικητής. Απόλυτος; Περίπου, αφού στο γυμνάσιο, ο σπουδαίος Μάικλ Τζόρνταν είχε… «κοπεί» από την ομάδα μπάσκετμπολ του σχολείου! Ο παλαίμαχος σταρ του ΝΒΑ και 6 φορές πρωταθλητής, όμως, υπήρξε και ο ίδιος μαθητής στο πανεπιστήμιο του Νορθ Καρολάινα. Και παρότι ο ίδιος κατέκτησε τον τίτλο του NCAA το 1982 ως πρωτοετής, με δικό του νικητήριο σουτ, γνωρίζει και από ήττες. Ο «MJ» ήταν παρών τα ξημερώματα της Τρίτης (5/4) στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος στο Χιούστον, όπου, ωστόσο, το πανεπιστήμιό του ηττήθηκε από το Βιλανόβα με το τρίποντο του Κρις Τζένκινς στην εκπνοή!

Ο Τζένκινς και η απίστευτη πορεία του ήταν σαφώς οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο παρκέ και τα πρωτοσέλιδα. Μονάχα που στην άλλη άκρη υπήρχε κι ένας… παραλίγο «ήρωας», που δεν κατάφερε να φορέσει το «στέμμα» του πρωταθλητή, αλλά έλαβε ένα άλλο «παράσημο». Ο Μάρκους Πέιτζ, γκαρντ των TarHeels που πέτυχε τους 17 από τους 21π. του στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν εκείνος που ισοφάρισε προσωρινά με το απίθανο τρίποντο με… σπάσιμο της μέσης στα 4,7΄΄!!! Καθώς ο κόουτς του Βιλανόβα, Τζέι Ράιτ, δεν έκανε φάουλ για να μην δεχθεί σουτ από τα 6μ.. Αμέσως μετά τον τελικό, ο Πέιτζ παραδέχθηκε την απογοήτευση του ίδιου και των συμπαικτών του. Λέγοντας αρχικά πως «μετά το σουτ μου πιστέψαμε πως θα πάμε στην παράταση κι εκεί θα νικήσουμε. Χάσαμε ένα δευτερόλεπτο την συγκέντρωσή μας στην άμυνα και την επόμενη στιγμή βλέπαμε τους αντιπάλους μας να πανηγυρίζουν»

Παρηγοριά στον Πέιτζ, πάντως, δεν πρόσφερε μόνο ο κόουτς Ρόι Ουίλιαμς. Καθώς ο γκαρντ του Νορθ Καρολάινα αποκάλυψε λίγο αργότερα: «Για περίπου 30΄΄ άκουγα μια άγνωστη φωνή να μιλάει στα αποδυτήρια, όμως δεν ήξερα ποιος είναι. Δεν μπορούσα να κάνω τον εαυτό μου να σηκώσει το κεφάλι, να πάρω το βλέμμα μου από το πάτωμα. Η ανώνυμη και άγνωστη φωνή συνέχιζε, λέγοντας πόσο περήφανος ήταν για μας και ότι είναι αδύνατον να γίνεις μεγάλος νικητής στη ζωή, δίχως να βιώσεις πρώτα τον πόνο και την απώλεια. Και συνέχισε πως αυτή η εμπειρία θα δώσει σε όλους μας ώθηση, για ό,τι επιχειρήσουμε να κάνουμε στο υπόλοιπο της ζωής μας. ΄Όταν σήκωσα το κεφάλι και κοίταξα, διαπίστωσα αυτός που μιλούσε ήταν ο… Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος στο Τέξας δεν «αγκάλιασε» μόνο τον Άλεν Άιβερσον… Στους «16» του τελικού τουρνουά, ο Πέιτζ είχε ξεπεράσει τον «Air» (1.788π. από 1981-84) στην 12η θέση των σκόρερ του Νορθ Καρολάινα, ενώ 1ος παραμένει με 2.302 ο Τάιλερ Χάνσμπροου! Ενώ φέτος έγινε ο 15ος παίκτης στην ιστορία του NCAA που έχει +1.800π.-+590ασ.-+200κλεψ. στην κολεγιακή καριέρα του!