Του Γιάννη Κριτσωτάκη
31/03/2012 (16:00)

Μετά την ανακήρυξη του Άντονι Ντέιβις ως παίκτη της χρονιάς από το Associated Press ανακοινώθηκε και η πρώτη πεντάδα της διοργάνωσης, λεγόμενη και ως All-America team. Σε αυτή φιγουράρει ο Τόμας Ρόμπινσον του Κάνσας καθώς ψηφίστηκε και από τα 65 μέλη της επιτροπής. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από την ομόφωνη επιλογή του Μπλέικ Γκρίφιν το 2009. Ακολουθεί ο Άντονι Ντέιβις από το Κεντάκι με 63 ψήφους, ο μόνος τελειόφοιτος της παρέας, Ντρέιμοντ Γκριν, του Μίσιγκαν Στέιτ με 53 ψήφους, ο Τζάρεντ Σάλιντζερ του Οχάιο Στέιτ με 30 και ο Νταγκ Μακντέρμοτ του Κρέιτον με 29 προτιμήσεις. Οι τρεις από τους πέντε αγωνίζονται απόψε στα ημιτελικά του Final Four της Νέας Ορλεάνης και είναι σίγουρο ότι όλοι τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Τόμας Ρόμπινσον
Την περσινή χρονιά ο δευτεροετής -τότε- πάουερ φόρουορντ δοκιμάστηκε όσο λίγοι αθλητές στην ηλικία του. Έπαιζε ελάχιστα έχοντας μπροστά του τους αδερφούς Μόρις (Μαρκίφ και Μάκρους), χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις εγχειρήσεις στο γόνατο και σαν μην έφταναν όλα αυτά μέσα σε 25 μέρες έχασε τη γιαγιά του, τον παππού του και τη μητέρα του.

“Αν ήμουν στη θέση του, δεν θα είχα σηκωθεί ποτέ από το κρεβάτι… Θα έμενα εκεί, για πάντα κουκουλωμένος κάτω από τα παπλώματα. Ο Τόμας, όμως, δεν είναι έτσι… Είναι πολύ δυνατός και “επιτίθεται” στη ζωή” τόνισε ο προπονητής του Μπιλ Σελφ.
 
Ο Ρόμπινσον έκανε μια καταπληκτική χρονιά που οδήγησε και τα 65 μέλη των μίντια, τα ίδια μέλη που ψηφίζουν για την εβδομαδιαία ΤΟΡ 25 κατάταξη των ομάδων, να τον επιλέξουν στη πρώτη ομάδα της διοργάνωσης. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα του στο Final Four. Φέτος ο Ρόμπινσον κατά μέσο όρο σκόραρε 18 πόντους και μάζευε 12 ριμπάουντ επιδόσεις οι οποίες των φέρνουν ως ένα από τα φαβορί να επιλεχθεί στις τρεις πρώτες θέσεις του ερχόμενου ντραφτ.  

Πολλοί συγκρίνουν τον Τόμας Ρόμπινσον με τον Μπλέικ Γκρίφιν, αστέρα των Κλίπερς και πρώην “φαινόμενο” του πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. Οι δυο τους έχουν αρκετά κοινά. Παίζουν και οι δυο στη θέση “4” , και οι δυο είχαν ανακηρυχθεί ομόφωνα στην All America team, και οι δυο ανακηρύχθηκαν ως παίχτες της χρονιάς στην Big 12, και οι δυο πέρασαν δύσκολες στιγμές με απώλειες κοντινών ανθρώπων τους και τέλος και οι δυο είχαν πρόβλημα με τα γόνατα τους στην αρχή της καριέρας τους.

“Είναι τιμή μου να αναφέρομαι στην ίδια κατηγορία με τον Μπλέικ Γκρίφιν. Χαίρομαι που όλη μου η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς” είπε ο ύψους 2μ08 φόργουορντ και συνέχισε βρίσκοντας κάποιες ομοιότητες μεταξύ τους, εκτός των τιμητικών διακρίσεων στη κολεγιακή καριέρα τους. “Αυτός ο άνθρωπος “πηδάει στο θεό“… Μοιάζει σαν σούπερ ήρωας. Εγώ δεν είμαι τόσο εκρηκτικός αλλά τα καταφέρνω. Και οι δυο είμαστε επιθετικοί σε όλες τις εκφάνσεις του παιχνιδιού. Αυτό που κάνει το κάνει καλά και νομίζω το ίδιο ισχύει και για μένα. Αυτό που κάνω το κάνω καλά”.

“Είναι τεράστια τιμή για ένα παιδί που δεν θεωρείτο ταλέντο πρώτης γραμμής, έπαιζε επτά λεπτά (μ.ο.) ως φρέσμαν, δώδεκα ως σόφομορ, άντεξε όλες τις τρικλοποδιές της ζωής κάνοντας τόσες θυσίες για την πρόοδο του ίδιου αλλά και όλων μας. Το ότι επιλέχτηκε ομόφωνα με ενθουσιάζει, αφού φαίνεται ότι όλοι εκτιμούν τον Τόμας ως αθλητή αλλά και ως άνθρωπο” τόνισε ο Σελφ.

Ο Ρόμπινσον είναι ο πρώτος παίκτης τους Κάνσας που επιλέγεται στην All-America μετά το 2005 όταν είχε επιλεχθεί Ουέιν Σίμιεν.

Τζάρεντ Σάλιντζερ
Ο Σάλιντζερ επιλέχθηκε για δεύτερη διαδοχική σεζόν στην ομάδα All-America. Κάτι τέτοιο έχει να γίνει από το 2009, όταν κάτι παρόμοιο είχε καταφέρει ο Τάιλερ Χάνσμπρο, τότε φορώντας τα γαλάζια της Νορθ Καρολάινα. “Σημαίνει πολλά για μένα να είναι το όνομά μου δίπλα σε αυτό του Psycho T. Ήταν σπουδαίος στα τέσσερα χρόνια του στους Ταρ Χιλς” είπε ο Σάλιντζερ με ένα μεγάλο χαμόγελο αφού χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο του Χάνσμπρο. “Είναι μεγάλη τιμή και τα εύσημα αξίζουν στους συμπαίκτες μου“.

Ο Σάλιντζερ είναι ο πρώτος παίκτης που επιλέγεται και τα δυο πρώτα χρόνια της καριέρας του ύστερα από τον Κρις Τζάκσον του LSU όταν είχε καταφέρει κάτι ανάλογο τις σεζόν 1989 και 1990. Επίσης, είναι ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του προγράμματος που καταφέρνει να επιλέγει δυο διαδοχικές χρονιές μετά τους Τζέρι Λούκας, Ρόμπιν Φρίμαν και Γκάρι Μπραντς.

“Ξέραμε από την αρχή ότι θα γινόταν ξεχωριστός παίκτης. Όλα τα βραβεία που κερδίζει όπως και όλα τα παιχνίδια που έχει κερδίσει αποδεικνύουν αυτό ακριβώς αυτό το πράγμα. Το να είναι μόλις στο δεύτερο έτος και να είναι ήδη καταξιωμένος σας δείχνει τι δυνατότητες έχει. Πιστεύω ότι έχει κερδίσει ήδη μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας των Μπάκαϊς” τόνισε ο Θαντ Μάτα δείχνοντας ότι ασχέτως τι θα γίνει στο Final Four, η αξία του παίκτη του είναι αναμφισβήτητη.

Άντονι Ντέιβις
Ο Ντέιβις εμφανίστηκε ως το αστέρι της φετινής έκδοσης των Κεντάκι Ουάιλντκατς, ομάδα που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στη κορυφή της κατάταξης των πανεπιστημίων της χώρας. O ύψους 2μ13 πάουερ φοργουορντ/σέντερ επιλέχθηκε ως ο παίκτης της χρονιάς στη περιφέρεια της SEC αλλά και καλύτερος αμυντικός. Οι στατιστικές του επιδόσεις ήταν καταπληκτικές αφού κατά μέσο όρο πετυχαίνει 14.3 πόντους (σουτάροντας με 65% εντός παιδιάς), μαζεύει 10 ριμπάουντ αλλά και φιλοδωρεί με 4.6 κοψίματα τους θρασείς αντιπάλους που έχουν διάθεση να αμφισβητήσουν τη κυριαρχία του στο “ζωγραφιστό”. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή είναι η μοναδική του χρόνια στο κολέγιο, αφού τη στιγμή που θα προσλάβει ατζέντη αυτομάτως θα “κλειδώσει” ως η πρώτη επιλογή στο προσεχές ντραφτ του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης.

Οι τελευταίοι παίκτες από το Κεντάκι που επιλέχθηκαν στην πρώτη ομάδα της διοργάνωσης ήταν οι Τζον Ουόλ και Ντεμάρκους Κάζινς δυο χρόνια πριν όντες και αυτοί πρωτοετείς.

“Σημαίνει πολλά για μένα αυτή η τιμή, ειδικά λόγω του ότι είμαι μόλις στο πρώτο μου έτος” είπε ο Ντέιβις και παραδέχτηκε ότι έχει ξαφνιάσει τον εαυτό του με την απόδοση του τη φετινή χρονιά. “Φανταζόμουν ότι θα ερχόμουν εδώ, θα έβαζα μερικά καλάθια, θα έκοβα δυο-τρία σουτ, θα κάρφωνα μερικές φορές και αυτό είναι. Δεν περίμενα ότι θα είχα τέτοια επιτυχία στο κολεγιακό επίπεδο”. Συνέχισε λέγοντας ότι η επιτυχία του έχει να κάνει με τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται: “Αν δεν μου έδιναν τη μπάλα σε σωστά σημεία οι συμπαίκτες μου δεν θα σκόραρε τόσο αλλά επίσης δεν θα είχα τόσα μπλοκ αν δεν επιχειρούσαν τόσα ντράιβ οι αντίπαλοι… Διασκεδάζουμε στο γήπεδο!“.

Ντρέιμοντ Γκριν
Ο τελειόφοιτος Ντρέιμοντ Γκριν είχε κατά μέσο όρο 16.1 πόντους, 10.4 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1.5 κλέψιμο ανά παιχνίδι ενώ έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να βοηθήσει τους Σπάρτανς να κερδίσουν τον τίτλο της κανονικής περιόδου, τον τίτλο του περιφερειακού τουρνουά της Big Ten και φυσικά το νούμερο ένα του Δυτικού μπράκετ στο τελικό τουρνουά του Μαρτίου.

Είναι μόλις ο τέταρτος παίκτης από το Μίσιγκαν Στέιτ που επιλέγεται στη κορυφαία πεντάδα της χρονιάς. Πριν από αυτόν ήταν οι Μάτζικ Τζόνσον, Σον Ρισπέρτ και Ματίν Κλιβς. Επίσης, έγινε ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία του NCAA που έχει πετύχει πολλαπλά triple-double. Εναντίον του LIU, στο πρώτο γύρο του φετινού τουρνουά πέτυχε το δεύτερο triple-double της καριέρας του έχοντας 24 πόντους, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ συναντώντας σε αυτό το πολύ πριβέ κλαμπ τους Μάτζικ Τζόνσον, Όσκαρ Ρόμπερτσον και Ουίλτ Τσάμπερλέιν, τριών εκ των ιερών τεράτων του αθλήματος.

“Είναι μεγάλη τιμή να αναφέρεται το όνομα μου μαζί με αυτά των συγκεκριμένων θρύλων για το σχολείο μας. Παίκτες τους οποίους έχουμε ως είδωλα στην ομάδα… Τους βλέπαμε σε φωτογραφίες όπως μπαίναμε στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Αυτός είναι ο στόχος όποιου αγωνίζεται στην ομάδα. Και οι τρεις τους είναι νικητές, και οι τρεις τους υπήρξαν σπουδαίοι παίκτες και είναι επιτυχημένοι στη ζωή τους μέχρι σήμερα”.

Νταγκ Μακντέρμοτ
Ο Νταγκ Μακντέρμοτ είναι ο πρώτος παίκτης από το πανεπιστήμιο του Κρέιτον που επιλέγεται στη πρώτη πεντάδα του NCAA. Επίσης, είναι ο δεύτερος στην ιστορία που επιλέγεται ενώ έχει προπονητή τον πατέρα του. Πρώτος, ο μεγάλος “Πίστολ” Πιτ Μάραβιτς που είχε επιλεχθεί τρεις φορές παίζοντας για λογαριασμό του LSU. Ο φόργουορντ 203 εκατοστών ήταν ο τρίτος σκόρερ στη Division I με 23.2 πόντους ανά παιχνίδι. Επίσης μάζευε 8.2 ριμπάουντ ενώ σούταρε με 61% εντός παιδιάς και 50% έξω από τη γραμμή του τριπόντου!

“Είναι καταπληκτικό… Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Αυτό θα γίνει με τον καιρό” δήλωσε έκπληκτος ο Μακντερμοτ. “Είναι πολύ ωραίο να βρίσκομαι παρέα με αυτά τα ονόματα στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος. Το Κρέιτον δεν είχε ποτέ ξανά κάποιον παίκτη. Είναι τέλειο να είμαι ο πρώτος, ειδικά με όλους τους σπουδαίους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του πανεπιστημίου”.

Το γεγονός ότι κοουτσάρει το γιο του, ο οποίος είναι το αστέρι της ομάδας, δημιουργεί ένα διαφορετικό πρόβλημα στον πατέρα του Νταγκ, Γκρεγκ Μακντέρμοτ: “Θα δημιουργούσε θέμα αν ο γιος σου ήταν ένας μέτριος παίκτης και το έβαζες στο παιχνίδι. Θα διαμαρτύρονταν οι φίλοι της ομάδας. Αλλά στη δική μας περίπτωση, διαμαρτύρονται όταν τον βγάζω!”.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια σε πέντε περιπτώσεις έχει επιλεχθεί τουλάχιστον ένας πρωτοετής, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα από τη αλλαγή στο όριο ηλικίας του ΝΒΑ, ωθώντας τους αθλητές να αγωνιστούν τουλάχιστον ένα χρόνο στο κολλέγιο αφού ολοκληρώσουν τη γυμνασιακή τους καριέρα (High School).

Δεύτερη πεντάδα

Εκτός των πρώτων πέντε άλλοι τόσοι επιλέχτηκαν ως “χρυσές” αλλαγές. Η δεύτερη πεντάδα αποτελείται από τέσσερις τελειόφοιτους και έναν τριτοετή. Τάιλερ Ζέλερ από τη Νορθ Καρολάινα, Μάρκους Ντενμον του Μιζούρι, Τζέι Κράουντερ του Μαρκέτ και Κέβιν Τζόουνς της Ουέστ Βιρτζίνια, ενώ η πεντάδα συμπληρώνεται με τον τριτοετή Αϊζάια Κάναν του Μάρεϊ Στέιτ.