Επεισοδιακό ήταν το παιχνίδι ανάμεσα στο Ιόνα και τον Μόνμουθ, για το NCAA, με τους δυο προπονητές να έχουν την κυριότερη ευθύνη, έχοντας ξεκινήσει μια βεντέτα από τα παιχνίδια προετοιμασίας. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια ενός τουρνουά ο προπονητής του Μόνμουθ, Κινγκ Ράις και ο αντίστοιχος του Ιόνα, Τιμ Κλούες, αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για ένα σκληρό φάουλ, το οποίο έγινε η αφορμή της αντιπαράθεσης τους.

Το πράγματα έγιναν χειρότερα όταν πριν την αναμέτρηση ο Κλούες μιλώντας στην μάζωξη της ομάδας του, και πριν το τζάμπολ φώναξε προς τον πάγκο του Μόνμουθ: «Δεν ξέρω αν η αντίπαλη ομάδα φοράει στολές για μπάσκετ ή για μαζορέτες».

Στον αγωνιστικό τομέα η ομάδα του Κινγκ Ράις…μάλλον δεν φορούσε στολές για μαζορέτες, και έτσι επικράτησε με 112-102, σπάζοντας το ρεκόρ των 26 συνεχόμενων εντός έδρας νικών που μετρούσε το Ιόνα. Αυτό είχε ως συνέπεια οι δυο ομάδες αντί να δώσουν τα χέρια η μία στην άλλη, όπως συνήθως γίνεται στο τέλος των αγώνων, να πέσουν μερικές ψιλές, με την σύρραξη να μην επεκτείνεται χάρη στους ψυχραιμότερους.

Ο Τζόρνταν Ουάσινγκτον της Ιόνα ήταν αυτός που ξεκίνησε τον καβγά, δίνοντας μια σφαλιάρα στο πρόσωπο στον φόργουορντ του Μόνμουθ, Κρις Μπράντι, ενώ και ο Αάρον Ρούντρε των γηπεδούχων κινήθηκε απειλητικά προς αντίπαλο παίκτη, και συγκρατήθηκε από τους υπόλοιπους. Από αυτό τον χαμό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο προπονητής των φιλοξενούμενων, Κινγκ Ράις, ο οποίος αποχωρώντας μοίραζε φιλάκια στους οπαδούς των γηπεδούχων.

Σίγουρα η ομοσπονδία του NCAA θα μοιράσει τιμωρίες για το συγκεκριμένο περιστατικό, έχοντας υπόψη της ότι οι δυο ομάδες θα συναντηθούν στην έδρα του Μόνμουθ στις 19 Φεβρουαρίου, και πως και οι δυο ομάδες είναι ικανές να φτάσουν μακριά, και ως το March Madness. Μέσα στον χαμό, «χαμένη» πήγε και η τρομερή εμφάνιση του AJ Ίνγκλις για τους γηπεδούχους, ο οποίος σκόραρε 45 πόντους.