Του Γιώργου Αδαμόπουλου
16/11/2011 (21:38)

Τα φώτα του φημισμένου “Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν” παραμένουν συνήθως σβηστά, λόγω του λοκ-άουτ του ΝΒΑ. Το βράδυ της Τρίτης, όμως, έλαμψαν για τα καλά για να φωτίσουν μία ακόμη θρυλική στιγμή του αντίστοιχα θρυλικού παρκέ τους. Διότι η ιστορία του μπάσκετ στο γήπεδο της Νέας Υόρκης δεν θα περιοριστεί στους δύο τίτλους των Νικς (1970 και 1973). Δεν θα μείνει μόνο στους 55π. που πέτυχε κάποτε ο Μάικλ Τζόρνταν, που το είχε αποκαλέσει “αγαπημένο μου γήπεδο”. Ούτε θα “εξιστορεί” απλώς τις μεγάλες “μονομαχίες” του παλαίμαχου σταρ των Πέισερς, Ρέτζι Μίλερ, με τους σκληροτράχηλους Νικς.

Αλλά θα έχει να λέει πως στο ίδιο έδαφος… “εκτοξεύθηκε” και ο Μάικ Σιζέφσκι στην κορυφή της λίστας του NCAA με τις περισσότερες νίκες!

Όταν η κόρνα της αναμέτρησης του Ντιούκ με το Μίσιγκαν Στέιτ ήχησε και βρήκε νικητές τους “Blue Devils” με 74-69, το παρελθόν και το παρόν του δοξασμένου πανεπιστημίου μπήκε μέσα στις 4 γραμμές για να αποθεώσει τον Σιζέφσκι, που συμπλήρωσε 903 νίκες στο κολεγιακό πρωτάθλήμα των Η.Π.Α. και ξεπέρασε στην 1η θέση τον Μπόμπι Νάιτ!

Ο 64χρονος “Coach-K” (σ.σ.: το επώνυμό του γράφεται Krzyzewski), μάλιστα, αγκάλιασε πρώτο τον άνθρωπο που προσπέρασε, αφού στο “Γκάρντεν” ήταν επίσημος προσκεκλημένος και ο άλλοτε τεχνικός του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και χρυσός Ολυμπιονίκης το 1984 στο Λ.Α.! “Θέλω να ευχαριστήσω τους μπασκετικούς θεούς που με αξίωσαν να είμαι εδώ και ζήσω μια τέτοια στιγμή”, δήλωσε ο Σιζέφσκι, που χρειάστηκε 37 σεζόν στο NCAA για να γίνει ο πολυνίκης προπονητής του.

Την ιστορική στιγμή του δεν απόλαυσε μόνο ο μεγάλος αντίπαλός του -και περίπου μέντοράς του- Μπόμπι Νάιτ, αλλά και μερικοί από τους σπουδαιότερους παίκτες που κοουτσάρισε στο Ντιούκ. Ο Αμερικανός τεχνικός τους χαιρέτησε όλους έναν-έναν και δεν έκρυψε πως το κατόρθωμά του ήταν και κάτι σαν ανακούφιση, ώστε να το αφήσει πλέον πίσω του.

“Υπήρχε πολλή προσοχή πάνω μου την τελευταία εβδομάδα και ο κόουτς Νάιτ μου έλεγε όλες αυτές τις μέρες “δεν κερδίζεις τα τρία ματς που χρειάζεσαι να με περάσεις, για να σταματήσω να λέω συνεχώς καλά λόγια για σένα;”! Έχει δίκιο, είναι ήδη ώρα να το αφήσουμε πίσω μας”.

Ο τετράκις πρωταθλητής NCAA Σιζέφσκι (1991, 1992, 2001, 2010) είναι προπονητής του Ντιούκ από το… 1980, ενώ παραμένει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Η.Π.Α., την οποία οδήγησε στο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του 2008 στο Πεκίνο και στην κορυφή του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας το 2010. Έχοντας, ωστόσο, γνωρίσει την ήττα από την Εθνική Ελλάδας το 2006 στη Σαϊτάμα, τότε που έμαθε για τα καλά το πικ-εν-ρολ της ελληνικής ομάδας, αλλά κυρίως τα… ονόματα των “εκτελεστών” του, καθώς ως τότε πίστευε ότι “ο Νο4 (σ.σ.: Παπαλουκάς) και ο Νο…, κ.ο.κ.) είναι σπουδαίοι παίκτες”!!!

Από εκείνον τον Μάρτιο του 1980, πάντως, έζησε πολλά. Και πέτυχε περισσότερα. Μέχρι και δύο “βροντερά” -αλλά συνάμα σεμνά- όχι στους Λέικερς είπε, όταν στο Λ.Α. αναζήτησαν δις τον διάδοχο του Φιλ Τζάκσον. Ωστόσο, η πορεία του θα ήταν προφανώς τελείως διαφορετική, αν πριν από 31 χρόνια είχε διαλέξει άλλο “μονοπάτi”…

Τότε που είχε αποκληθεί “the brightest young coaching talent in America” (=«το πιο “φωτεινό” προπονητικό ταλέντο στην Αμερική“), αλλά ενώ στην χώρα του ήταν βέβαιοι για τις ικανότητές του, εκείνος βρέθηκε προ διλήμματος. Έπειτα από μία μικρή θητεία σαν παίκτης στον Αμερικανικό Στρατό (1966-69), στράφηκε αμέσως στους πάγκους.

Το 1974-75 εργάστηκε ως βοηθός του Μπόμπι Νάιτ στην Ιντιάνα, όμως γρήγορα “άνοιξε τα φτερά του” και το ίδιο καλοκαίρι έγινε προπονητής στην ομάδα του Στρατού! Εκεί όπου εκτός από δουλειά, βρήκε και ένα δεύτερο σπίτι, καθώς μετά τον θάνατο του πατέρα του από εγκεφαλική αιμορραγία, το 1969, στηρίχθηκε στον συνταγματάρχη Τομ Ρότζερς. Τον άνθρωπο που τον υποδέχθηκε στην ομάδα το 1965, ως υπεύθυνος προσωπικού και σε αυτόν που τον γνώρισε με τον Μπόμπι Νάιτ, που είχε βρεθεί χρόνια νωρίτερα στην ίδια θέση.

Ο συνταγματάρχης Ρότζερς έμαθε τόσο στον Νάιτ όσο και στον Σιζέφσκι πώς να μετατρέπουν κάθε άσχημη κατάσταση σε κίνητρο. Η Μαρλί Ρότζερς, κόρη του στρατιωτικού (που πλέον πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ), θυμάται πως “ο πατέρας μου πάντα έβλεπε τον Μάικ σαν γιο”. Η Τζέιμι Σπατόλα, κόρη του Σιζέφσκι και συγγραφές δύο βιβλίων για τον πατέρα δεν ξεχνά ποτέ την άνοιξη του 1980, όταν μετά από μία απογοητευτική σεζόν στον Στρατό (ρεκόρ 9-17), ο Μάικ κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στις προτάσεις του Ντιούκ και του Αΐόβα Στέιτ.

“Ο συνταγματάρχης ήταν εκείνος που ουσιαστικά τον έπεισε να επιλέξει το πρώτο”, παραδέχεται η Τζέιμι. Ενώ και ο ίδιος ο πολυνίκης τεχνικός απορεί ακόμη και σήμερα “τι θα έχει συμβεί αν δεν είχα ακούσει τον Τομ Ρότζερς τότε;”. Εξηγώντας τώρα ότι το πλεονέκτημα των “Blue Devils” ήταν πως αγωνίζονταν στην φημισμένη περιφέρεια ACC και εκείνη την εποχή άλλαζαν την φιλοσοφία τους.

Κάτι που σήμαινε πως είχα “χώρο” να εργαστώ και να περάσω τις ιδέες μου”. Καταλήγοντας πως «όταν συμφώνησα με το Ντιούκ, είχα πολύ άγχος να πάω εκεί”. Πλέον, έχει αγχώσει τους αντιπάλους του να τον ξεπεράσουν…